Problemen CoronaCheck raakten mogelijk honderdduizenden mensen
UTRECHT (ANP) - Problemen met de CoronaCheck-app kunnen problemen hebben opgeleverd voor enkele honderdduizenden mensen. GGD GHOR, de landelijke organisatie van de gezondheidsdiensten, erkent dat het op meerdere punten is misgegaan, zowel door menselijke als door technische fouten. "We hebben verschillende herstelacties uitgevoerd. Het is nog niet voor iedereen opgelost, maar er wordt keihard aan gewerkt", laat een woordvoerster van GGD GHOR weten.
Het was zaterdag nog niet duidelijk of de registratieproblemen alleen zijn opgelost voor mensen die een van de helpdesknummers van de overheid hebben gebeld, of ook voor degenen die dat niet hebben gedaan.
De Telegraaf meldde zaterdag dat bij zo'n 153.000 mensen ten onrechte niet in het systeem was aangevinkt dat ze volledig waren gevaccineerd. Daardoor konden deze mensen in de app niet de QR-code genereren die nodig is voor buitenlandse reizen en binnenlandse uitjes. Met de code kan iemand laten zien dat hij is gevaccineerd, hersteld van een coronabesmetting of negatief is getest.
Technische fout
Het probleem was in dit geval dat het voor de medewerkers op vaccinatielocaties die het moesten aanklikken geen verplichte stap in het proces was. "Daardoor is het soms over het hoofd gezien", legt de woordvoerster uit. Het systeem is aangepast, waardoor deze stap niet meer kan worden overgeslagen. GGD GHOR spreekt overigens van "ruim 150.000 mensen".
Er zijn ook andere groepen die tegen problemen aanliepen. Zo dacht het systeem door een technische fout dat ruim 80.000 mensen twee prikken op dezelfde dag hadden gekregen. Zij konden ook geen QR-code krijgen.
Een andere groep die de verlangde QR-code niet kon krijgen, vormden mensen van wie de geboortedatum niet volledig bekend is in de overheidsregistraties. Het gaat hier mogelijk om zo'n 70.000 personen, bevestigt het ministerie van Volksgezondheid. Onder hen zijn veel asielzoekers. Verder heeft een onbekend aantal mensen problemen met de app als ze eerder besmet zijn geweest met het virus en daarom slechts één prik hoefden.
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - Het Leger des Heils en Valente, de branchevereniging voor opvangorganisaties, vrezen bij het stoppen van de bed-bad-broodregeling dat zowel de samenleving als de honderden uitgeprocedeerde asielzoekers te maken krijgen "met meer narigheid en onveiligheid". De twee organisaties hekelen dan ook het besluit van minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) om volgend jaar de financiering van de regeling te beëindigen.
53 minuten geledenZEIST (ANP) - Het competitiebestuur betaald voetbal betreurt dat de lokale driehoek in Amsterdam weinig aandacht heeft gegeven aan het gezamenlijke plan van Ajax en FC Utrecht om hun competitieduel van zondag ondanks een politiestaking door te laten gaan. "Helaas heeft dit gezamenlijke initiatief weinig aandacht gekregen van de gemeente Amsterdam en de lokale driehoek (locoburgemeester, politie, OM)", stellen de KNVB, Eredivisie CV en Keuken Kampioen Divisie in een gezamenlijke verklaring.
2 uur geledenHAARLEMMERMEER (ANP) - De gemeente Haarlemmermeer voegt zich bij het kort geding dat Schiphol heeft aangespannen vanwege de vakbondsstaking op het spoor komende woensdag. Tussen 04.00 uur en 08.00 uur staken medewerkers van NS en het streekvervoer omdat ze een betere vroegpensioenregeling willen.
2 uur geledenVEENDAM (ANP) - Een model van een hyperloop heeft maandag een testrit gemaakt op een speciaal ontwikkelde baan in Veendam. Ontwikkelaar Hardt spreekt van een grote stap in de ontwikkeling van de technologie.
2 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - Enkele honderden schoonmakers hebben maandag meegedaan met een staking op Schiphol voor een regeling om op eerdere leeftijd te kunnen stoppen met werken. Dit melden vakbonden FNV en CNV.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse driehoek (locoburgemeester, politie, OM) heeft de voetbalwedstrijd Ajax - FC Utrecht, die komende zondag in de ArenA gespeeld zou worden, afgelast. Door de geplande politiestaking kunnen de veiligheid van de spelers, supporters en openbare orde in de stad niet gegarandeerd worden, aldus de driehoek.
3 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - Een Pakistaanse man is conform de eis veroordeeld tot veertien jaar cel voor het met de dood bedreigen van PVV'er Geert Wilders. Het gaat om religieus leider Muhammad Jalali. Volgens de rechter heeft de man misbruik gemaakt van het gezag dat hij als geestelijk leider heeft. De 56-jarige Jalali had een fatwa tegen Wilders uitgesproken, een directe opdracht aan zijn volgers om de PVV'er te doden.
3 uur geleden