Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Proces in Turkije tegen verdachten moord Khashoggi begonnen

Proces in Turkije tegen verdachten moord Khashoggi begonnen

ISTANBUL (ANP) - Het proces tegen twintig Saudische verdachten die worden beschuldigd van de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi is vrijdag in de Turkse stad Istanbul begonnen. Khashoggi werd in 2018 in het consulaat van Saudi-Arabië in Istanbul gedood. Het proces heeft bij verstek plaats, omdat de verdachten niet aanwezig zijn.

De hoofdverdachten zijn het vroegere hoofd van de Saudische inlichtingendienst Ahmed al-Asiri en de vroegere adviseur van het koningshuis Saud al-Qahtani. Zij worden beschuldigd van het opzetten van moord met voorbedachten rade 'met monsterlijke bedoelingen'. Volgens de aanklagers hebben Al-Asiri en Al-Qahtani de operatie geleid.

Khashoggi werd gedood toen hij op het consulaat iets kwam regelen voor zijn aanstaande huwelijk met de Turkse Hatice Cengiz. De journalist schreef onder meer voor The Washington Post geregeld kritische columns over Saudi-Arabië. Hij werd opgewacht, gedood en in stukken gesneden. Zijn lichaam is nooit gevonden.

VN-rapporteur

Cengiz woont vrijdag het proces bij, evenals de speciale VN-rapporteur voor buitengerechtelijke executies Agnès Callamard. Zij concludeerde destijds dat er geloofwaardige aanwijzingen waren dat de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman persoonlijk verantwoordelijk zou kunnen zijn voor de moord. Iets wat de kroonprins ontkent.

Cengiz zei dat ze hoopte dat het proces "de plek van het lichaam van Jamal, het bewijs tegen de moordenaars en het bewijs van de mensen achter de gruwelijke moord aan het licht brengt".

'Gerechtigheid'

"Ik zal alle juridische wegen blijven bewandelen om Jamal's moordenaars ter verantwoording te roepen en ik zal niet rusten totdat we gerechtigheid krijgen voor Jamal", zei ze voor het proces tegen het Franse persbureau AFP.

Saudi-Arabië heeft in december acht mensen berecht, van wie er vijf tot de dood zijn veroordeeld. Al-Qahtani en Al-Asiri werden vrijgesproken.

Meer uit Buitenland

Duizenden Brazilianen demonstreren tegen onderzoek staatsgreep

SÃO PAULO (ANP/DPA) - In de Braziliaanse stad São Paulo zijn zondag tienduizenden aanhangers van oud-president Jair Bolsonaro de straat op gegaan om te protesteren tegen het strafrechtelijk onderzoek naar het voormalige staatshoofd.

13 minuten geleden
Taliban laten Oostenrijkse rechts-extremist vrij

WENEN (ANP) - Na negen maanden gevangenschap bij de Taliban in Afghanistan is een Oostenrijkse rechts-extremist vrijgelaten. Het Oostenrijkse ministerie van Buitenlandse Zaken zei zondag dat de 84-jarige man in de Qatarese hoofdstad Doha was geland. Hij werd sinds mei 2023 vastgehouden door de Taliban, die Afghanistan regeren.

2 uur geleden
Netanyahu: IDF presenteert plan voor evacuatie Palestijnen

JERUZALEM (ANP) - Het kantoor van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zegt dat het Israëlische leger een plan heeft gepresenteerd voor de evacuatie van burgers uit gebieden in de Gazastrook waar gevochten wordt, samen met een "operationeel plan".

3 uur geleden
Angst voor cholera-uitbraak: duizenden vast op cruiseschip

PORT LUIS (ANP) - Meer dan 3000 mensen zitten vast op een cruiseschip voor de kust van het Oost-Afrikaanse eiland Mauritius door het vermoeden van een mogelijke cholera-uitbraak op het schip. Na een reeks gevallen van maag-darmziekten aan boord van de Norwegian Dawn weigerden de plaatselijke autoriteiten zondag het schip te laten aanmeren in de haven van de hoofdstad Port Louis.

3 uur geleden
Israël zegt hoe dan ook door te gaan met grondoperatie Rafah

TEL AVIV (ANP/AFP) - Een mogelijk staakt-het-vuren in de oorlog tussen Israël en Hamas zal hoogstens uitstel betekenen voor een grondinvasie van de zuidelijke stad Rafah in Gaza. Dat zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zondag. In Rafah verblijven inmiddels naar schatting 1,5 miljoen Palestijnen, in overgrote meerderheid ontheemden.

7 uur geleden
Biden: 'goede seks' is reden voor succesvol huwelijk met Jill

WASHINGTON (ANP/RTR) - De sleutel tot het lange huwelijk tussen de Amerikaanse president Joe Biden en zijn vrouw Jill is "goede seks". Dat zou Biden althans hebben gezegd tegen Witte Huis-medewerkers, zo blijkt uit een nieuw boek over first lady Jill Biden dat hun 47-jarige romance belicht.

8 uur geleden
Oekraïne heeft plannen voor nieuw tegenoffensief

KYIV (ANP/RTR/AFP) - Oekraïne heeft duidelijke plannen voor een nieuw tegenoffensief tegen de Russische strijdkrachten, zei president Volodymyr Zelensky in een persconferentie op zondag. Ook zei hij dat de plannen voor het tegenoffensief vorig jaar waren gelekt naar het Kremlin.

11 uur geleden