Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Prins Constantijn langer techgezant, helpt start-ups groeien

Prins Constantijn langer techgezant, helpt start-ups groeien

DEN HAAG (ANP) - Prins Constantijn blijft drie jaar langer gezant voor Techleap.nl, een speciaal programma dat het Nederlandse start-upklimaat moet verbeteren. De komende jaren zullen in het teken staan van de doorgroei van start-ups naar hun volgende fase, waarin ze 'scale-ups' worden genoemd. Slechts een op de vijf Nederlandse start-ups groeit door naar die fase.

Daarin doet Nederland het slecht vergeleken met landen als de Verenigde Staten en Duitsland, erkent minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) in een brief aan de Kamer. Hoewel Nederland het over het algemeen goed doet als start-upland en het klimaat voor jonge, innovatieve bedrijven de afgelopen jaren "substantieel is verbeterd", zijn de problemen waar deze bedrijven tegenaan lopen al jarenlang dezelfde. Vooral het gebrek aan investeringen en een tekort aan passend talent vormen blokkades om door te groeien. Daarnaast wil Adriaansens de Nederlandse strategie richten op toegang tot kennis, internationale markten én de overheid.

Er komt zelfs een aparte strategie om ervoor te zorgen dat meer start-ups toegang krijgen tot zogenoemd durfkapitaal. Dit is geld dat risicovolle ondernemingen nodig hebben om hun producten te ontwikkelen en om te groeien. Start-ups proberen vaak markten te verstoren en kunnen innovatie aanjagen, maar zijn voor investeerders risicovoller dan bestaande bedrijven.

Pensioenfondsen

Adriaansens richt haar pijlen op institutionele beleggers, in het bijzonder pensioenfondsen. Zij investeren voor lange tijd en willen maatschappelijk betrokken zijn. Dat maakt deze investeerders "bij uitstek geschikt" om in beginnende of snelgroeiende bedrijven te investeren. De bewindsvrouw ziet voor zichzelf een "faciliterende rol" en proeft al interesse bij pensioenfondsen.

Eerder kondigde Adriaansens aan dat Techleap.nl met drie jaar wordt verlengd. Wel gaat er een stuk minder geld vanuit de overheid naar het programma. Private financiering moet een grotere rol gaan spelen. Ook wil de bewindsvrouw meer nadruk op bedrijven die werken aan technologische oplossingen voor grote maatschappelijke vraagstukken (deep-tech).

Doelen

Prins Constantijn laat in een reactie weten dat hij blij is dat Techleap.nl nog drie jaar door kan. "Er is al veel bereikt, maar ontwikkelingen elders gaan nog harder en om mondiaal toonaangevend te worden moet er nu doorgepakt worden."

Meer uit Financieel

UWV vordert te hoge uitkeringen door WIA-fouten niet terug

AMSTERDAM (ANP) - Het UWV gaat geen geld terugvorderen bij mensen die een te hoge arbeidsongeschiktheidsuitkering hebben ontvangen door fouten van de uitkeringsinstantie. Dat heeft demissionair minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) vrijdag bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer. Afgelopen jaar kwam aan het licht dat het UWV bij de vaststelling van WIA-uitkeringen veel fouten heeft gemaakt.

5 minuten geleden
Wet in de maak waardoor ontslag na doorstart niet zomaar mag

DEN HAAG (ANP) - Werknemers mogen niet meer zomaar worden ontslagen als hun bedrijf failliet gaat, als het aan staatssecretaris Teun Struycken (Rechtsbescherming) en minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) ligt. De demissionaire NSC-bewindsmannen hebben een wet in de maak die dat regelt. De ministerraad is vrijdag akkoord gegaan met de plannen.

39 minuten geleden
Kabinet komt met actieplan om innovatie aan te jagen

DEN HAAG (ANP) - Nederland blijft achter bij andere landen op het gebied van innovatie. Om het tij te keren, heeft het kabinet vrijdag na de ministerraad een actieplan gepresenteerd. Het doel daarvan is om op termijn 3 procent van het bruto binnenlands product te investeren in onderzoek en ontwikkeling. Daarvoor is nog bijna 15 miljard euro aan publieke en private investeringen nodig.

1 uur geleden
Shell mag diepzeeboringen uitvoeren voor westkust Zuid-Afrika

KAAPSTAD (ANP) - Shell mag maximaal vijf diepzeeboringen voor de westkust van Zuid-Afrika uitvoeren. Dat meldt Reuters op basis van een verklaring van het olie- en gasconcern. Eerdere pogingen van Shell om olie en gas te vinden langs de oostkust van het land werden nog belemmerd door rechtszaken. Zo zijn er onder meer zorgen over het onderwaterleven.

1 uur geleden
Levi's: ruim de helft van nodige jeans dit jaar al ingevoerd in VS

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Levi Strauss heeft al meer dan de helft van alle spijkerkleding voor de Amerikaanse markt die het jeansmerk dit jaar nodig denkt te hebben, geïmporteerd in de Verenigde Staten. Dat zei financieel topman Harmit Singh in een toelichting op de tweedekwartaalcijfers.

3 uur geleden
TotalEnergies hervat binnenkort omstreden lng-project Mozambique

PARIJS (ANP) - TotalEnergies staat op het punt om de werkzaamheden aan een groot gasproject in het noorden van Mozambique te hervatten. Milieu- en mensenrechtenorganisaties zijn kritisch op het project, waaraan ook de Nederlandse baggeraar Van Oord meewerkt. De werkzaamheden lagen stil na een gewelddadige aanval op de nabijgelegen havenstad Palma.

3 uur geleden
Britse economie krimpt voor tweede maand op rij

LONDEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Britse economie is in mei voor de tweede maand op rij gekrompen. Volgens economen van ING zijn er daardoor groeiende zorgen over de economische vooruitzichten van het Verenigd Koninkrijk. Als andere cijfers volgende week ook slecht zijn, zou dat de druk op de Bank of England vergroten om sneller de rente te verlagen.

4 uur geleden