Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Problemen met doorverwijzen voor huisartsen'

'Problemen met doorverwijzen voor huisartsen'

DEN HAAG (ANP) - Huisartsen hebben steeds meer moeite om kwetsbare patiënten als dementerende ouderen, psychiatrische patiënten, chronisch zieken en jongeren met psychische problemen door te verwijzen naar de juiste zorg. Ze stuiten op onderbezetting, vragen over wie als eerste verantwoordelijkheid moet nemen, afhouden en bureaucratie, waarschuwt artsencomité Het Roer Moet Om.

De dokters zouden gemiddeld wel drie uur per week kwijt zijn aan wanhopige zoektochten naar passende hulp voor met name gecompliceerde gevallen en soms wel vijf uur.

"Duizenden kwetsbare patiënten blijven daardoor vaak maanden verstoken van tijdige, adequate zorg", aldus een zegsman. Dinsdag biedt het comité een petitie over het probleem aan aan de Tweede Kamer. Het baseert de eigen conclusies op de uitkomsten van een peiling, waarop meer dan 2000 dokters reageerden.

Stil drama

"Bijna 80 procent van de ondervraagden liep tegen verwijsproblemen aan bij ziekenhuizen en ggz-instellingen, de helft bij thuiszorg- en verpleeghuisinstellingen en tussen een derde en een kwart bij jeugdzorg, het sociaal domein en verslavingszorg", aldus de woordvoerder. Moeilijkheden zijn er helemaal bij het doorverwijzen van mensen met meerdere problemen. De vraag wordt dan vaak opgeworpen waar hij of zij dan het eerst naartoe moet.

Huisartsen zien dat de collega-hulpverleners "niet zozeer uit onwil of onkunde doorverwijzingen niet accepteren, maar dat door verkokerde aansturing en financiering, capaciteitsproblemen, bezuinigingen en alom gehuldigd concurrentiedenken de samenhang tussen de zorginstanties is verdwenen", aldus het comité.

De organisatie heeft ook een aantal verhalen gebundeld over dit "stille drama'’, dat volgens een woordvoerder buiten de spreekkamer nog niet genoeg is opgevallen.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Gezond

EU roept op tot Europese coördinatie coronavirus

ROME (ANP/RTR/DPA) - De landen van de Europese Unie moeten de uitbraak van het coronavirus gecoördineerd aanpakken. Daarmee moeten uiteenlopende benaderingen worden voorkomen, zei EU-commissaris voor Gezondheid Stella Kyriakides woensdag.

1 uur geleden
Coronavirus verspreidt zich snel over Europa

DEN HAAG (ANP) - Het nieuwe coronavirus verspreidt zich snel over de wereld. De uitbraak begon in de Chinese stad Wuhan en wordt nu in steeds meer landen waargenomen.

2 uur geleden
Duits hof: verbod op euthanasie is tegen de grondwet

KARLSRUHE (ANP/DPA) - Het verbod in Duitsland op euthanasie is tegen de grondwet. Dat heeft het federale constitutionele hof in Karlsruhe woensdag bepaald in een zaak die onder anderen door ernstig zieke patiënten en artsen was aangespannen.

3 uur geleden
'Nederlanders moeten meer praten over zorg op oude dag'

UTRECHT (ANP) - Nederlanders moeten beter met elkaar overleggen over zorg en passende huisvesting op hun oude dag. Dat zegt branchevereniging van zorgorganisaties ActiZ. De helft van de Nederlanders praat er nu niet met anderen over, stelt de organisatie vast na onderzoek. Er wordt vooral vertrouwd op zorgorganisaties, de overheid en zorgverzekeraars.

3 uur geleden
'Nederlanders eten weinig groentes bij ontbijt en lunch'

AMSTERDAM (ANP) - Nederlanders eten relatief weinig groentes bij het ontbijt en de lunch, stelt ABN AMRO naar aanleiding van eigen onderzoek. De groenteconsumptie kan omhoog als supermarkten, verwerkers en leveranciers meer kant-en-klare groenteproducten voor 's ochtends en 's middags op de markt brengen, zeggen economen van de bank.

7 uur geleden
Eerste coronabesmetting in Baden-Württemberg

STUTTGART (ANP) - Het nieuwe coronavirus is voor het eerst opgedoken in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg, die grenst aan Zwitserland en Frankrijk. Een 25-jarige man uit Göppingen bleek volgens de regionale autoriteiten besmet te zijn.

16 uur geleden
'Geen aanwijzingen besmetting Nederlanders in hotel op Tenerife'

DEN HAAG (ANP) - Van de dertien Nederlanders die in quarantaine zitten in Hotel H10 Costa Adeje Palace op Tenerife zijn geen aanwijzingen dat zij zijn besmet met het nieuwe coronavirus. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

18 uur geleden