Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Pro-Palestinabetogers trekken door steden

Pro-Palestinabetogers trekken door steden

AMSTERDAM (ANP) - In diverse plaatsen in ons land zijn zondag Pro-Palestinademonstraties gehouden. Zo liepen er door Amsterdam duizenden mensen in een mars om steun te betuigen aan Palestina. In Eindhoven trok een groep na een manifestatie op het Stadhuisplein ook de stad in. In Nijmegen, Groningen en Enschede gingen eveneens sympathisanten de straat op.

Op de Dam verzamelden zich in de middag enkele duizenden mensen. Daarna begon de menigte rond 16.00 uur aan een mars, over het Rokin, langs de Amstel en het Weesperplein, met als eindpunt het Amstelstation. Om 18.30 kwamen de meeste demonstranten aan bij het station. Sommige betogers bleven daar nog even hangen, maar de meeste gingen als snel hun eigen weg. De politie was ruim aanwezig, hield de demonstranten in de gaten en zette de straten af zodat het verkeer er niet langs kon.

De politie hoefde niet in te grijpen. "De sfeer was gemoedelijk, er was goed contact met de organisatie en mensen probeerden zo veel mogelijk afstand te houden", aldus een woordvoerster van burgemeester Femke Halsema.

Te druk op de Dam

De gemeente liet eerder op Twitter weten dat het te druk was bij de demonstratie op de Dam. "Sluit niet meer aan. Kom niet meer naar de Dam. Houd 1,5 meter afstand", aldus de gemeente. In Amsterdam kwamen op het Beursplein ook enkele tientallen betogers met Israëlische vlaggen samen. Ook daar was politie aanwezig.

Op het Stadhuisplein in Eindhoven kwamen honderden mensen bij elkaar. De aanwezigen werden in het Arabisch en Nederlands toegesproken door onder anderen de voorzitter van de Palestijnse gemeenschap in Nederland. Veel aanwezigen droegen de Palestijnse vlag, spandoeken en demonstratieborden. Aan het begin van de manifestatie hielden de deelnemers een minuut stilte voor wat genoemd werd "de slachtoffers van de apartheid en genocide". De organisatie riep mensen bij herhaling op anderhalve meter afstand te houden, maar dat lukt niet echt.

Coronaregels niet nageleefd

De gemeente en politie hebben de organisatie van de manifestatie op het Stadhuisplein om 16.30 uur gevraagd de bijeenkomst te beëindigen. Het was er te druk en de coronaregels werden niet nageleefd zei een woordvoerster van de politie. Daarop heeft de organisatie iedereen gevraagd naar huis te gaan, maar een grote groep trok alsnog de stad in met veel Palestijnse vlaggen, begeleid door de politie. Rond 17.00 uur is ook deze demonstratie beëindigd.

In Nijmegen waren er volgens de Gelderlander ook zo veel mensen bij elkaar in het Valkhofpark en later in het centrum, dat de burgemeester de betoging liet ontbinden. Volgens RTV Noord kwamen er zo'n 200 demonstranten samen op de Grote Markt in Groningen. In een park in Enschede hadden zich enkele honderden mensen verzameld, schrijft RTV Oost.

Dezer dagen zijn in Nederland en de rest van Europa meerdere betogingen ter ondersteuning van Palestina. De demonstraties zijn een reactie op oplopende spanningen tussen Israël en de Palestijnen. De luchtaanvallen gaan over en weer.

Meer uit Binnenland

Al uren druk in Amsterdamse cafés voorafgaand aan EK-finale

AMSTERDAM (ANP) - Het is al uren druk in Amsterdamse cafés voorafgaand aan de EK-finale die vanaf 21.00 uur in Berlijn gespeeld wordt door Engeland en Spanje. In Three Sisters Pub en O'reilly's Irish Pub in het centrum van de hoofdstad is het afgeladen, er worden dan ook geen reserveringen aangenomen.

3 uur geleden
Haenen krijgt onderscheiding voor oprichten Betty Asfalt Complex

AMSTERDAM (ANP) - Acteur en schrijver Paul Haenen en zijn echtgenoot Dammie van Geest hebben zondag de Frans Banninck Cocqpenning ontvangen. De onderscheiding wordt uitgereikt aan mensen die meer dan twaalf jaar van grote betekenis zijn geweest voor de gemeente Amsterdam. Burgemeester Femke Halsema gaf het echtpaar de penning bij de overdracht van hun theater Het Betty Asfalt Complex aan het gezelschap De Theatertroep.

5 uur geleden
Cabaretier Guido Weijers gelast Oudejaarsconference 2024 af

BOXMEER (ANP) - Cabaretier Guido Weijers gaat dit jaar geen Oudejaarsconference spelen. De verkoop voor de tournee van dit najaar was al van start gegaan. Maar op de websites van theaters staat nu dat de komiek niet meer de Oudejaarsconference gaat spelen, maar zijn reguliere programma Momentum in reprise neemt. Weijers speelt deze show al vanaf januari.

5 uur geleden
'Burgerwacht' controleert lopers Vierdaagse op legertekens Israël

NIJMEGEN (ANP) - De groep Nijmegen4Palestine wil tijdens de Nijmeegse Vierdaagse wandelaars aanspreken die symbolen dragen van het Israëlische leger. Ze worden dan gevraagd de stad te verlaten, want de protestgroep wil niet dat het "wandelevenement gebruikt wordt voor Israëlische propaganda".

5 uur geleden
Schoof stuurt Trump brief met beterschapswensen

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof stuurt Donald Trump, die gewond raakte bij een aanslag, zondagmiddag nog een brief met beterschapswensen. Dat zei de premier tijdens een persmoment bij het ministerie van Algemene Zaken.

8 uur geleden
Schoof benadrukt veiligheid voor alle politici na aanslag Trump

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof heeft zondag contact gehad met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) over de aanslag op Donald Trump. De NCTV en de inlichtingendienst monitoren de situatie in Nederland en als er noodzakelijke maatregelen nodig zijn dan worden die genomen, zei Schoof zondagmiddag tegen verzamelde pers bij het ministerie van Algemene Zaken. "Wij moeten er met elkaar voor zorgen dat politici hun werk vrij, ongestoord en veilig kunnen doen."

9 uur geleden
Voorzitter Republikeinen Nederland: hoofd Secret Service moet weg

DEN HAAG (ANP) - Het hoofd van de Secret Service, die verantwoordelijk is voor de bescherming van Donald Trump, moet ontslag nemen. Dat zegt voorzitter van Republicans Abroad Netherlands Renee Nielsen in een reactie op de moordaanslag op presidentskandidaat Trump.

12 uur geleden