Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Pro-Britse DUP blokkeert regeringsvorming Noord-Ierland

Pro-Britse DUP blokkeert regeringsvorming Noord-Ierland

BELFAST (ANP/RTR) - De pro-Britse Democratic Unionist Party (DUP) blokkeert de vorming van een nieuwe regionale regering in Noord-Ierland. Ze doet dat uit protest tegen het Noord-Ierse protocol dat de EU en het Verenigd Koninkrijk sloten bij de brexit. De DUP wil net als Londen af van de douanegrens tussen Noord-Ierland en de rest van het VK.

Omdat Ierland nog wel bij de EU hoort, houdt de Europese Commissie vast aan afspraken uit het goedevrijdagakkoord van 1998. Dat vredesakkoord moest een einde maken aan het geweld in Noord-Ierland tussen unionisten en republikeinen die aansluiting zochten bij Ierland. Afgesproken werd onder meer om geen grenscontroles tussen Ierland en Noord-Ierland te houden.

Toen het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie stapte, moesten echter nieuwe grenscontroles worden ingevoerd. Om te voorkomen dat het geweld zou oplaaien in Noord-Ierland kwamen Brussel en Londen overeen om de douanegrens tijdelijk in de Ierse Zee te leggen in afwachting van een definitieve oplossing.

Parlementsvoorzitter

De EU en het VK verweten elkaar donderdag koppigheid in gesprekken over de kwestie. Londen heeft gezegd zich eenzijdig terug te trekken uit het protocol als de EU niet bereid is tot een compromis.

Vrijdag komt het Noord-Ierse parlement voor het eerst bijeen sinds de verkiezingen vorige week. Daarbij moet een nieuwe parlementsvoorzitter gekozen worden. De DUP heeft aangegeven ook die verkiezing tegen te houden zolang de status van Noord-Ierland binnen het VK niet is aangepast.

De pro-Ierse partij Sinn Fein is vorige week bij de verkiezingen voor het eerst de grootste partij van Noord-Ierland geworden. Volgens het goedevrijdagakkoord moet een regering gevormd worden door zowel het pro-Britse unionistische als het Iers nationalistische blok van het parlement. Ook de voorzitter moet door die beide kampen gesteund worden. Zonder voorzitter kan het parlement niet volledig functioneren.

Meer uit Buitenland

Schuldenplafond VS mogelijk omhoog tot na volgende verkiezingen

CAMP DAVID/WASHINGTON (ANP) - De Democratische president Joe Biden en de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, hebben in principe een akkoord bereikt over het verhogen van het schuldenplafond van de staat en het beperken van uitgaven van de federale overheid, volgens verscheidene media. De deal betreft de komende twee jaar en in 2024 zijn er presidentsverkiezingen.

1 uur geleden
Turkse kiesraad verwacht sneller uitslagen dan op 14 mei

ANKARA (ANP/DPA) - De voorzitter van de Turkse kiesraad, Ahmet Yener, verwacht dat de uitslagen van de presidentsverkiezingen van zondag sneller bekend worden dan na de eerste ronde van 14 mei. Na die stembusgang kwam de kiesraad 15 mei tegen de middag met de uitslagen. Toen waren er veel meer kandidaten die meedongen, zei Yener, en nu zijn het er maar twee, president Erdogan en de oppositieleider Kilicdaroglu. Bovendien waren er destijds ook parlementsverkiezingen wat het tellen van de stemmen heeft vertraagd.

3 uur geleden
Dode en drie gewonden door luchtaanval op Kyiv

KYIV (ANP/RTR) - Door een Russische luchtaanval op de Oekraïense hoofdstad Kyiv zijn ten minste een dode en drie gewonden gevallen, melden de Oekraïense autoriteiten. Er zouden zeker twintig drones zijn neergehaald door het afweergeschut.

4 uur geleden
Regionale verkiezingen beproeven linkse regering in Spanje

MADRID (ANP/DPA) - Meer dan 36 miljoen van de 48 miljoen Spanjaarden kunnen zondag stemmen in regionale en gemeenteraadsverkiezingen. Ook worden er in veel plaatsen burgemeesters gekozen. De uitslagen geven naar verwachting een beeld van de steun aan de linkse coalitieregering van de sociaal-democratische premier Pedro Sánchez en vooral van de populariteit van de sinds 2018 regerende premier zelf. De nationale parlementsverkiezingen staan in december op de agenda.

6 uur geleden
Turkse stembureaus open voor slotronde presidentsverkiezing

ANKARA (ANP) - De stembureaus zijn in Turkije geopend voor de beslissende ronde van de presidentsverkiezingen. Ze sluiten om 16.00 uur onze tijd. De eerste uitslagen worden aan het begin van de avond verwacht. Turkse media mogen eigenlijk pas vanaf 20.00 uur eigen prognoses publiceren, maar bij de eerste ronde gaf de Hoge Kiesraad toestemming er al eerder over te berichten. Toen kwamen rond 17.30 uur de eerste prognoses naar buiten.

7 uur geleden
Luchtalarm in grote delen van Oekraïne, ook in Kyiv

KYIV (ANP/RTR) - In grote delen van Oekraïne loeit in de nacht van zaterdag op zondag het luchtalarm. In Kyiv is volgens burgemeester Vitali Klitsjko de luchtverdediging actief. "Ontploffingen in Kyiv", schrijft Klitsjko op Telegram. Volgens hem komt er later meer duidelijkheid over wat er gaande is, maar zouden afweersystemen luchtdoelen hebben neergehaald.

12 uur geleden
Franse film Anatomy of a Fall wint Gouden Palm

CANNES (ANP) - De Franse film Anatomy of a Fall heeft zaterdagavond de Gouden Palm gewonnen. Regisseur Justine Triet is de derde vrouw die de prestigieuze filmprijs van het festival in Cannes ooit heeft gewonnen.

16 uur geleden