Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Prins Constantijn bij digitale uitreiking Prins Claus Prijzen

Prins Constantijn bij digitale uitreiking Prins Claus Prijzen

AMSTERDAM (ANP) - De Grote Prins Claus Prijs is dit jaar gewonnen door de Ghanese beeldend kunstenaar Ibrahim Mahama. Vanwege de coronacrisis werden de winnaars woensdag gehuldigd tijdens een online-ceremonie. Prins Constantijn, erevoorzitter van het Prins Claus Fonds, hield vooraf een korte toespraak vanuit het Koninklijk Paleis in Amsterdam voor alle winnaars en digitale aanwezigen.

De overige Prins Claus Prijzen gingen naar de Turkse onafhankelijke radio-omroep Açik Radyo, de Colombiaanse modeontwerpster Diamantina Arcoiris, het Ethiopische muziek- en cultureel centrum Fendika Cultural Centre, expert cultureel erfgoed Tunakaimanu Fielakepa uit Tonga en het activistisch netwerk m7red uit Argentinië. De Next Generation Prijs is gewonnen door de Pakistaanse filmmaakster Hira Nabi.

Volgens Constantijn hebben de laureaten van dit jaar wederom laten zien dat "er voor creativiteit geen minimum- of maximumleeftijd geldt en dat geen groep, cultuur of land het alleenrecht heeft op inspiratie", zo sprak de prins voordat de winnaars werden aangekondigd. "Overal op de wereld zijn kunstenaars en cultureel ondernemers, die door hun positieve werk op lokaal niveau de draad vormen die hun samenleving verbindt."

Hoogtepunt

De prins zei daarnaast dat hij het erg jammer vond dat de uitreiking dit jaar niet zoals gebruikelijk groots kon plaatsvinden in Amsterdam. Constantijn noemde de uitreiking "een van de hoogtepunten" van zijn jaar.

Met de jaarlijkse prijzen eert het fonds sinds 1997 kunstenaars, denkers en organisaties die met hun culturele en artistieke werk een positieve bijdrage leveren aan de maatschappelijke ontwikkeling van hun land.

Meer uit Binnenland

Premier Rutte feliciteert Erdogan met herverkiezing

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan gefeliciteerd met zijn herverkiezing. "Ik wens hem alle succes de komende jaren. Ik zie er naar uit om verder te gaan met het versterken van de banden en samen te werken als vrienden en bondgenoten", twitterde Rutte.

3 uur geleden
Turkse Nederlanders vieren toeterend de Turkse verkiezingsuitslag

DEN HAAG (ANP) - In meerdere steden wordt gevierd dat Recep Tayyip Erdogan waarschijnlijk de Turkse verkiezingen heeft gewonnen. Veel Turken zijn met de nationale vlag van Turkije in de auto gestapt om rond te rijden en te toeteren of staan met de vlag op straat te zwaaien.

4 uur geleden
Gewonde en ontruimingen door brand in Landgraaf

LANDGRAAF (ANP) - Een bewoner van een appartement in Landgraaf is zondagavond naar het ziekenhuis gebracht nadat brand was uitgebroken in zijn woning. Volgens een woordvoerder van de brandweer had hij te veel rook ingeademd. Ook enkele andere bewoners van het appartementencomplex zijn door de ambulancedienst nagekeken na het inademen van rook. De brandweer heeft het hele appartementencomplex van zo’n dertig tot veertig woningen laten ontruimen, aldus de woordvoerder.

5 uur geleden
Vermoedelijk ontvoerde man Spanbroek liep op zijn sokken

SPANBROEK (ANP) - De politie zoekt nog altijd naar de man die vrijdagmiddag mogelijk is ontvoerd in het Noord-Hollandse Spanbroek en heeft een nieuwe foto van hem gepubliceerd. Uit het politieonderzoek komt verder naar voren dat de man Engels of Duits spreekt. En hij stond een klein uur voor de vermoedelijke ontvoering op zijn sokken bij het winkelcentrum en de bushalte aan de Herenweg in Spanbroek.

6 uur geleden
Steekpartij in trein bij Ede-Wageningen: acht arrestaties

EDE-WAGENINGEN (ANP) - Acht mannen zijn in de nacht van zaterdag op zondag opgepakt na een vechtpartij in een trein die uit Arnhem kwam en naar Ede-Wageningen ging. Daarbij is ook gestoken. Twee mensen moesten met niet-levensbedreigende verwondingen naar het ziekenhuis. Een van hen is ook aangehouden.

8 uur geleden
Nog één op A12 opgepakte klimaatactivist vast, rest weer vrij

DEN HAAG (ANP) - Er zit nog één klimaatactivist vast die zaterdag bij de blokkade van de A12 in Den Haag is opgepakt. De rest van de 48 arrestanten die de politie aanhield voor strafbare feiten als vernieling of belediging, is zaterdagavond weer op vrije voeten gesteld, melden de politie en een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

12 uur geleden
Politiebonden: niet vervolgen activisten A12 frustreert politie

DEN HAAG (ANP) - Er is bij politiemensen die zaterdag in Den Haag hebben gewerkt bij de blokkade van de A12 door activisten van Extinction Rebellion grote frustratie ontstaan. Het niet vervolgen van meer dan 1500 aanhoudingen is in het verkeerde keelgat geschoten van de politie, zo bevestigt voorzitter van de Nederlandse Politiebond, Jan Struijs, na berichtgeving van het AD.

14 uur geleden