Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Prins Carnaval is steeds vaker een prinses

Prins Carnaval is steeds vaker een prinses

DEN HAAG (ANP) - Steeds meer vrouwen hebben een rol tijdens carnaval, zo blijkt uit een rondgang van het ANP. En dat is bijzonder, want een lange tijd waren er alleen posities voor mannen weggelegd.

Vera Tax, in het dagelijks leven Europarlementariër, is dit jaar de eerste Prinses Carnaval ooit in Venlo bij carnavalsvereniging de Gaaskaetel. Tax heeft zelf "geen idee" waarom dit zo lang heeft geduurd. "Toen de eerste carnavalsvereniging van Venlo in 1842 werd opgericht hadden vrouwen nog geen kiesrecht, maar dat is nu anders." Dan moeten de verenigingen volgens haar ook mee met de tijd.

Tax is "heel trots" dat "het glazen plafond aan diggelen is" door haar komst. De reacties zijn volgens de prinses heel positief. En zij is niet de enige vrouwelijke nieuwkomer. Vanaf dit jaar zitten er ook voor het eerst drie vrouwen in de Raad van Elf, het bestuur van een carnavalsvereniging. Dat was voor Tax een vereiste. "Ik wilde niet dat er eenmalig een prinses was, het moest iets blijvends zijn."

Kentering

Bij carnavalsvereniging De Beerpiëp in Tegelen, eveneens in de gemeente Venlo, is dit jaar ook voor het eerst een prinses. En zij heeft twee vrouwelijke adjudanten, laat voorzitter Léon van Deur weten. "Eindelijk" was volgens hem de meest gehoorde reactie. Van Deur denkt dat dit voorbeeld "vast en zeker" navolging krijgt, maar "vrouwen in de rol van vorst, de spreekbuis van de vereniging, of in de Raad van Elf, zijn daarentegen nog steeds een zeldzaamheid."

De Schottelzakken in Over d’n Dam, een verzamelnaam voor vijf dorpen tussen Ravenstein en Oss, hebben al sinds 2000 prinsessen, laat voorzitter Johan Kuijpers weten. Wel heeft er volgens hem dit jaar "een kentering" plaatsgevonden, er zitten namelijk voor het eerst twee vrouwen in de Raad van Elf.

In Den Bosch, de stad die tijdens carnaval luistert naar de naam Oeteldonk, zijn er officieel geen prinsessen toegestaan. Wel is er de onofficiële vereniging Prinses Carnaval, die dit jaar voor de derde keer zelf een Prinses Carnaval heeft uitgeroepen. Volgens een woordvoerster van Prinses Carnaval heeft de Oeteldonksche Club, een officiële carnavalsvereniging in Den Bosch, dit jaar voor het eerst een vrouwelijke vaandeldrager. "Nu is er hoop voor al die meisjes en vrouwen die ook ooit prinses willen worden en dat gun ik ze", aldus de woordvoerster.

Meer uit Binnenland

Agractie: beter geen landbouwakkoord dan een slecht akkoord

PUTTEN (ANP) - Boerenactiegroep Agractie is vooralsnog niet van plan om terug te keren naar de onderhandelingen over het landbouwakkoord. Volgens Agractie zit er tot nu toe "nul komma nul beweging" in de standpunten van het kabinet over hoe de landbouw hervormd moet worden. De boerenactiegroep vindt dat het akkoord zo "halfbakken" is en stelt dat er beter geen akkoord kan komen dan een slecht akkoord. Dat heeft voorman Bart Kemp donderdagavond gezegd tijdens een informatieavond van Agractie in Putten.

1 uur geleden
Man uit Apeldoorn schiet met vuurwapen op Apache-helikopter

APELDOORN (ANP) - Een man uit Apeldoorn wordt ervan verdacht donderdagochtend met een vuurwapen op een Apache-gevechtshelikopter te hebben geschoten. Dat meldt de Koninklijke Marechaussee, die de verdachte aan het einde van de middag in zijn woning heeft aangehouden.

3 uur geleden
Voorlopig geen einde persalarmeringen politie en brandweer

DEN HAAG (ANP) - Journalisten blijven voorlopig nog meldingen ontvangen als de politie en brandweer uitrukken, laat minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) weten. Media krijgen per 1 april echter geen bericht meer als een ambulance wordt ingezet, omdat het medisch beroepsgeheim hierdoor in het geding zou komen.

5 uur geleden
Blauw start kort geding tegen softwareleverancier om datalek

ROTTERDAM (ANP) - Marktonderzoeksbureau Blauw is een kort geding gestart vanwege het datalek waardoor het bedrijf en klanten mogelijk zijn getroffen. Het lek komt van softwareleverancier Nebu, maar die geeft volgens topman van Blauw Jos Vink nauwelijks informatie. In het kort geding eist het bureau meer informatie van Nebu over het lek. Het kort geding dient komende dinsdag.

5 uur geleden
AOb: RUG tast academische vrijheid aan met ontslag Täuber

UTRECHT (ANP) - De Algemene Onderwijsbond (AOb) vindt dat de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) zich in de zaak rond de ontslagen Susanne Täuber niet alleen een slechte werkgever toont, maar zo ook de academische vrijheid aantast. Dit schrijft de bond donderdag op ScienceGuide, een nieuwssite voor wetenschap en hoger onderwijs.

6 uur geleden
AP sluit niet uit dat meer gegevens op straat liggen door datalek

DEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) sluit niet uit dat meer bedrijven en organisaties zich zullen melden waarvan klantgegevens mogelijk op straat komen te liggen als gevolg van een groot datalek bij een softwareleverancier. Een woordvoerder van de privacytoezichthouder zegt dat bedrijven zich ook meer bewust moeten zijn van hun verantwoordelijkheid bij het doorgeven van persoonsgegevens.

6 uur geleden
Sekswerkers demonstreren tegen vroegere sluitingstijden Wallen

AMSTERDAM (ANP) - Tientallen sekswerkers hebben donderdagmiddag gedemonstreerd tegen de vroegere sluitingstijden van de ramen op de Wallen, die zaterdag ingaan. Voor raamprostitutie gaat de eindtijd van 06.00 uur naar 03.00 uur. Ook de horeca gaat eerder dicht en vanaf half mei geldt er een blowverbod. Het stadsbestuur wil zo overlast tegengaan in de drukke buurt. Volgens de sekswerkers zijn de nieuwe sluitingstijden "duidelijk bedoeld om ons uit te roken".

7 uur geleden