Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Pro-Palestijnse betogers in Europese steden de straat op

Pro-Palestijnse betogers in Europese steden de straat op

LONDEN (ANP/AFP/BELGA) - In meerdere Europese steden zijn betogers zaterdag de straat opgegaan uit solidariteit met de Palestijnen. Zo liepen duizenden mensen door Hyde Park in Londen, waarbij ze "bevrijd Palestina!' riepen bij de Israëlische ambassade.

De organisatoren van de betoging in Londen zeiden tegen de zender Sky News dat er ongeveer 100.000 mensen op de been waren. De politie zei dat ze geen schatting van het aantal betogers kon geven. "Ze hebben zich verspreid over een groot gebied in de stad."

In Parijs hebben de autoriteiten een betoging met steun van de rechter verboden, maar toch gingen er groepen de straat op om hun solidariteit met de Palestijnen kenbaar te maken. De politie gebruikte traangas en waterkanonnen om de betogers uiteen te drijven en om te voorkomen dat ze naar de Place de la Bastille zouden lopen. Sommige demonstranten gooiden stenen naar de politie. In Lyon gebruikte de politie traangas tegen betogers.

Stenen en flessen

In Madrid betoogden ongeveer 2500 actievoerders. Zij liepen naar het plein Puerta del Sol in het centrum van de Spaanse hoofdstad. "Zij vermoorden ons", roept Amira Sheikh-Ali, een 37-jarige demonstrant van Palestijnse afkomst.

In Duitsland gingen duizenden mensen de straat op. Volgens Bild waren 25 demonstraties aangemeld. In Leipzig probeerden antisemitische betogers in het begin van de middag een pro-Israël-demonstratie te verstoren, aldus de krant. In de Berlijnse wijk Neukölln, waar veel mensen met Arabische of Turkse wortels wonen, was toestemming voor drie betogingen gegeven. De actievoerders riepen daar op tot een boycot van Israël en gooiden stenen en flessen naar de politie.

Waterkanon

In Athene verzamelden ongeveer 500 mensen zich voor de Israëlische ambassade. Tijdens de actie waren er enkele botsingen tussen de politie en betogers. De politie zette een waterkanon in.

In Brussel deden volgens de politie ongeveer 6000 mensen mee aan een betoging tegen de escalatie van het geweld in de Palestijnse gebieden en Israël. De deelnemers spraken zich onder meer uit tegen de Israëlische bezetting van Palestijns gebied.

Raketten

In Den Haag en Maastricht gingen zaterdag honderden pro-Palestijnse betogers de straat op

Het geweld tussen Israël en de Palestijnen is een week geleden opgelaaid. Dat gebeurde na de dreigende uitzetting van gezinnen uit een Arabische wijk in Oost-Jeruzalem. Die gezinnen moeten plaatsmaken voor Joodse kolonisten.

De militaire factie van de Palestijnse beweging Hamas bestookt Israël al dagenlang met raketten. Het Israëlische leger voert luchtaanvallen uit op de Gazastrook. De meeste dodelijke slachtoffers vallen aan Palestijnse kant.

2 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

bung 87 4 weken geleden
hamas--hezbolla e.a uitroeien--anders stop het nooit
JoMePi 4 weken geleden
Ze kunnen beter roepen bevrijd Palestina van Hamas

Meer uit Buitenland

Sint-Petersburg verbiedt massale bijeenkomsten voetbalfans

SINT-PETERSBURG (ANP) - De plaatselijke autoriteiten in Sint-Petersburg verbieden massale samenkomsten van voetbalfans wegens het toenemend aantal coronabesmettingen. Niet meer dan 3000 mensen mogen op een plek bijeenkomen, maakte het bestuur van de Russische stad maandag bekend na het eerste weekend van het EK voetbal.

9 minuten geleden
NAVO richt zich na herbevestigen vriendschap op nieuwe vijanden

BRUSSEL (ANP) - De leiders van de dertig NAVO-landen komen na anderhalf jaar weer eens bijeen en begroeten voor het eerst de Amerikaanse president Joe Biden. Nu die hun solidariteit na de wankele jaren onder voorganger Donald Trump weer heilig heeft verklaard, kunnen ze zich weer op de dreigingen van buiten richten. Van Rusland en, meer en meer, van China.

1 uur geleden
Nieuw-Zeeland excuseert zich voor 'vernedering' migranten

AUCKLAND (ANP/AFP) - De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern heeft maandag aangekondigd dat ze formeel haar excuses zal aanbieden aan immigranten afkomstig van eilanden in de Stille Oceaan. Tijdens de jaren 70 waren zij vaak het doelwit van "vernederende politie-invallen."

2 uur geleden
Ardern: film over bloedbad Christchurch erg snel en bruut

WELLINGTON (ANP/AFP) - De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern heeft maandag de plannen voor een film over het bloedbad in Christchurch bekritiseerd. Tijdens de schietpartijen in verschillende moskeeën vielen in 2019 51 doden. Nog eens veertig mensen raakten gewond.

3 uur geleden
Biden gearriveerd in Brussel voor NAVO- en EU-top

BRUSSEL (ANP) - President Joe Biden is zondagavond aangekomen in Brussel. Na drie dagen in Engeland met leiders van de G7-landen is hij maandag bij een NAVO-top en woont hij een dag later een EU-top bij. Hij wil van Europese NAVO-landen dat ze steviger optreden tegen Russische "agressie" en "uitdager" China. Ook de strijd tegen terrorisme, cyberaanvallen en klimaatverandering staan hoog op de agenda.

12 uur geleden
Nieuwe Israëlische regering zonder Netanyahu

JERUZALEM (ANP/AFP) - Het tijdperk van premier Netanyahu is vooralsnog ten einde. Het Israëlische parlement gaf zondagavond het vertrouwen aan een regering zonder rol voor de rechtse politicus en zijn Likud-partij.

14 uur geleden
Grote betoging in Madrid tegen pardon voor Catalanen

MADRID (ANP/DPA) - Tienduizenden Spanjaarden hebben zondag in Madrid gedemonstreerd tegen het voornemen van premier Pedro Sanchez om Catalaanse separatisten vervroegd vrij te laten.

14 uur geleden