Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Problemen voor toeristen, boeren en campings door hoogwater

Problemen voor toeristen, boeren en campings door hoogwater

ARNHEM (ANP) - Rijkswaterstaat verwacht dat het waterpeil in de grote rivieren Rijn, Waal en IJssel tegen het weekeinde zal stijgen tot een voor de zomer uniek hoge stand. De Rijn bij Lobith bereikt vrijdag een waterstand van tussen de 12 en 13 meter boven NAP, wat Rijkswaterstaat in dit seizoen extreem noemt. De dienst en de waterschappen waarschuwen toeristen, inwoners, ondernemers en boeren langs de rivieren dat de uiterwaarden zullen overstromen en dat zij maatregelen moeten nemen.

De dijken langs de grote rivieren kunnen een waterstand van 13 meter boven NAP bij Lobith makkelijk aan. Pas als het water bij Lobith zou stijgen naar minimaal 16,5 meter boven NAP zouden er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan, aldus de waterbeheerders. Maar er is nu wel sprake van hoogwater waardoor uiterwaarden vollopen, terwijl die in de zomer volop in gebruik zijn.

Diverse campings langs de rivieren moeten de komende dagen tenten, caravans en vakantiehuisjes uit de uiterwaarden halen. Boeren moeten hun vee op het droge brengen. Dat geldt ook voor natuurbeheerders die kuddes grote grazers langs de rivieren laten lopen. Toeristische wandelpaden en fietsroutes langs het water zijn hier en daar niet meer bereikbaar. De vele strandjes langs de rivieroevers zijn onder water verdwenen.

Stichting Uiterwaarde heeft een aantal voet- en fietsveren over Waal en Rijn uit de vaart genomen, omdat de veren niet meer kunnen aanleggen door het hoge water. Naar verwachting zullen deze week ook sommige veerponten over de IJssel uit de vaart gaan.

Meer uit Binnenland

Gerechtshof spreekt verdachten moord Endstra vrij

AMSTERDAM (ANP) - Het gerechtshof in Amsterdam heeft in hoger beroep drie mannen vrijgesproken die werden verdacht van medeplichtigheid aan de moord op vastgoedbaas Willem Endstra, maandag precies negentien jaar en negentien dagen geleden.

16 minuten geleden
Organisatie: risico huwelijksdwang jongeren door missen signalen

DEN HAAG (ANP) - Honderden Nederlandse jongeren lopen tijdens de zomervakantie risico omdat ze signalen van huwelijksdwang en achterlating in het buitenland vaak missen. Uit loyaliteit aan hun familie zijn ze "blind", waardoor een onschuldig lijkend familiebezoek in het buitenland kan eindigen in een "enkele reis", zegt het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating (LKHA).

45 minuten geleden
Politie zoekt in sloten Hoofddorp naar sporen dodelijk misdrijf

HOOFDDORP (ANP) - De politie zoekt maandag in het water in de omgeving van de Egholm in Hoofddorp naar sporen die meer vertellen over het overlijden van de 48-jarige Steve Mahakena. De politie zoekt onder meer in sloten en een vijver en krijgt daarbij assistentie van specialisten van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen.

52 minuten geleden
Bijna alle treinen rijden weer vanaf Amsterdam Centraal Station

AMSTERDAM (ANP) - Bijna alle treinen rijden rond 10.30 uur weer van en naar Amsterdam Centraal Station, nadat het treinverkeer plat lag door een storing. Hoewel de eerste treinen erg vol zaten, is het op de perrons nu niet meer heel druk.

59 minuten geleden
Bijna alle overnachtende concertbezoekers weg uit Ziggo Dome

AMSTERDAM (ANP) - Bijna alle 150 concertbezoekers die zondag- op maandagnacht in de Ziggo Dome hebben geslapen, zijn weg. De laatste twee bezoekers verlaten elk moment de concertzaal, aldus een woordvoerder van MOJO.

1 uur geleden
Treinverkeer Amsterdam Centraal start weer op

AMSTERDAM (ANP) - De eerste treinen rijden sinds even voor 09.00 uur weer op Amsterdam Centraal Station. Op het station zijn nog veel gestrande reizigers te vinden die hun weg naar de juiste trein moeten vinden. Medewerkers van de NS staan iedereen te woord en voor de servicedesk staat een flinke rij. Op de informatieborden zijn vooralsnog veel geannuleerde treinen te zien.

2 uur geleden
ProRail: treinverkeer Amsterdam rijdt weer door noodgreep

AMSTERDAM (ANP) - De treinen rijden weer van en naar Amsterdamse stations door een noodgreep, zegt een woordvoerder van ProRail. Sinds zondagmiddag kampte de Amsterdamse verkeersleidingspost van de spoorbeheerder met een IT-storing. De oorzaak van de storing is nog niet bekend. ProRail doet hier onderzoek naar.

2 uur geleden