Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Pro-Europese Georgiërs weer massaal de straat op

Pro-Europese Georgiërs weer massaal de straat op

TBILISI (ANP/AFP) - In de Georgische hoofdstad Tbilisi zijn volgens eerste schattingen weer tienduizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen een in hun ogen antidemocratisch en anti-Europees wetsvoorstel. Het is de tweede dag op rij van massaal protest in de voormalige Sovjetrepubliek in de Kaukasus. Opnieuw zette de politie waterkanonnen in tegen de betogers in de buurt van het parlement.

De omstreden wet is bedoeld om de invloed van zogenoemde buitenlandse agenten in te dammen. Tegenstanders stellen dat de wet kan worden gebruikt om critici van de regering het zwijgen op te leggen. Zij vrezen ook dat de nieuwe regels een toetreding van Georgië tot de Europese Unie belemmeren. Enkele EU-kopstukken en EU-lidstaten uitten al hun bezorgdheid.

Een meerderheid van het parlement ziet het regerigsvoorstel wel zitten, maar de president van het land kondigde al aan desnoods met een veto de wet te blokkeren. De geplande wetgeving verplicht organisaties financiële transacties uit het buitenland openbaar te maken. Ze kunnen worden aangemerkt als "buitenlandse agenten" als ze meer dan 20 procent van hun financiering uit het buitenland ontvangen.

Critici vrezen dat de wet hetzelfde effect zou kunnen hebben als een soortgelijke wet in Rusland die door het regime in Moskou wordt gebruikt om tegenstanders te onderdrukken.

Meer uit Buitenland

Reddingswerkers zoeken door naar helikopter Iraanse president

TEHERAN (ANP/RTR) - Ondanks de eerdere melding dat de neergestorte helikopter met aan boord de Iraanse president Ebrahim Raisi was gevonden, gaat de zoektocht verder. Eerder meldde de Iraanse staatstelevisie dat ten minste één passagier en één bemanningslid in contact waren geweest met reddingswerkers. Er was ook gemeld dat de helikopter was gevonden, hoewel de Iraanse Rode Halve Maan dit ontkende.

31 minuten geleden
Verongelukte helikopter Iraanse president Raisi is gevonden

TEHERAN (ANP/RTR) - De zondag verongelukte helikopter met aan boord de Iraanse president Ebrahim Raisi, is gevonden door reddingsteams. Dat meldt de Iraanse staatstelevisie.

1 uur geleden
Afgestudeerden tonen Biden hun onvrede over VS-steun Israël

ATLANTA (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft zondag te maken gekregen met zichtbaar protest tijdens een toespraak voor pas afgestudeerden op het Morehouse College. Die universiteit in Atlanta met vooral zwarte mannelijke studenten heeft onder anderen burgerrechtenactivist Martin Luther King als oud-student.

3 uur geleden
Verdachte moordaanslag premier Fico handelde mogelijk niet alleen

BRATISLAVA (ANP/RTR) - Slowaakse functionarissen onderzoeken de mogelijkheid dat de verdachte van de moordaanslag op premier Robert Fico misschien niet een "eenzame wolf" was, zoals eerder werd aangenomen. Dat vertelde minister van Binnenlandse Zaken Matus Sutaj Estok op een persconferentie.

5 uur geleden
Iraanse staatsmedia: ongeluk met helikopter president Raisi

TEHERAN (ANP/AFP) - Een helikopter in het konvooi van de Iraanse president Ebrahim Raisi was zondag betrokken bij "een ongeval", melden staatsmedia. Het toestel zou een "harde landing" hebben gemaakt in de westelijke provincie Oost-Azerbeidzjan. De minister van Binnenlandse Zaken Ahmed Vahidi bevestigde het nieuws op de staatstelevisie. Het is onduidelijk of de president aan boord was.

6 uur geleden
Opnieuw tientallen doden door overstromingen in Afghanistan

KABUL (ANP/AFP) - Door overstromingen in Afghanistan zijn opnieuw tientallen doden gevallen. In de noordelijke provincie Faryab zijn zeker 66 mensen om het leven gekomen, melden de lokale autoriteiten zondag. Deze maand zijn al honderden mensen omgekomen door verschillende overstromingen in het land.

7 uur geleden
Macron en Scholz 'diep bezorgd' over omstreden wet Georgië

PARIJS/BERLIJN (ANP) - Frankrijk en Duitsland zijn "diep bezorgd over de situatie in Georgië", waar het parlement vorige week de zogenoemde buitenlandse-agentenwet aannam. Dat zeggen de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz zondag in een gezamenlijke verklaring.

7 uur geleden