Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Pro-Palestijnse activisten hebben weg in Amsterdam verlaten

Pro-Palestijnse activisten hebben weg in Amsterdam verlaten

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam hebben zaterdag zo'n dertig actievoerders de Piet Heinkade ongeveer twee uur lang geblokkeerd. Ze zaten op de grond op een zebrapad met Palestijnse vlaggen en riepen leuzen tegen de oorlog in Gaza en tegen koning Willem-Alexander.

De demonstranten verzamelden zich zaterdagochtend in de regen nabij het Centraal Station en liepen van daar naar de Piet Heinkade. Daar blokkeerden ze deels een kruispunt ter hoogte van Pakhuis de Zwijger. De weg loopt richting het centrum. De actievoerders schreeuwden leuzen als 'from the river to the sea', 'intifada intifada', 'not my leader not my king' en 'Willem schande, bloed aan je handen'. Een enkele demonstrant aan de zijkant van de actie droeg een hesje met het logo van klimaatactiegroep Extinction Rebellion.

De demonstratie was aangekondigd door een groep die zich The Road to Free Palestine noemt. De blokkade was bedoeld als een "statement tegen genocide". Ze kozen Koningsdag omdat ze vinden dat de koning zich moet uitspreken tegen het handelen van Israël in Gaza.

Incident

De aanwezigheid van een groep Oranjefans in een bus die niet verder kon door de blokkade leidde even tot onrust. Een aantal mensen raakte kort slaags met elkaar, maar de politie haalde hen uit elkaar. Ook ontstond er kort ruzie tussen demonstranten en een taxichauffeur die hen wilde aanvallen, omdat hij er niet langs kon.

Enige tijd leek het of de politie zou gaan ingrijpen, maar uiteindelijk verlieten de demonstranten uit eigen beweging het zebrapad. Ook elders in de stad wordt zaterdag op Koningsdag geprotesteerd. Zo hebben actievoerders van Extinction Rebellion de A10 geblokkeerd. Daar greep de politie wel in.

Meer uit Binnenland

Meer dan 2400 asielzoekers in Ter Apel, boetebedrag ruim miljoen

TER APEL (ANP) - In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben in de nacht van woensdag op het donderdag voor het eerst sinds de gerechtelijke uitspraak meer dan 2400 mensen overnacht. Er verbleven 2463 mensen. Omdat dat er meer zijn dan de afgesproken 2000, moet het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) opnieuw een dwangsom van 15.000 euro betalen aan de gemeente Westerwolde, waar Ter Apel onder valt. Daarmee staat het totale boetebedrag nu op 1.012.500 euro.

7 minuten geleden
XR gelast protestmars Den Haag af om 'extreem politiegeweld'

DEN HAAG (ANP) - Extinction Rebellion (XR) gelast de vreedzame protestmars tegen politiegeweld af die donderdagmiddag zou worden gehouden in Den Haag. De organisatie meldt in een bericht "geschokt" te zijn over het "extreme politiegeweld" bij de pro-Palestijnse protesten van deze week in Amsterdam en Utrecht.

46 minuten geleden
Top BuZa vreesde voor polarisatie op ministerie om onvrede Gaza

DEN HAAG (ANP) - De top van het ministerie van Buitenlandse Zaken zag dat "de eenheid" op hun departement "onder druk" stond omdat de oorlog in Gaza veel discussie tussen ambtenaren losmaakte. Begin november kwamen de hoogste ambtenaren van het departement bijeen voor een "24-uursheisessie" die grotendeels ging over de onvrede op het departement, blijkt uit documenten die het ANP heeft opgevraagd.

3 uur geleden
Eurovisiedroom Joost Klein komt uit in halve finale songfestival

MALMÖ (ANP) - Joost Klein gaat donderdagavond eindelijk zijn grote droom waarmaken. Na maanden van voorbereiding maakt de artiest zijn opwachting tijdens het Eurovisie Songfestival in Malmö, waar hij in de tweede halve finale een plek in de finale wil bemachtigen.

4 uur geleden
Gaza-demonstranten oog in oog met ME in Utrecht

UTRECHT (ANP) - Kort na 01.00 uur in de nacht van woensdag op donderdag stonden de pro-Palestijnse demonstranten die de Universiteitsbibliotheek in Utrecht bezet hadden gehouden oog in oog met de politie op de brug tussen de Voorstraat en de Wittevrouwenstraat. De demonstranten werden door de politie verplaatst richting de Biltstraat.

8 uur geleden
Bij protesten in Amsterdam zijn 32 mensen aangehouden

AMSTERDAM (ANP) - Bij de demonstraties op het Binnengasthuisterrein van de UvA in Amsterdam en op het Rokin zijn 32 betogers aangehouden. De politie meldt dat ze zijn opgepakt voor openlijke geweldpleging, vernieling, mishandeling en opruiing.

10 uur geleden
UU: demonstranten moeten binnen een half uur vertrekken

UTRECHT (ANP) - De Universiteit Utrecht heeft met ondersteuning van de politie de pro-Palestijnse bezetters van een universiteitsgebouw aan Drift 25 "vanwege de veiligheid" gevorderd om te vertrekken. Voorzitter van het college van bestuur Anton Pijpers heeft de demonstranten medegedeeld dat zij uiterlijk om 00.05 uur weg moeten zijn. Hij zei daarbij dat de UU verantwoordelijk is voor alles wat er in het gebouw gebeurt en op dit moment niet voor de veiligheid in het gebouw kan instaan.

10 uur geleden