Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Pro-Palestijnse actievoerders houden sit-ins op stations

Pro-Palestijnse actievoerders houden sit-ins op stations

DEN HAAG (ANP) - Op meerdere treinstations in Nederland wordt donderdagavond weer actiegevoerd voor de situatie in de Gazastrook. Verschillende pro-Palestijnse bewegingen en Israël-kritische organisaties houden dan sit-ins.

De actievoerders willen een staakt-het-vuren en een einde aan de bombardementen door Israël op Gaza. De acties zijn gepland om 18.00 uur op stations in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Alkmaar, Enschede, Nijmegen, Almere, Zwolle, Eindhoven en Haarlem.

Donderdag wordt ook de eerste avond van het joodse lichtjesfeest Chanoeka gevierd. Op de Dam wordt de nationale viering gehouden. Er is dan ook kritiek op het gekozen moment van de acties.

Ongehoorde gotspe

Volgens een van de organisatoren hebben de acties niets te maken met de viering van Chanoeka. "We houden sit-ins altijd op dinsdagen of donderdagen omdat dan de drukste momenten zijn op treinstations", zegt een woordvoerder van Sit-in for Palestine NL. "We vinden het jammer dat er een link wordt gelegd op deze manier. We zeggen niks antisemitisch en hebben niks tegen de Joodse bevolking of het joods geloof. Wij doen een vreedzaam protest voor het sparen van levens en dat past beter bij Chanoeka dan bombarderen."

"Met de sit-ins roepen wij op tot een einde aan deze massamoord en de diplomatieke en materiële steun door Nederland aan deze oorlogsmisdaden", zegt Jaap Hamburger van Een Ander Joods Geluid dat ook meedoet met de sit-ins. "Het is een ongehoorde gotspe dat ons nu voor de voeten wordt geworpen dat wij niet zouden mogen protesteren tijdens joodse feestdagen. Ons protest is gericht tegen de staat Israël die nota bene zelf joodse feestdagen opluistert met bombardementen op weerloze burgers, verwoesting op ongehoorde schaal en etnische zuivering", aldus Hamburger.

Eerder zeiden NS en ProRail over de acties op treinstations dat ze mogelijk leiden tot overlast en onveilige situaties voor onder meer demonstranten, reizigers en medewerkers. De NS vindt het station dan ook geen geschikte plek voor een demonstratie, maar kan ze ook niet voorkomen. Dat gezag ligt bij bijvoorbeeld de gemeente.

Meer uit Binnenland

Raad van State wacht op standpunt regering over bestuursrechtspraak

DEN HAAG (ANP) - De Raad van State wil op dit moment nog niet reageren op de aanbeveling om de afdeling bestuursrechtspraak af te splitsen. Die aanbeveling deed de parlementaire-enquêtecommissie die het fraudebeleid van de overheid heeft onderzocht. De commissie vindt dat de Raad van State als wetgevingsadviseur én hoogste bestuursrechter een "dubbele pet" op heeft. De Raad van State vindt dat het eerst aan de regering is om een standpunt in te nemen over de aanbevelingen van de commissie.

2 uur geleden
Ontsnapte tbs'er aangehouden in Tsjechië

DEN HAAG (ANP) - De 33-jarige Mouloud M. die op 7 februari tijdens begeleid verlof ontsnapte, is maandagmorgen aangehouden in Tsjechië. Het Openbaar Ministerie meldt dat M. is opgepakt tijdens een controle in de plaats Kadan in het noordwesten van het land, door de Tsjechische politie. M. verbleef in de Van Mesdag-kliniek in Groningen voor een tbs-behandeling.

2 uur geleden
Vakbonden aan overheid: kijk naar totale toeslagenstelsel

UTRECHT (ANP) - Vakbonden CNV en FNV willen dat de overheid het totale toeslagen- en inkomstenstelsel onder de loep neemt en er alles aan doet om het vertrouwen van burgers weer te herstellen. Uit onderzoek van de parlementaire-enquêtecommissie naar de fraudeaanpak komt naar voren dat de overheid nog altijd blind is voor mensen en hun rechten.

4 uur geleden
Gedupeerde toeslagenaffaire herkent conclusies enquêtecommissie

DEN HAAG (ANP) - Dat de overheid nog altijd blind is voor mensen en hun rechten, zoals de parlementaire-enquêtecommissie concludeert, is niet nieuw voor Roger Derikx. Als een van de gedupeerden van de toeslagenaffaire herkent hij de bevindingen. "Ik hoop nu dat duidelijk is dat de Staat dit probleem niet kan oplossen."

4 uur geleden
Vrachtwagen Defensie met militaire uitrusting deels leeggeroofd

DEN HAAG (ANP) - Een vrachtwagen van Defensie vol met militaire uniformen en uitrusting is vorige week deels leeggeroofd. Dat meldt het ministerie van Defensie op X. Het ging om spullen bedoeld voor de ondersteuning en training van Oekraïense militairen in het Verenigd Koninkrijk.

6 uur geleden
Weer minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel, derde nacht op rij

TER APEL (ANP) - Voor de derde nacht op rij verbleven minder dan 2000 asielzoekers in het aanmeldcentrum in Ter Apel. In de nacht van zondag op maandag ging het om 1949 mensen, meldt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dit betekent dat het COA het maximumaantal van 2000 niet overschreed en dus geen dwangsom hoeft te betalen.

7 uur geleden
Boeren worden overladen met maatregelen, zegt LTO

DEN HAAG (ANP) - Boeren worden "overladen" met maatregelen rond natuur, stikstof, water en klimaat en nog zijn die maatregelen niet voldoende om aan de huidige plannen van het kabinet te voldoen. Dat zegt land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland in een reactie op het rapport van onder meer het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

7 uur geleden