Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Prinses Margriet blij met rol jeugd bij herdenken

Prinses Margriet blij met rol jeugd bij herdenken

GROESBEEK (ANP) - Prinses Margriet heeft maandagmiddag op de Canadese militaire erebegraafplaats de tijdelijke tentoonstelling The Faces of Groesbeek bezocht. Bij de graven van ruim 1500 daar begraven militairen is een foto geplaatst en van zo'n 400 van hen is ook het levensverhaal opgetekend. "De graven hebben op die manier een gezicht gekregen", aldus initiatiefneemster Alice van Bekkum.

Prinses Margriet kreeg een rondleiding over de begraafplaats die ze naar eigen zeggen nog nooit "zo leeg had gezien". Eerdere bezoeken waren dan ook altijd bij herdenkingen, met veel publiek en genodigden. Nu was het gezelschap uiterst beperkt gehouden. Het bezoek was ook niet aangekondigd.

"Het is ontzettend belangrijk dat we ons blijven herinneren waar we onze vrijheid aan te danken hebben en ook juist aan wie we onze vrijheid te danken hebben, met name natuurlijk aan de Canadezen die ons bevrijd hebben", zei prinses Margriet na afloop tegen het ANP. Ze was enthousiast dat scholieren bij het project worden betrokken, onderzoek doen naar de militairen en hun verhaal opschrijven voor de website.

Persoonlijke kant

"Ze brengen de persoonlijke kant van de jongens die hier liggen in beeld. Dan gaat het ook veel meer leven. Ik vind het ook een hele goede manier om de volgende generatie erbij te betrekken en duidelijk te maken waarom we herdenken en waarom we dankbaar moeten zijn voor onze vrijheid."

De prinses, in 1943 zelf in Canada geboren, weet ook dat de Canadezen het "heel bijzonder vinden dat wij de herinnering levend houden", meer eigenlijk dat in Canada zelf gebeurt.

Ereveld in Loenen

Ook op het Nationaal Ereveld Loenen worden jongeren betrokken bij de herdenkingsceremonie. Maandag heeft een twintigtal kinderen en jongeren een bloem, een gerbera, bij alle graven neergelegd. De bloemlegging is vorig jaar ontstaan uit een idee van Karin van Dam, moeder van Timo Smeehuijzen, één van de oorlogsslachtoffers op het ereveld. Smeehuijzen werd in 2007 getroffen door een berm­bom bij de Afghaanse stad Tarin Kowt.

Op het ereveld in Loenen zijn zo'n vierduizend oorlogsslachtoffers begraven. Dat zijn zowel gesneuvelde militairen als burgers. Sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw worden in Loenen ook militairen en burgers begraven die zijn omgekomen tijdens humanitaire of vredesmissies.

Meer uit Binnenland

Aanpak toeslagfraude moest 'onmogelijke' 15 miljoen extra opleveren

DEN HAAG (ANP) - De bestrijding van fraude met de kinderopvangtoeslag moest in 2011 25 miljoen euro opleveren. Dit besluit is doorgedrukt, terwijl de verantwoordelijke Belastingdienst had aangegeven maximaal 10 miljoen euro te kunnen ophalen bij fraudeurs. De parlementaire enquêtecommissie die het fraudebeleid in de afgelopen twee decennia ontleedt, is in haar onderzoek de extra 'taakstelling', zoals zo'n bedrag in Haags jargon heet, tegengekomen. Dat werd duidelijk tijdens het verhoor van de voormalige topman van de Belastingdienst.

42 minuten geleden
Opleiding geneeskunde Erasmus MC woensdag hervat

ROTTERDAM (ANP) - Studenten van de opleiding geneeskunde aan het Erasmus MC krijgen vanaf woensdag weer les. De opleiding lag stil sinds vrijdag, na de dodelijke schietpartij in het ziekenhuis. Dat bevestigt een woordvoerder van het Erasmus MC na berichtgeving van RTV Rijnmond.

1 uur geleden
Taakstraf geëist tegen agent die ongewild arrestant doodschoot

UTRECHT (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag een taakstraf van zestig uur geëist tegen een agent die in maart vorig jaar per ongeluk een 27-jarige man doodschoot. Dat gebeurde bij een arrestatie in Waalwijk. De agent, een lid van het arrestatieteam (AT), zou onbedoeld de trekker hebben overgehaald.

1 uur geleden
Belastingdienst besprak risico's verfoeid antifraudesysteem niet

DEN HAAG (ANP) - In het weekend waarin de top van de Belastingdienst besloot om een uiterst omstreden en onwettig risicomodel versneld in te voeren in de strijd tegen fraude, zijn de mogelijke consequenties hiervan niet besproken. Peter Veld, indertijd de hoogste baas bij de Belastingdienst, gaf goedkeuring voor dit antifraudesysteem dat na het 'kroningsweekend' in april 2013 is ingevoerd. Het model zou eigenlijk pas in september in gebruik worden genomen.

2 uur geleden
Rechter: ING mag rekening Stichting Najiba niet opzeggen

AMSTERDAM (ANP) - ING mag de rekening van de Stichting Najiba niet opzeggen, heeft de voorzieningenrechter in Amsterdam dinsdag besloten. De stichting was de afgelopen tijd bezig met het inzamelen van geld voor de slachtoffers van de aardbeving in Marokko. ING zou de rekening van de stichting eind oktober willen opzeggen, omdat die niet voldoet aan regels tegen witwassen en de financiering van terrorisme. Daarop stapte de stichting naar de rechter.

3 uur geleden
Europees Parlement touwtrekt over Hoekstra én zijn superieur

STRAATSBURG (ANP) - De keuring van kandidaat-Eurocommissaris Wopke Hoekstra door het Europees Parlement is verstrengeld geraakt met die van zijn superieur in de Europese Commissie. Ook die heeft moeite voldoende Europarlementariërs achter zich te krijgen.

3 uur geleden
XR: waterkanon lijkt gericht op mishandeling en vernedering

DEN HAAG (ANP) - De inzet van waterkanonnen tegen betogers van Extinction Rebellion (XR) lijkt vooral gericht op "mishandeling en vernedering" en dient "geen enkel legitiem doel". Dat betogen de advocaten die opkomen voor XR dinsdag voor de rechtbank in Den Haag. Volgens hen is ook totaal onduidelijk op grond van welke regels de politie de waterkanonnen eigenlijk inzet. Daarom moet die inzet volgens de eisers ophouden.

4 uur geleden