Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Pro-Britse DUP blokkeert regeringsvorming Noord-Ierland

Pro-Britse DUP blokkeert regeringsvorming Noord-Ierland

BELFAST (ANP/RTR) - De pro-Britse Democratic Unionist Party (DUP) blokkeert de vorming van een nieuwe regionale regering in Noord-Ierland. Ze doet dat uit protest tegen het Noord-Ierse protocol dat de EU en het Verenigd Koninkrijk sloten bij de brexit. De DUP wil net als Londen af van de douanegrens tussen Noord-Ierland en de rest van het VK.

Omdat Ierland nog wel bij de EU hoort, houdt de Europese Commissie vast aan afspraken uit het goedevrijdagakkoord van 1998. Dat vredesakkoord moest een einde maken aan het geweld in Noord-Ierland tussen unionisten en republikeinen die aansluiting zochten bij Ierland. Afgesproken werd onder meer om geen grenscontroles tussen Ierland en Noord-Ierland te houden.

Toen het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie stapte, moesten echter nieuwe grenscontroles worden ingevoerd. Om te voorkomen dat het geweld zou oplaaien in Noord-Ierland kwamen Brussel en Londen overeen om de douanegrens tijdelijk in de Ierse Zee te leggen in afwachting van een definitieve oplossing.

Parlementsvoorzitter

De EU en het VK verweten elkaar donderdag koppigheid in gesprekken over de kwestie. Londen heeft gezegd zich eenzijdig terug te trekken uit het protocol als de EU niet bereid is tot een compromis.

Vrijdag komt het Noord-Ierse parlement voor het eerst bijeen sinds de verkiezingen vorige week. Daarbij moet een nieuwe parlementsvoorzitter gekozen worden. De DUP heeft aangegeven ook die verkiezing tegen te houden zolang de status van Noord-Ierland binnen het VK niet is aangepast.

De pro-Ierse partij Sinn Fein is vorige week bij de verkiezingen voor het eerst de grootste partij van Noord-Ierland geworden. Volgens het goedevrijdagakkoord moet een regering gevormd worden door zowel het pro-Britse unionistische als het Iers nationalistische blok van het parlement. Ook de voorzitter moet door die beide kampen gesteund worden. Zonder voorzitter kan het parlement niet volledig functioneren.

Meer uit Buitenland

Zanger Justin Timberlake opgepakt voor rijden onder invloed

SAG HARBOR (ANP) - De Amerikaanse politie heeft Justin Timberlake opgepakt op verdenking van rijden onder invloed. De zanger negeerde in Sag Harbor een stopbord en slingerde over de weg, staat volgens CBS News in rechtbankdocumenten. Timberlake is na zijn arrestatie voorgeleid en vervolgens vrijgelaten.

6 minuten geleden
Dodental moslimbedevaart Mekka loopt op door hitte

MEKKA (ANP/AFP/DPA) - Het dodental door de gloeiende hitte tijdens de moslimbedevaart hadj in het Saudische Mekka is opgelopen tot ruim zestig. De autoriteiten waarschuwen voor extreme temperaturen tot rond de 50 graden. Bedevaartgangers zouden hun rituelen moeten uitstellen tot later op de middag.

50 minuten geleden
Uiterst rechtse Bardella bekritiseert politieke oproep Mbappé

PARIJS (ANP/RTR) - De oproep van het Franse voetbalidool Kylian Mbappé om tegen "extremen" te stemmen bij de volgende verkiezingen is niet goed gevallen bij Jordan Bardella, de partijleider van de uiterst rechtse Rassemblement National (RN). Bardella uitte op televisie kritiek op de superster, die op dit moment met het Franse elftal actief is op het EK in Duitsland.

1 uur geleden
Nobelprijswinnares krijgt extra jaar cel in Iran

TEHERAN (ANP/AFP) - De Iraanse mensenrechtenactiviste Narges Mohammadi die in 2023 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg, is opnieuw veroordeeld voor 'propaganda tegen de staat'. Haar advocaat heeft bekendgemaakt dat ze een jaar celstraf extra heeft gekregen. De 52-jarige Mohammadi wordt al lange tijd vervolgd voor haar activisme ten behoeve van mensenrechten en vrouwenrechten en felle kritiek op de Iraanse machthebbers.

4 uur geleden
Opnieuw grote strafzaak tegen Reichsbürgerbeweging in Duitsland

MÜNCHEN (ANP/DPA) - In Duitsland is opnieuw een grote strafzaak begonnen tegen leden van de extremistische Reichsbürgerbeweging. Er staan dit keer acht personen terecht in München. Zij worden onder meer verdacht van het lidmaatschap van een terreurorganisatie en het voorbereiden van hoogverraad.

4 uur geleden
Doden en vermisten door overstromingen in China

MEIZHOU (ANP) - In China zijn meerdere doden gevallen als gevolg van overstromingen na hevige regen. Volgens de autoriteiten zijn er zeker negen mensen overleden en worden zeventien mensen vermist.

4 uur geleden
China maakt verwijten aan NAVO na toespraak Stoltenberg

BEIJING (ANP/AFP) - De Chinese regering verwijt de NAVO niets te doen om een diplomatieke uitweg uit de oorlog in Oekraïne te vinden. Bovendien beschuldigt de NAVO China er ten onrechte van de oorlog aan te wakkeren met de steun aan Rusland. Volgens een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken moet "de NAVO ophouden steeds meer olie op het vuur te gooien en confrontaties uit te lokken" en moet het westerse bondgenootschap in plaats daarvan zoeken naar een politieke regeling van de crisis.

5 uur geleden