Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Prins Constantijn bij digitale uitreiking Prins Claus Prijzen

Prins Constantijn bij digitale uitreiking Prins Claus Prijzen

AMSTERDAM (ANP) - De Grote Prins Claus Prijs is dit jaar gewonnen door de Ghanese beeldend kunstenaar Ibrahim Mahama. Vanwege de coronacrisis werden de winnaars woensdag gehuldigd tijdens een online-ceremonie. Prins Constantijn, erevoorzitter van het Prins Claus Fonds, hield vooraf een korte toespraak vanuit het Koninklijk Paleis in Amsterdam voor alle winnaars en digitale aanwezigen.

De overige Prins Claus Prijzen gingen naar de Turkse onafhankelijke radio-omroep Açik Radyo, de Colombiaanse modeontwerpster Diamantina Arcoiris, het Ethiopische muziek- en cultureel centrum Fendika Cultural Centre, expert cultureel erfgoed Tunakaimanu Fielakepa uit Tonga en het activistisch netwerk m7red uit Argentinië. De Next Generation Prijs is gewonnen door de Pakistaanse filmmaakster Hira Nabi.

Volgens Constantijn hebben de laureaten van dit jaar wederom laten zien dat "er voor creativiteit geen minimum- of maximumleeftijd geldt en dat geen groep, cultuur of land het alleenrecht heeft op inspiratie", zo sprak de prins voordat de winnaars werden aangekondigd. "Overal op de wereld zijn kunstenaars en cultureel ondernemers, die door hun positieve werk op lokaal niveau de draad vormen die hun samenleving verbindt."

Hoogtepunt

De prins zei daarnaast dat hij het erg jammer vond dat de uitreiking dit jaar niet zoals gebruikelijk groots kon plaatsvinden in Amsterdam. Constantijn noemde de uitreiking "een van de hoogtepunten" van zijn jaar.

Met de jaarlijkse prijzen eert het fonds sinds 1997 kunstenaars, denkers en organisaties die met hun culturele en artistieke werk een positieve bijdrage leveren aan de maatschappelijke ontwikkeling van hun land.

Meer uit Binnenland

Celstraffen tot 23 jaar voor mislukte aanslag op 'tattookiller'

ZWOLLE (ANP) - Voor een poging de voortvluchtige 'tattookiller' Cor P. in de Dominicaanse Republiek te liquideren heeft de rechtbank in Zwolle dinsdag vier mannen tot celstraffen veroordeeld. P. werd veertien keer getroffen door een schutter op een scooter, maar overleefde de aanslag.

1 dag geleden
Jaar cel voor bedreigen politicus Frans Timmermans

DEN HAAG (ANP) - Een 54-jarige man is dinsdag door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot een jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk, voor het bedreigen van Frans Timmermans en voor wapenbezit. De man had de politicus bedreigd op social media. In zijn huis vond de politie diverse wapens en honderden patronen.

1 dag geleden
2,5 jaar cel voor gooien brandbom naar ambassade Israël

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank in Den Haag heeft Osama A. dinsdag veroordeeld tot 2,5 jaar cel voor het gooien van een molotovcocktail naar de Israëlische ambassade in Den Haag. Dat gebeurde op 21 maart van dit jaar. De straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie

1 dag geleden
Media: Nederlandse motorrijder sterft bij ongeluk in Italië

GENUA (ANP) - Een Nederlandse motorrijder is om het leven gekomen bij een verkeersongeluk in het noorden van Italië. Hij botste tegen een auto op een weg tussen Piana Crixia en Dego, ten westen van Genua, melden Italiaanse media.

1 dag geleden
Negen jaar cel en tbs in hoger beroep voor doodrijden agent

DEN HAAG (ANP) - De vrachtwagenchauffeur die op 7 juli 2021 een motoragent doodreed in Rotterdam is in hoger beroep veroordeeld tot negen jaar cel en tbs met dwangverpleging voor doodslag. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag besloten. Na het uitzitten van zijn straf mag de man (49) bovendien tien jaar lang geen motorvoertuig besturen.

1 dag geleden
Zuid-Holland onderzoekt andere bestemming van vliegveld Rotterdam

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland laat onderzoeken wat het betekent als het vliegveld van Rotterdam wordt omgevormd tot een bedrijventerrein, een recreatie- of natuurgebied of een woningbouwlocatie. Zuid-Holland zoekt hiervoor een gerenommeerd bureau op het gebied van maatschappelijke kosten-batenanalyse. Het onderzoek moet eind dit jaar beginnen en Zuid-Holland hoopt in de winter van 2025 de resultaten te kunnen presenteren.

1 dag geleden
Politieman ontslagen na discriminerende teksten op sociale media

DEN HAAG (ANP) - Een politieman van de eenheid in Den Haag is ontslagen omdat hij "zeer ongepaste" uitlatingen deed via een openbaar profiel op sociale media. "Zijn uitingen konden als stigmatiserend, discriminerend, kwetsend, beledigend en als aanzettend tot geweld worden opgevat", meldt de politie.

1 dag geleden