Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Proces Air France en Airbus van start over vliegramp Rio-Parijs

Proces Air France en Airbus van start over vliegramp Rio-Parijs

PARIJS (ANP/AFP/DPA) - Meer dan dertien jaar nadat een vliegtuig van Air France met 228 mensen aan boord in zee stortte op weg van Rio de Janeiro naar Parijs, staan de luchtvaartmaatschappij en vliegtuigmaker Airbus maandag terecht voor onvrijwillige doodslag.

Alle inzittenden van vlucht AF 447 kwamen om toen het toestel tijdens een storm in de vroege uren van 1 juni 2009 in de Atlantische Oceaan neerstortte. Het kostte twee jaar om de lichamen en cockpitrecorders te bergen, die zich op een diepte van ongeveer 4000 meter bevonden. De crash was de dodelijkste in de geschiedenis van KLM-partner Air France. De Airbus A330 vervoerde 12 bemanningsleden en 216 passagiers.

Onderzoekers stelden vast dat de bemanning overweldigd was geraakt nadat de zogeheten Pitot-snelheidscontrolebuizen van de Airbus A330 bevroren waren geraakt waardoor ze geen duidelijke meetwaarden meer gaven. De families van de slachtoffers en enkele luchtvaartexperts beweren dat de piloten onvoldoende waren opgeleid om het snelheidsverlies op te vangen als gevolg van het bevriezen van de cruciale apparatuur.

In beroep

Het probleem van het bevriezen van de Pitot-buizen was voor de crash al door andere piloten gemeld. In de maanden na het ongeval zijn deze buizen wereldwijd vervangen. De crash leidde ook tot een herziening van de trainingsprotocollen voor piloten.

Het proces, dat negen weken gaat duren, is een kleine overwinning voor de families van de slachtoffers. De zaak werd in 2019 namelijk geseponeerd door de onderzoeksrechters. De aanklagers gingen in beroep tegen die beslissing en in 2021 oordeelde een rechtbank in Parijs dat er voldoende bewijs was om het proces door te laten gaan. Air France en Airbus riskeren ieder een boete van maximaal 225.000 euro. Beide bedrijven ontkennen criminele nalatigheid. Air France heeft de families al een schadevergoeding betaald.

Meer uit Financieel

Duitse bedrijven hekelen extremisme in aanloop EU-verkiezingen

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Een alliantie van ruim dertig grote Duitse bedrijven, waaronder Siemens en Volkswagen, neemt in de aanloop naar de Europese verkiezingen stelling tegen extremisme. Onder het motto "Wij staan voor waarden" roepen ze hun ongeveer 1,7 miljoen werknemers op om in juni naar de stembus te gaan.

27 minuten geleden
Hof verwijst conflict moeder Gamma en Karwei terug naar arbitrage

ARNHEM (ANP) - Intergamma, het concern achter bouwmarkten Gamma en Karwei, heeft een overwinning behaald in een conflict met zijn grootste franchisenemer BG Retail. Dit bedrijf kreeg eerder in arbitrageprocedures gelijk dat Intergamma bepaalde bonussen volledig moest doorbetalen. Maar volgens het gerechtshof in Arnhem moet de arbitrage opnieuw naar de zaak kijken, omdat Intergamma oude e-mails heeft ontdekt.

1 uur geleden
Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

AMSTERDAM (ANP) - De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande vacatures met 14 procent gedaald.

1 uur geleden
GroenLinks-PvdA: vergroening industrie vraagt afstemming in EU

DEN HAAG (ANP) - Verduurzaming van de industrie moet geen zaak zijn waar nationale overheden alleen over beslissen, maar een gemeenschappelijk Europees project. Dat schrijft Bas Eickhout, lijsttrekker van GroenLinks-PvdA bij de komende verkiezingen voor het Europees Parlement, in een actieplan voor wat hij "een echt Europese groene industriepolitiek" noemt.

1 uur geleden
Verduurzamen van kantoorgebouwen gaat miljarden kosten

UTRECHT (ANP) - Om alle kantoorgebouwen in Nederland tegen 2030 van het juiste energielabel te voorzien is er zeker 1,5 miljard euro nodig. Dat berekent vastgoedadviseur Envalue.

2 uur geleden
Honderden Spaanse bedrijven dienen klacht tegen Microsoft in

MADRID (ANP/BLOOMBERG) - Zevenhonderd Spaanse bedrijven dienen een klacht tegen Microsoft in bij de Spaanse mededingingswaakhond omdat het technologieconcern te veel macht zou hebben in de markt voor clouddiensten. Doordat veel bedrijven afhankelijk zijn van de software van Microsoft, zou het bedrijf oneerlijke voorwaarden stellen en te hoge prijzen vragen aan Spaanse start-ups omdat ze niet snel een alternatieve aanbieder kunnen vinden.

3 uur geleden
CNV mogelijk naar rechter na uitzondering Picnic op supermarkt-cao

DEN HAAG (ANP) - Vakbond CNV overweegt juridische stappen als minister Karien van Gennip van Sociale Zaken het besluit niet intrekt om voor onlinesupermarkt Picnic en flitsbezorgers een uitzondering te maken op de supermarkt-cao. Dat zegt vakbondsbestuurder Jacqueline Twerda na berichtgeving van Het Financieele Dagblad.

3 uur geleden