Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Problemen in leveringsketen zitten herstel VDL dwars

Problemen in leveringsketen zitten herstel VDL dwars

EINDHOVEN (ANP) - Het Eindhovense industrieconcern VDL heeft afgelopen jaar veel last gehad van problemen in de leveringsketen. De fabrikant van onder meer bussen en warmtewisselaars toonde weliswaar herstel ten opzichte van het eerste coronajaar, maar slaagde er niet in om met zijn resultaten weer terug te komen op het niveau van voor de coronacrisis. Ook zijn de vooruitzichten nog erg onzeker als gevolg van de oorlog in Oekraïne.

"We hebben met name door beperkte verkrijgbaarheid van materialen en prijsschommelingen te maken gehad met onevenwichtige toeleveringsketens", zegt president-directeur Willem van der Leegte in een verklaring. Al met al is hij niet ontevreden over het behaalde resultaat, te meer omdat VDL in het najaar ook nog een cyberaanval voor de kiezen kreeg waardoor bijna een maand offline gewerkt moest worden.

Alles bij elkaar kwam de omzet uit op bijna 5 miljard euro. Dat is 6 procent meer dan in 2020. Daarbij groeide de winst van 97 miljoen naar 145 miljoen euro. Ook is de orderportefeuille met zo'n 30 procent aangedikt. Onder normale omstandigheden zou die laatste groei zich dit jaar moeten vertalen in verdere omzetstijging. Maar VDL benadrukt dat het te maken heeft met onzekerheden als gevolg van "disruptieve, externe factoren op het wereldtoneel".

VDL Nedcar

Het was al bekend dat de leveringsketens van tal van bedrijven ernstig verstoord waren. Dat komt onder meer door de soms strenge lockdownmaatregelen in bijvoorbeeld Azië, waardoor fabrieken daar tijdelijk moesten sluiten. Dat werd ook hier gevoeld. Van der Leegte geeft aan dat zijn onderneming tot en met het derde kwartaal nog voor tientallen miljoenen euro's coronasteun (NOW) heeft aangevraagd bij de overheid.

VDL is ook het moederbedrijf van autofabriek VDL Nedcar. Door een tekort aan elektronische componenten heeft de fabriek in het Limburgse Born in 2021 wel 48 dagen niet kunnen produceren. In de eerste twee maanden van dit jaar zijn ook al achttien productiedagen verloren. Door verstoringen in de leveringsketen als gevolg van de oorlog in Oekraïne ligt de productie bij VDL Nedcar momenteel eveneens stil. Er zijn voorbereidingen getroffen om de productie maandag weer te hervatten.

De toekomst van VDL Nedcar is sowieso nog onzeker. In december werd bekend dat het Amerikaanse Canoo geen elektrische voertuigen zal laten maken in Born. Dat was een tegenvaller want BMW heeft besloten de productie van BMW- en MINI-modellen over te gaan hevelen naar eigen fabrieken. Momenteel voert VDL wel gesprekken met Rivian Automotive. Maar of dat nieuw werk gaat opleveren is nog niet duidelijk.

Meer uit Financieel

Nog onzeker of The Body Shop België doorstart maakt, zegt curator

UTRECHT (ANP) - Het is niet zeker of The Body Shop in België een doorstart gaat maken, meldt de curator. De Belgische tak van de keten ging vorige week failliet en ook in andere landen kampt The Body Shop met financiële problemen. In Nederland werkt de webshop al enige tijd niet, wat volgens het bedrijf zelf te maken zou hebben met geplande updates.

6 minuten geleden
Uber Eats begint met robotbezorgdienst in Tokio

TOKIO (ANP/AFP) - Uber Eats laat vanaf deze week in Tokio maaltijden bezorgen door robots. De robots zijn ontwikkeld in samenwerking met het Japanse techbedrijf Mitsubishi en zullen in eerste instantie alleen gebruikt worden bij bestellingen in een beperkt aantal restaurants in het drukke zakendistrict Nihonbashi.

32 minuten geleden
Bodemonderzoeker Fugro sleept miljoenencontract in Indonesië binnen

LEIDSCHENDAM (ANP) - Bodemonderzoeker Fugro heeft een groot contract binnengesleept voor het uitvoeren van zeebodemonderzoek in Indonesië. Het Nederlandse bedrijf gaat voor het Japanse INPEX Masela de zeebodem in de buurt van Indonesië in kaart brengen, voor de aanleg van onder andere onderzeese pijpleidingen en de bouw van productieplatforms op zee.

58 minuten geleden
Zwitserland verkoopt minder wapens door verbod op doorverkoop

BERN (ANP/RTR) - De Zwitserse wapenexport is vorig jaar met meer dan een kwart gedaald, meldde het Staatssecretariaat voor Economische Zaken (SECO). Dat gaf geen reden voor de daling van de export. Volgens branchevereniging Swissmem van de machine- en metaalindustrie heeft het Zwitserse verbod op de wederuitvoer, ofwel de doorverkoop, van wapens echter een belangrijke rol gespeeld. Door de neutrale houding van Zwitserland wordt namelijk de wederuitvoer van wapens en munitie van Zwitserse makelij naar bijvoorbeeld Oekraïne geblokkeerd.

1 uur geleden
Tanken op korte termijn mogelijk weer duurder

DEN HAAG (ANP) - Tanken wordt de komende tijd waarschijnlijk duurder, voorspelt deskundige Paul van Selms van consumentencollectief UnitedConsumers. De adviesprijs van een liter Euro95 ligt op dit moment rond de 2,17 euro en van een liter diesel rond de 1,97 euro, maar met het besluit van oliekartel OPEC+ om de productie van olie langer te beperken kan de prijs volgens Van Selms nog verder oplopen. Ook speelt onrust in de wereld een grote rol volgens Van Selms. "Zoals de Houthi-rebellen die nog steeds actief zijn in de Rode Zee en natuurlijk de oorlog in Oekraïne."

1 uur geleden
Bloomberg: AMD mag van VS AI-chip niet in China verkopen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse chipfabrikant Advanced Micro Devices (AMD) mag een AI-chip niet in China verkopen omdat de chip te krachtig zou zijn, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De chip met kunstmatige intelligentie (AI) was minder krachtig gemaakt dan halfgeleiders die AMD in andere landen verkoopt, zodat het buiten exportbeperkingen zou vallen. Maar de Amerikaanse overheid vindt de chip alsnog te geavanceerd.

2 uur geleden
Politie vermoedt brandstichting als oorzaak uitval Tesla-fabriek

BERLIJN (ANP/DPA/AFP) - De Duitse politie vermoedt dat brandstichting bij een elektriciteitsmast heeft gezorgd voor een stroomstoring waardoor de productie bij de grote fabriek van Tesla nabij Berlijn is stilgevallen. Volgens Duitse media is er dinsdagochtend vroeg een explosie geweest bij een stroommast in de buurt van de fabriek in Grünheide.

2 uur geleden