Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Pro-Palestijnse betogers in Europese steden de straat op

Pro-Palestijnse betogers in Europese steden de straat op

LONDEN (ANP/AFP/BELGA) - In meerdere Europese steden zijn betogers zaterdag de straat opgegaan uit solidariteit met de Palestijnen. Zo liepen duizenden mensen door Hyde Park in Londen, waarbij ze "bevrijd Palestina!' riepen bij de Israëlische ambassade.

De organisatoren van de betoging in Londen zeiden tegen de zender Sky News dat er ongeveer 100.000 mensen op de been waren. De politie zei dat ze geen schatting van het aantal betogers kon geven. "Ze hebben zich verspreid over een groot gebied in de stad."

In Parijs hebben de autoriteiten een betoging met steun van de rechter verboden, maar toch gingen er groepen de straat op om hun solidariteit met de Palestijnen kenbaar te maken. De politie gebruikte traangas en waterkanonnen om de betogers uiteen te drijven en om te voorkomen dat ze naar de Place de la Bastille zouden lopen. Sommige demonstranten gooiden stenen naar de politie. In Lyon gebruikte de politie traangas tegen betogers.

Stenen en flessen

In Madrid betoogden ongeveer 2500 actievoerders. Zij liepen naar het plein Puerta del Sol in het centrum van de Spaanse hoofdstad. "Zij vermoorden ons", roept Amira Sheikh-Ali, een 37-jarige demonstrant van Palestijnse afkomst.

In Duitsland gingen duizenden mensen de straat op. Volgens Bild waren 25 demonstraties aangemeld. In Leipzig probeerden antisemitische betogers in het begin van de middag een pro-Israël-demonstratie te verstoren, aldus de krant. In de Berlijnse wijk Neukölln, waar veel mensen met Arabische of Turkse wortels wonen, was toestemming voor drie betogingen gegeven. De actievoerders riepen daar op tot een boycot van Israël en gooiden stenen en flessen naar de politie.

Waterkanon

In Athene verzamelden ongeveer 500 mensen zich voor de Israëlische ambassade. Tijdens de actie waren er enkele botsingen tussen de politie en betogers. De politie zette een waterkanon in.

In Brussel deden volgens de politie ongeveer 6000 mensen mee aan een betoging tegen de escalatie van het geweld in de Palestijnse gebieden en Israël. De deelnemers spraken zich onder meer uit tegen de Israëlische bezetting van Palestijns gebied.

Raketten

In Den Haag en Maastricht gingen zaterdag honderden pro-Palestijnse betogers de straat op

Het geweld tussen Israël en de Palestijnen is een week geleden opgelaaid. Dat gebeurde na de dreigende uitzetting van gezinnen uit een Arabische wijk in Oost-Jeruzalem. Die gezinnen moeten plaatsmaken voor Joodse kolonisten.

De militaire factie van de Palestijnse beweging Hamas bestookt Israël al dagenlang met raketten. Het Israëlische leger voert luchtaanvallen uit op de Gazastrook. De meeste dodelijke slachtoffers vallen aan Palestijnse kant.

Meer uit Buitenland

Overlast door sneeuw in onder meer Duitsland en Oostenrijk

BERLIJN (ANP/DPA) - Hevige sneeuwval zorgt in meerdere Europese landen voor overlast, onder meer in Duitsland en Oostenrijk. In Duitsland is veel sneeuw gevallen in het zuiden en zuidoosten, vooral München en omgeving worstelen met problemen als gevolg van de winterse weersomstandigheden.

18 minuten geleden
COP28: roep om verdriedubbeling hernieuwbare energie wordt harder

DUBAI (ANP) - Naar schatting al meer dan 110 landen op de klimaattop in Dubai steunen een belofte om hernieuwbare energie te verdriedubbelen in 2030. Het is de hoop van onder meer de Europese Unie en Nederland dat COP28 eindigt met een belofte van alle landen wereldwijd.

2 uur geleden
Hamas meldt 240 doden in Gaza sinds aflopen staakt-het-vuren

GAZA-STAD (ANP/AFP) - In de Gazastrook zijn 240 mensen om het leven gekomen sinds het aflopen van een tijdelijk staakt-het-vuren, meldt Hamas. De strijd lag tot vrijdag 06.00 uur lokale tijd een week stil. Het leger van Israël zegt sindsdien meer dan vierhonderd doelen in de Gazastrook te hebben aangevallen.

4 uur geleden
Zuid-Korea lanceert spionagesatelliet dankzij SpaceX-raket

SEOUL (ANP/AFP) - Zuid-Korea is erin geslaagd een eigen spionagesatelliet te lanceren. Dat gebeurde dankzij een Falcon 9-raket van SpaceX. Het land hoopt zo minder afhankelijk te worden van Amerikaans spionagebeeld voor de monitoring van Noord-Korea. De noorderburen lanceerden anderhalve week geleden zelf ook een spionagesatelliet.

6 uur geleden
Rechter besluit dat Trump niet onschendbaar is

WASHINGTON (ANP/RTR) - Donald Trump is niet onschendbaar in een van de strafzaken die tegen hem dient. Het gaat om de zaak die tegen hem is aangespannen om verkiezingsinmenging in 2020. De oud-president probeerde daar onderuit te komen door zich te beroepen op de immuniteit die hij als president genoot. Rechter Tanya Chutkan liet vrijdag in duidelijke taal weten het daar niet mee eens te zijn.

6 uur geleden
VN stoppen met politieke missie in Soedan

KHARTOUM (ANP/AFP) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft een einde gemaakt aan de politieke missie van de VN in Soedan. Dat gebeurt niet omdat de situatie daar opgelost of verbeterd is, maar omdat de Soedanese autoriteiten dat verzoek hebben gedaan.

13 uur geleden
VN-Veiligheidsraad schrapt na ruim 30 jaar wapenembargo Somalië

NEW YORK/MOGADISHU (ANP/RTR) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft op vrijdag unaniem besloten om de laatste restricties voor de verkoop van wapens aan de regering van Somalië weg te nemen. Daarmee is na meer dan dertig jaar een einde gekomen aan het wapenembargo voor het Oost-Afrikaanse land.

13 uur geleden