Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Pro-democratische politici opgepakt in Hongkong

Pro-democratische politici opgepakt in Hongkong

HONGKONG (ANP/AFP) - De autoriteiten in Hongkong hebben zeven pro-democratische politici opgepakt, onder wie vier parlementsleden. Hun arrestatie volgt op onrust in het parlement van de metropool in mei. Toen ontaardde een vergadering in chaos.

De zeven worden verdacht van vergrijpen als "minachting" van het parlement. De politie sluit meer arrestaties niet uit. De Democratische Partij van Hongkong heeft de arrestatie van haar leden veroordeeld. De partij klaagt dat het recht van de bevolking om binnen of buiten het parlement te protesteren zo wordt onderdrukt.

Bij de vergadering in mei probeerde de oppositie de aanstelling tegen te houden van een commissievoorzitter. Toen het kamp dat wordt gezien als pro-Peking de benoeming toch doordrukte, leidde dat tot geduw, getrek en geschreeuw. Beveiligers verwijderden meerdere pro-democratische politici.

Hongkong heeft een speciale status binnen de communistische volksrepubliek. De miljoenenstad heeft een eigen parlement, maar niet alle leden kunnen rechtstreeks worden gekozen door de bevolking. Dat systeem maakt het voor de oppositie lastig om aan een parlementaire meerderheid te komen.

De politieke spanning in Hongkong is het afgelopen anderhalf jaar flink opgelopen, onder meer door massale protesten en de invoering van een omstreden veiligheidswet door China. De oppositie hoopte een grote overwinning te boeken bij de verkiezingen die in september plaats hadden moeten vinden, maar die zijn vervolgens door de autoriteiten met een jaar uitgesteld.

Meer uit Buitenland

1500 mensen in Noordoost-Spanje geëvacueerd vanwege bosbrand

ZARAGOZA (ANP/DPA/AFP) - Door een bosbrand ten westen van de Spaanse stad Zaragoza hebben zo'n 1500 mensen hun huis moeten verlaten. De brand woedt in de buurt van Añón de Moncayo in het noordoosten van Spanje en wordt aangewakkerd door de sterke wind. In de regio bestrijden zo'n 300 brandweerlieden het vuur.

1 uur geleden
Auteur Salman Rushdie aan de beterende hand

CHAUTAUQUA (ANP/RTR) - Het gaat de goede kant op met de gezondheid van de neergestoken auteur Salman Rushdie. Zijn literair agent laat dat zondag weten.

4 uur geleden
Oekraïne: Russen in de problemen bij zuidelijke stad Cherson

KIEV (ANP/AFP) - Volgens Oekraïne komen de Russische bezetters steeds meer in de problemen bij Cherson, een grote stad in het zuiden die de Russen konden veroveren door de rivier Dnjepr over te steken. Inmiddels zijn alle bruggen daar door de Oekraïense strijdkrachten beschadigd.

5 uur geleden
Amerikaanse parlementariërs bezoeken Taiwan

TAIPEI (ANP) - Een delegatie van Amerikaanse parlementariërs is zondag in Taiwan gearriveerd voor ontmoetingen met hoge Taiwanese functionarissen. Het tweedaagse bezoek komt kort na het spraakmakende bezoek van Nancy Pelosi, de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

6 uur geleden
Politie onderzoekt bedreiging van J.K. Rowling na Rushdie-tweet

GLASGOW (ANP) - De Schotse politie onderzoekt een onlinebedreiging tegen Harry Potter-auteur J.K. Rowling na haar tweet over de aanval op collega-schrijver Salman Rushdie.

7 uur geleden
Rondzwervende walrus Freya afgemaakt

OSLO (ANP/AFP) - Noorwegen heeft de rondzwervende en kattenkwaad uithalende walrus Freya laten afmaken. Het dier, dat vorig jaar nog voor de Nederlandse kust zwom, werd permanent belaagd door nieuwsgierige mensen. De autoriteiten hadden al gewaarschuwd haar in te laten slapen omdat mensen zichzelf door hun opdringerige gedrag in gevaar brachten. Freya zelf zou overmatig stress ervaren door alle belangstelling.

7 uur geleden
Tientallen doden door brand in kerk in Caïro

CAÏRO (ANP/RTR/AFP) - Bij een brand in een kerk in de Egyptische hoofdstad Caïro zijn tientallen mensen om het leven gekomen. Volgens kerkelijke autoriteiten zijn zeker 41 doden te betreuren. Ook zouden er rond de vijftig gewonden zijn. De meeste slachtoffers waren kinderen.

7 uur geleden