Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Pro-Russische Duitse ex-kanselier Schröder verder in het nauw

Pro-Russische Duitse ex-kanselier Schröder verder in het nauw

BERLIJN (ANP) - De roep in de Duitse politiek om oud-kanselier Gerhard Schröder te straffen voor zijn omstreden Russische contacten wordt steeds luider. Deze sociaaldemocraat van regeringspartij SPD is geen deel meer van de Duitse politieke crème de la crème, maar van de "crème de la Kremlin", aldus een kopstuk van de liberale coalitiepartner FDP.

Ook bij de derde regeringspartner, de Groenen, en bij de SPD zelf groeit de onvrede over Schröder. Die wil ondanks de bloedige Russische invasie in Oekraïne zijn lucratieve functies voor Russische olie-en gasfirma's niet opgeven. Ook weigert hij afstand te nemen van de Russische president Vladimir Poetin, die hij als vriend beschouwt.

Volgens de FDP moet deze "belangrijkste" pion van Poetin in Duitsland zo snel mogelijk op de sanctielijst van "Poetin-profiteurs". De SPD neemt stappen om Schröder (78) uit de partij te gooien, waarvan hij inmiddels bijna zestig jaar lid is. De christendemocratische oppositiepartij CDU hamert al langer op maatregelen.

Meer uit Buitenland

Guterres dringt in VN-Veiligheidsraad aan op wapenstilstand Gaza

NEW YORK (ANP/RTR) - VN-topman António Guterres heeft in de VN-Veiligheidsraad verklaard dat hij wil dat de raad zich inzet voor een staakt-het-vuren om humanitaire redenen in de Gazastrook. De vijftien lidstaten stemmen vrijdag nog over een resolutie waarin wordt opgeroepen tot een dergelijk bestand.

25 minuten geleden
Radicaal-rechtse politica Le Pen voor de rechter om verduistering

PARIJS (ANP/AFP/BELGA) - De Franse radicaal-rechtse politica Marine Le Pen, haar partij Rassemblement National (RN) en 26 handlangers komen voor de rechter omdat ze worden verdacht van verduistering van Europees overheidsgeld tussen 2004 en 2016. Dat hebben twee onderzoeksrechters besloten, meldt justitie in Parijs.

1 uur geleden
Macron: de Notre-Dame wordt over precies een jaar heropend

PARIJS (ANP/AFP) - Met nog precies een jaar tot de grote heropening is in Parijs stilgestaan bij het werk dat is verzet aan de Notre-Dame. De Franse president Emmanuel Macron beklom de steigers rond de beroemde 96 meter hoge vieringtoren die in oktober 2019 instortte en beloofde dat de opening volgens planning op 8 december 2024 zal doorgaan. Hij hoopt dat de paus de opening bijwoont.

2 uur geleden
VN-experts tegen lidstaten: doe alles voor wapenstilstand Gaza

GENÈVE (ANP) - Mensenrechtendeskundigen van de Verenigde Naties roepen de VN-lidstaten op alles te doen om een "onmiddellijk en permanent staakt-het-vuren in Gaza" te bevorderen. Vrijdag komt de VN-Veiligheidsraad bijeen om zich te buigen over het conflict in de Gazastrook.

2 uur geleden
Oekraïne neemt wetgeving aan om EU-gesprekken op gang te brengen

KYIV (ANP/RTR) - Het Oekraïense parlement heeft een drietal wetten aangenomen die nodig zijn om toetredingsgesprekken met de Europese Unie op gang te brengen. Een van de wetten ziet toe op de rechten van minderheden in Oekraïne.

3 uur geleden
Israël: in afgelopen etmaal aanvallen op 450 doelen in Gazastrook

TEL AVIV (ANP/RTR/AFP) - De Israëlische strijdkrachten zeggen in het afgelopen etmaal meer dan 450 doelen in de Gazastrook te hebben getroffen. Dat is het grootste aantal sinds het aflopen van een tijdelijk bestand tussen Israël en Hamas vorige week.

4 uur geleden
AfD ook in Saksen aangemerkt als rechts-extremistisch

DRESDEN (ANP/DPA) - Een Duitse veiligheidsdienst heeft de afdeling van Alternative für Deutschland (AfD) in Saksen aangemerkt als een rechts-extremistische organisatie. Het is daarmee de derde Duitse deelstaat die een dergelijk besluit neemt. In de peilingen doet AfD het desondanks nog altijd goed.

5 uur geleden