Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Pro-Palestijnse organisaties: geen plannen voor protesten 4 mei

Pro-Palestijnse organisaties: geen plannen voor protesten 4 mei

DEN HAAG (ANP) - De pro-Palestijnse actiegroepen XR Justice Now, Stichting Plant een Olijfboom en het Nederlands Palestina Komitee zijn niet van plan demonstraties te organiseren tijdens de Dodenherdenking op 4 mei. "Waarom zouden we dat doen?" reageert een woordvoerder van XR Justice Now.

Een woordvoerder van Stichting Plant een Olijfboom noemt het "belangrijk" altijd op te roepen tot rechtvaardigheid, maar vindt dat daarbij momenten gekozen moeten worden die daarvoor "het beste passen". "Ik denk persoonlijk niet dat 4 mei zich het beste leent."

De woordvoerder heeft ook andere groepen gesproken, maar zegt niet op de hoogte te zijn van organisaties die tijdens de Dodenherdenking wel willen demonstreren. "Wellicht zijn er 'eenlingen' die willen protesteren, maar wij hebben geen plannen gehoord." Ze zegt wel te hopen dat "herdenken dat genocide nooit meer mag gebeuren gekoppeld wordt aan het heden".

Geen plannen

Het Nederlands Palestina Komitee spreekt zich uit tegen protesten tijdens de Dodenherdenking. "Ik heb niets hierover gehoord in ons circuit", zegt een woordvoerder, die zich afvraagt wie achter de volgens Amsterdam aangemelde demonstratie tijdens de Nationale Dodenherdenking op de Dam zit. "4 mei moet niet overschaduwd worden door iets anders."

Ook voor 5 mei zijn volgens de organisaties geen plannen voor protesten.

Spontane acties

Vrijdag werd bekend dat tijdens de Nationale Herdenking op de Dam maatregelen worden getroffen om de kans op spontane protestacties en verstoringen te verkleinen. Zo mogen maximaal 10.000 mensen het plein op, zijn borden, vlaggen of versterkers verboden en moet iedereen gefouilleerd worden. Er is tot nu toe één demonstratie aangemeld. De gemeente Amsterdam zegt niet om welke organisatie het gaat.

Meer uit Binnenland

Bevrijdingsfestivals hebben het ondanks steun overheid zwaar

DEN HAAG (ANP) - Gratis bevrijdingsfestivals hebben het financieel zwaar, ook al is het Rijk dit jaar voor het eerst bijgesprongen met een bedrag van 1 miljoen euro. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP langs verschillende festivals.

2 uur geleden
Rode Kruis opent Giro 881 voor slachtoffers conflicten wereldwijd

DEN HAAG (ANP) - Het Rode Kruis heeft Giro 881 geopend voor donaties om hulpverleners en slachtoffers wereldwijd te ondersteunen. Volgens de hulporganisatie zijn op dit moment tientallen miljoenen mensen slachtoffer van gewapende conflicten. "Van Soedan tot Gaza, van Oekraïne tot Congo; maanden en jaren van aanhoudend conflict zorgen voor diepe fysieke en mentale wonden. Het Rode Kruis is er voor deze slachtoffers, maar heeft daarbij veel meer hulp nodig."

3 uur geleden
Zorgmedewerkers leggen twee minuten werk neer om geweld

DEN HAAG (ANP) - Zorgmedewerkers leggen donderdag om 14.00 uur twee minuten hun werk neer uit protest tegen geweld. Ze zijn dan stil en herdenken een medewerkster van een ggz-instelling in Heerlen, die vorige maand werd doodgestoken tijdens haar werk.

6 uur geleden
Aantal zelfdodingen is stabiel, vorig jaar 1862

DEN HAAG (ANP) - Het aantal mensen dat zelfmoord pleegt, is sinds een paar jaar stabiel. Volgens statistiekbureau CBS hebben vorig jaar 1862 mensen een einde gemaakt aan hun leven. Dat is iets minder dan in 2022, maar vrijwel gelijk aan 2021 en iets hoger dan in 2020, de aantallen schommelen rond hetzelfde niveau.

9 uur geleden
Halsema: hoop dat herdenking niet gekaapt wordt door emoties Gaza

AMSTERDAM (ANP) - Burgemeester Femke Halsema is "wel bezorgd" dat de Nationale Herdenking op de Dam "gekaapt gaat worden door alle emoties en sentimenten" die heersen rondom het huidige conflict in Israël en Gaza. Dat zei ze woensdagavond tijdens een bijeenkomst in De Balie in aanloop naar 4 mei.

12 uur geleden
Treinen tussen Haarlem en Voorhout rijden weer

HAARLEM (ANP) - Tussen Haarlem en Voorhout rijden weer treinen, nadat het treinverkeer door een beschadigde spoorbrug ruim anderhalf uur had stilgelegen. Ook tussen Leiden en Den Haag, die in het verlengde liggen van dat traject, reden daardoor minder intercity's, meldt de NS.

13 uur geleden
Jumbo roept rozijnenbollen terug, want mogelijk chocoladebroodjes

VEGHEL (ANP) - Supermarktketen Jumbo roept zakken minirozijnenbollen terug waar mogelijk minichocoladebroodjes in zitten. Daardoor staat het allergeen soja niet op de verpakking vermeld, aldus Jumbo. Mensen die allergisch zijn voor soja, krijgen het advies om de broodjes niet op te eten en terug te brengen naar de supermarkt.

14 uur geleden