
'Problemen bij vervoer dierlijke producten van en naar VK'
ZOETERMEER (ANP) - Het gaat aan zowel Britse als Nederlandse zijde mis met de in- en uitvoer van dierlijke producten, zoals vlees, vis en melkproducten. Dat signaleert evofenedex, de ondernemersvereniging voor handel en logistiek. Er ontstaan vertragingen met zendingen omdat documenten bijvoorbeeld niet goed zijn ingevuld of vertaald.
De documenten worden daardoor ook niet goed verwerkt door de betreffende douanedienst. Sinds 1 januari is het Verenigd Koninkrijk uit de interne markt met de Europese Unie en gelden douaneformaliteiten.
Volgens de ondernemersvereniging zitten bij de dierlijke verswaren de grootste problemen, omdat daar de meeste extra handelingen zijn bijgekomen, aldus een woordvoerster. "Kennelijk gebeurt het af en toe dat in systemen Nederlands wordt ingevoerd of Brits en dat er vertaalkwesties ontstaan", aldus de woordvoerster. Dat heeft de afgelopen weken tot vertragingen in zendingen geleid. Evofenedex roept bedrijven nu op om aangiftes voor zendingen naar het Verenigd Koninkrijk in het Engels te doen.
Ook worden uitvoeraangiftes in Nederland, die door verladers gedaan moeten worden, soms nog te laat gedaan. Ook constateert evofenedex dat veerdiensten geen informatie krijgen over lege verpakkingen die uit het VK terugkomen terwijl dat wel moet. Dan gaat het om pallets, maar ook fusten voor bier en speciale plastic kratten waarin bloemen vervoerd zijn. Het gaat daardoor aan alle kanten in de logistieke keten mis. "Dan kan het hier niet worden toegelaten omdat hier geen vergunningen zijn aangevraagd. Veerboten en veerdiensten kunnen dan zo'n lading weigeren omdat ze weten dat het niet wordt toegelaten omdat de juiste documenten ontbreken of niet goed zijn aangemeld", legt de woordvoerster uit.
Tot op heden verliepen de douaneformaliteiten redelijk vlekkeloos. Zowel vervoersbedrijven als veerdiensten gaven aan weinig problemen te ondervinden van de nieuwe situatie die door de brexit is ontstaan. Wel wordt verwacht dat de volumes de komende tijd zullen toenemen en de drukte daardoor ook zal stijgen.
Meer uit Financieel
WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft op zijn platform Truth Social laten weten dat de importheffingen voor verschillende landen maandag om 12.00 uur lokale tijd (18.00 uur Nederlandse tijd) per brief bekend worden gemaakt. Trump dreigt ook met aanvullende tarieven van 10 procent voor landen die zich aansluiten bij het "anti-Amerikaanse beleid" van BRICS.
1 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - TikTok bouwt een nieuwe versie van zijn app voor gebruikers in de Verenigde Staten, voorafgaand aan de geplande verkoop van de app aan een groep investeerders. Dat meldt The Information, een nieuwssite over technologie. Het platform voor korte video's zou de nieuwe app op 5 september in Amerikaanse appstores willen lanceren.
12 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - Washington staat op het punt om meerdere handelsakkoorden te sluiten. "We verwachten de komende dagen enkele grote aankondigingen", zei de Amerikaanse minister van Financiën Scott Bessent in een gesprek met nieuwszender CNN.
15 uur geledenBEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China voert invoerbeperkingen in op medische apparatuur uit de Europese Unie zodra de waarde ervan boven de 45 miljoen yuan (ongeveer 5,4 miljoen euro) uitkomt. De "tegenmaatregel" treedt zondag in werking, maakte het Chinese ministerie van Financiën bekend.
21 uur geledenPARAMARIBO (ANP/RTR) - Het Maleisische oliebedrijf Petronas begint zondag met het boren naar olie voor de kust van Suriname. De proefboringen zijn bedoeld om extra oliereserves op te sporen, maakte het Surinaamse staatsoliebedrijf Staatsolie zaterdag bekend.
1 dag geledenPARIJS (ANP) - Vanaf 2028 kan Europa het zonder Russisch gas stellen, doordat er in de Verenigde Staten en Qatar volop nieuwe exportinstallaties voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) worden gebouwd. Dat zei Patrick Pouyanné, topman van het Franse olie- en gasconcern TotalEnergies.
1 dag geledenMOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - Rusland heeft zijn exportheffing op tarwe voor het eerst naar nul verlaagd sinds de invoering in juni 2021, om de stagnerende graanverkoop aan te jagen. De maatregel volgt op een sterke daling van de Russische export van tarwe. Het land is wereldwijd de grootste exporteur van deze graansoort, maar voerde in juni slechts 1,12 miljoen ton uit. Dat is een kwart van de hoeveelheid van een jaar geleden.
1 dag geleden