Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Prins Andrew mijdt de spotlights met kerst

Prins Andrew mijdt de spotlights met kerst

SANDRINGHAM (ANP) - De Britse prins Andrew heeft zich woensdag niet vertoond bij de traditionele wandeling van de koninklijke familie naar de kerk op het landgoed Sandringham waar een kerstdienst werd gehouden. Hij had ervoor gekozen een eerdere dienst bij te wonen.

Andrew legde vorige maand zijn officiële taken neer, na een rampzalig tv-interview over onder meer zijn vriendschap met de veroordeelde Amerikaanse pedoseksueel Jeffrey Epstein. Zelf wordt de tweede zoon van koningin Elizabeth ook beschuldigd van misbruik van minderjarige meisjes.

Behalve Andrew ontbrak bij de kerstdienst ook de hoogbejaarde man van de Queen. Prins Philip (98) bracht de afgelopen dagen uit voorzorg door in het ziekenhuis waar hij werd behandeld aan een 'bestaande aandoening'. Meer is daarover niet bekendgemaakt. Dinsdag werd Philip per helikopter naar Sandringham gebracht.

Vriendschap en verzoening

In haar kerstboodschap stond Elizabeth woensdagmiddag stil bij de eerste maanlanding, dit jaar vijftig jaar geleden. Ook belichtte ze de herdenking van D-Day, 75 jaar terug, waarbij Britse, Amerikaanse en Canadese militairen aan land gingen in bezet Frankrijk en zo de bevrijding inleidden.

Het afgelopen jaar was "quite bumpy" (nogal hobbelig), aldus Elizabeth, mogelijk een verkapte verwijzing naar de brexitperikelen en verwikkelingen in haar familie. Ze riep iedereen op "meningsverschillen opzij te zetten en samen te komen in de geest van vriendschap en verzoening".

De 93-jarige vorstin prees de inzet van jonge mensen voor het milieu en het klimaat. Verder zei ze dat zij en haar man, "tweehonderd jaar na de geboorte van mijn betovergrootmoeder koningin Victoria", dolgelukkig zijn met de geboorte van hun achtste achterkleinkind Archie, het zoontje van prins Harry en zijn vrouw Meghan.

Meer uit Buitenland

Hollywoodstudio's en scriptschrijvers sluiten voorlopig akkoord

LOS ANGELES (ANP) - De stakende scriptschrijvers hebben een voorlopig akkoord bereikt met de grote Hollywoodstudio's. Als de 11.500 leden van schrijversvakbond WGA akkoord gaan met de deal, zullen zij na bijna 150 dagen staken weer aan het werk gaan.

1 uur geleden
Beruchte maffiabaas Messina Denaro overleden

ROME (ANP/DPA) - Een van de beruchtste maffiosi in Italië, Matteo Messina Denaro, is op 61-jarige leeftijd overleden. Messina Denaro was dertig jaar voortvluchtig, maar werd in januari gearresteerd in een kliniek in Palermo waar hij onder een valse naam werd behandeld voor darmkanker.

2 uur geleden
Steun voor meer inspraak inheemse bevolking Australië slinkt

CANBERRA (ANP/RTR) - Steeds minder Australiërs zijn van plan op 14 oktober in te stemmen met een plan om de inheemse bevolking van het land via een adviesorgaan meer inspraak te geven over het beleid. In beide opiniepeilingen die de stemming geregeld meten slinkt het aantal ja-stemmers behoorlijk.

2 uur geleden
Frankrijk trekt troepen en ambassadeur terug uit Niger

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk trekt in de komende maanden zijn troepen terug uit Niger, meldt de Franse president Emmanuel Macron. Ook roepen de Fransen hun ambassadeur terug uit het West-Afrikaanse land. "Frankrijk heeft besloten zijn ambassadeur terug te roepen en de militaire samenwerking met Niger te beëindigen", zei Macron in een televisie-interview.

8 uur geleden
Doden na strijd bij Kosovaars klooster

PRISTINA (ANP/AFP/RTR) - De politie heeft de strijd tussen gewapende mannen en de Kosovaarse autoriteiten in een klooster nabij de Servische grens beëindigd, meldt minister Xhelal Svecla van Binnenlandse Zaken. Volgens de politie zijn minstens drie mannen gedood en vier anderen opgepakt. Ook een agent werd gedood.

9 uur geleden
Niger sluit het luchtruim voor alle Franse vliegtuigen

NIAMEY (ANP/AFP) - De Nigerese junta sluit het luchtruim voor alle Franse vliegtuigen. Dat betekent dat niet alleen Franse militaire vliegtuigen niet meer boven Niger mogen vliegen, maar ook de commerciële vluchten van Air France.

10 uur geleden
Amerikaanse ruimtecapsule met materiaal asteroïde op aarde geland

WASHINGTON (ANP) - Een Amerikaanse ruimtecapsule met aan boord materiaal van een asteroïde is teruggekeerd op aarde. De capsule landde in de woestijn van de Amerikaanse staat Utah, ongeveer 100 kilometer ten westen van Salt Lake City. De landing was live te volgen via de website van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

13 uur geleden