Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Pro-Palestijnse betogers in Europese steden de straat op

Pro-Palestijnse betogers in Europese steden de straat op

LONDEN (ANP/AFP/BELGA) - In meerdere Europese steden zijn betogers zaterdag de straat opgegaan uit solidariteit met de Palestijnen. Zo liepen duizenden mensen door Hyde Park in Londen, waarbij ze "bevrijd Palestina!' riepen bij de Israëlische ambassade.

De organisatoren van de betoging in Londen zeiden tegen de zender Sky News dat er ongeveer 100.000 mensen op de been waren. De politie zei dat ze geen schatting van het aantal betogers kon geven. "Ze hebben zich verspreid over een groot gebied in de stad."

In Parijs hebben de autoriteiten een betoging met steun van de rechter verboden, maar toch gingen er groepen de straat op om hun solidariteit met de Palestijnen kenbaar te maken. De politie gebruikte traangas en waterkanonnen om de betogers uiteen te drijven en om te voorkomen dat ze naar de Place de la Bastille zouden lopen. Sommige demonstranten gooiden stenen naar de politie. In Lyon gebruikte de politie traangas tegen betogers.

Stenen en flessen

In Madrid betoogden ongeveer 2500 actievoerders. Zij liepen naar het plein Puerta del Sol in het centrum van de Spaanse hoofdstad. "Zij vermoorden ons", roept Amira Sheikh-Ali, een 37-jarige demonstrant van Palestijnse afkomst.

In Duitsland gingen duizenden mensen de straat op. Volgens Bild waren 25 demonstraties aangemeld. In Leipzig probeerden antisemitische betogers in het begin van de middag een pro-Israël-demonstratie te verstoren, aldus de krant. In de Berlijnse wijk Neukölln, waar veel mensen met Arabische of Turkse wortels wonen, was toestemming voor drie betogingen gegeven. De actievoerders riepen daar op tot een boycot van Israël en gooiden stenen en flessen naar de politie.

Waterkanon

In Athene verzamelden ongeveer 500 mensen zich voor de Israëlische ambassade. Tijdens de actie waren er enkele botsingen tussen de politie en betogers. De politie zette een waterkanon in.

In Brussel deden volgens de politie ongeveer 6000 mensen mee aan een betoging tegen de escalatie van het geweld in de Palestijnse gebieden en Israël. De deelnemers spraken zich onder meer uit tegen de Israëlische bezetting van Palestijns gebied.

Raketten

In Den Haag en Maastricht gingen zaterdag honderden pro-Palestijnse betogers de straat op

Het geweld tussen Israël en de Palestijnen is een week geleden opgelaaid. Dat gebeurde na de dreigende uitzetting van gezinnen uit een Arabische wijk in Oost-Jeruzalem. Die gezinnen moeten plaatsmaken voor Joodse kolonisten.

De militaire factie van de Palestijnse beweging Hamas bestookt Israël al dagenlang met raketten. Het Israëlische leger voert luchtaanvallen uit op de Gazastrook. De meeste dodelijke slachtoffers vallen aan Palestijnse kant.

Meer uit Buitenland

VS: journaliste vanuit Israëlische positie gedood, geen opzet

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De kogel die de bekende Palestijns-Amerikaanse journaliste Shireen Abu Akleh doodde, kwam vermoedelijk vanuit Israëlische positie. Er is geen reden om aan te nemen dat bij het incident in mei in door Israël bezet Palestijns gebied opzet in het spel was, is de uitkomst van Amerikaans onderzoek naar de dodelijke kogel.

11 minuten geleden
Zelenski: wederopbouw Oekraïne is taak van democratische wereld

LUGANO (ANP/AFP/RTR) - De wederopbouw van Oekraïne is een "gemeenschappelijke taak van de hele democratische wereld", stelt de Oekraïense president Volodimir Zelenski. Hij deed zijn uitspraak via een videoverbinding op een internationale conferentie in Zwitserland voor het herstel van zijn land.

38 minuten geleden
Spanje neemt 'onderwaterdrones' voor drugssmokkel in beslag

MADRID (ANP/AFP) - De Spaanse politie heeft zes zogenoemde onderwaterdrones in beslag genomen die grote hoeveelheden drugs van Marokko naar Spanje kunnen vervoeren. Bij invallen in Barcelona en de zuidelijke provincies Malaga en Cadiz zijn acht verdachten opgepakt, waarmee de bende achter de drones zou zijn ontmanteld.

1 uur geleden
Ebola-uitbraak in Congo bedwongen

KINSHASA (ANP) - De uitbraak van het ebolavirus in de Democratische Republiek Congo is officieel voorbij verklaard, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). In de noordwestelijke provincie Equateur werd in april een eerste geval gemeld. In totaal zijn vier gevallen bevestigd en bij één persoon werd een besmetting vermoed. Alle patiënten stierven, aldus de WHO.

2 uur geleden
President Macron en premier Borne komen met iets ander kabinet

PARIJS (ANP) - De Franse president Emmanuel Macron komt maandagmiddag bijeen met het nieuwe kabinet van premier Elisabeth Borne. Het is twee weken na de parlementsverkiezingen een iets andere regering geworden. Borne doet naar verwachting woensdagmiddag haar regeringsplannen uit de doeken in de Nationale Vergadering. Maar de regeringscoalitie van Macron heeft een forse verkiezingsnederlaag geleden in de stembusgang van 12 en 19 juni. Borne heeft nog 246 zetels over in de Franse Tweede Kamer, ruim honderd minder dan voor de verkiezingen. In totaal telt de Kamer 577 zetels.

3 uur geleden
Zevende lichaam gevonden na breken gletsjer in Italiaanse Alpen

BOLZANO (ANP/RTR/AFP) - Reddingswerkers hebben maandag een lichaam gevonden na een gletsjerbreuk in de Italiaanse Alpen, meldt het Italiaanse persbureau ANSA. Daarmee stijgt het dodental naar zeven. Er wordt nog gezocht naar vijftien mensen die als vermist zijn opgegeven.

4 uur geleden
Lichamen en overlevende gevonden na schipbreuk Zuid-Chinese Zee

BEIJING (ANP/AFP/DPA) - Na een schipbreuk op de Zuid-Chinese Zee zijn twaalf lichamen gevonden. De Chinese autoriteiten meldden dat maandag, twee dagen na het ongeval. Van de 27 personen die als vermist waren opgegeven is er maandagochtend ook één levend aangetroffen.

5 uur geleden