Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Pro-democratische politici opgepakt in Hongkong

Pro-democratische politici opgepakt in Hongkong

HONGKONG (ANP/AFP) - De autoriteiten in Hongkong hebben zeven pro-democratische politici opgepakt, onder wie vier parlementsleden. Hun arrestatie volgt op onrust in het parlement van de metropool in mei. Toen ontaardde een vergadering in chaos.

De zeven worden verdacht van vergrijpen als "minachting" van het parlement. De politie sluit meer arrestaties niet uit. De Democratische Partij van Hongkong heeft de arrestatie van haar leden veroordeeld. De partij klaagt dat het recht van de bevolking om binnen of buiten het parlement te protesteren zo wordt onderdrukt.

Bij de vergadering in mei probeerde de oppositie de aanstelling tegen te houden van een commissievoorzitter. Toen het kamp dat wordt gezien als pro-Peking de benoeming toch doordrukte, leidde dat tot geduw, getrek en geschreeuw. Beveiligers verwijderden meerdere pro-democratische politici.

Hongkong heeft een speciale status binnen de communistische volksrepubliek. De miljoenenstad heeft een eigen parlement, maar niet alle leden kunnen rechtstreeks worden gekozen door de bevolking. Dat systeem maakt het voor de oppositie lastig om aan een parlementaire meerderheid te komen.

De politieke spanning in Hongkong is het afgelopen anderhalf jaar flink opgelopen, onder meer door massale protesten en de invoering van een omstreden veiligheidswet door China. De oppositie hoopte een grote overwinning te boeken bij de verkiezingen die in september plaats hadden moeten vinden, maar die zijn vervolgens door de autoriteiten met een jaar uitgesteld.

Meer uit Buitenland

Oekraïense wapenproductie volgens minister in jaar verdrievoudigd

KYIV (ANP/RTR) - De Oekraïense defensie-industrie produceert volgens de regering drie keer zoveel wapens als een jaar geleden. Er zijn nu honderd staatsbedrijven actief in de wapenproductie en vierhonderd private ondernemingen, zegt minister van Strategische Industrieën Oleksandr Kamysjin. Volgens de minister van Defensie laten de westerse wapens nog wel eens op zich wachten.

23 minuten geleden
Loekasjenko wil in 2025 weer een nieuwe termijn als president

MINSK (ANP/RTR) - Aleksandr Loekasjenko wil in 2025 een nieuwe termijn als president van Belarus. Dat heeft leider volgens staatspersbureau BelTA gezegd nadat hij zijn stem had uitgebracht voor de verkiezingen voor het parlement en de gemeenteraad van Minsk. Loekasjenko is een trouwe bondgenoot van de Russische president Vladimir Poetin en werd vaak de laatste dictator van Europa genoemd.

2 uur geleden
Oppenheimer en The Bear grote winnaars bij SAG Awards

LOS ANGELES (ANP) - Oppenheimer was zaterdag bij de uitreiking van de Screen Actors Guild (SAG) Awards in Los Angeles een van de grote winnaars. Bij het evenement, dat geldt als belangrijke graadmeter voor de kansen op een Oscar, kreeg de film drie prijzen. In de televisiecategorieën wist ook de serie The Bear drie prijzen te winnen.

4 uur geleden
Strijdbare Haley erkent nederlaag tegen Trump in thuisstaat

COLUMBIA (ANP) - Nikki Haley heeft Donald Trump gefeliciteerd met zijn overwinning in de Republikeinse voorverkiezingen in de staat South Carolina. Met twee derde van de stemmen geteld, kan Trump rekenen op de steun van circa 60 procent van de conservatieve kiezers in de staat, Haley op 40 procent. De overwinning van Trump is pijnlijk voor Haley, die jarenlang gouverneur was van South Carolina. In een toespraak voor aanhangers toonde ze zich echter strijdbaar en optimistisch en zei ze door te zullen gaan.

9 uur geleden
Israël wil in Qatar praten over wapenstilstand

TEL AVIV (ANP) - Het oorlogskabinet van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zaterdagavond besloten om een delegatie naar Qatar te sturen om te praten over een nieuwe wapenstilstand in Gaza. Dat melden Israëlische media op basis van regeringsfunctionarissen. Wanneer de gesprekken plaatsvinden is niet bekend.

9 uur geleden
Haley verliest van Trump in thuisstaat South Carolina

COLUMBIA (ANP) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump heeft de Republikeinse voorverkiezingen in de staat South Carolina gewonnen. Hij verslaat volgens Amerikaanse media en peilingbureau Edison Research voormalig VN-ambassadeur Nikki Haley. De overwinning is pijnlijk voor Haley, die jarenlang gouverneur van de Amerikaanse staat was.

10 uur geleden
Weer aanvallen op Houthi-doelen in Jemen

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben zaterdag aanvallen uitgevoerd op achttien doelen van Houthi-rebellen, meldt het Pentagon. Doelwit waren onder meer opslagplaatsen voor raketten en andere wapens, luchtverdedigingssystemen, radars en een helikopter op acht locaties in Jemen.

13 uur geleden