Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Principeakkoord over verdeling topbanen EU

Principeakkoord over verdeling topbanen EU

BRUSSEL (ANP) - Onderhandelaars van de drie grote politieke families zijn het eens over de verdeling van de belangrijkste EU-posten voor de komende jaren. Als de Europese leiders donderdag ook instemmen, blijft de Duitse christendemocrate Ursula von der Leyen voorzitter van de Europese Commissie. De Portugese sociaaldemocraat António Costa zou voorzitter van de raad van regeringsleiders worden, en de liberale Estse premier Kaja Kallas buitenlandchef, zeggen EU-bronnen.

Die verdeling lag vorige week maandag ook al op tafel toen de EU-leiders zich voor het eerst over de puzzel bogen. Maar toen gingen ze nog zonder akkoord uiteen. De centrumrechtse EVP van Ursula von der Leyen, die in de Europese verkiezingen nog uitliep op de sociaaldemocraten en al helemaal op de fors verliezende liberalen, wilde een grotere portie. De sociaaldemocraat Costa zou halverwege moeten plaatsmaken voor een EVP'er. Dat was voor zijn politieke familie onverteerbaar.

Of Costa na tweeënhalf jaar mag blijven zitten, lijkt nu open te blijven, zeggen ingewijden. Zijn drie voorgangers werden elk zonder veel deining herbenoemd.

Ook de rechts-nationalistische Italiaanse premier Giorgia Meloni was tot dusver nog ontevreden. Uiterst rechts staat bij de verdeling van de macht nog aan de kant. Het is nog onduidelijk hoe de onderhandelaars het Europese zwaargewicht Italië aan boord denken te trekken.

Het principe-akkoord is volgens Brusselse bronnen gesloten door de zes onderhandelaars van de drie traditionele Europese middenpartijen die de afgelopen jaren de macht verdeelden. Een van hen is scheidend premier Mark Rutte, die door de liberalen naar voren is geschoven. De zes hopen op de EU-top donderdag in Brussel het leeuwendeel van de EU-leiders mee te krijgen.

Meer uit Politiek

Premier Schoof dankt Biden voor inzet voor een veilig Europa

DEN HAAG (ANP) - Minister-president Dick Schoof heeft "groot respect" voor de Amerikaanse president Joe Biden, laat hij via een woordvoerder weten. "Ik ben dankbaar voor de goede samenwerking en zijn niet aflatende inzet voor een veilig Europa."

18 uur geleden
Van der Burg: besluit Biden maakt voor Democraten niet meer uit

HILVERSUM (ANP) - VVD-Kamerlid Eric van der Burg meent dat het besluit van de Amerikaanse president Joe Biden om zich terug te trekken uit de race om het presidentschap voor de Democraten geen verschil meer zal maken. "Het zat eraan te komen. De vraag was niet of, maar alleen maar wanneer. Ik vrees voor de Democraten dat het niet uitmaakt of het nu gebeurt of volgende week, maar dat Trump een zodanig sterke positie heeft dat het vechten tegen de bierkaai is."

18 uur geleden
Van Weel tegen wens van Kamermeerderheid in Boedapest

BOEDAPEST/DEN HAAG (ANP) - Tegen de wens van een Kamermeerderheid, inclusief zijn eigen VVD, is minister David van Weel (Justitie en Veiligheid) aangekomen in Boedapest voor een informeel overleg met zijn EU-ambtgenoten. Hij is niet van plan terug te keren, zegt hij tegen het ANP. "Ik ben hier in het belang van Nederland."

22 uur geleden
GroenLinks en PvdA voor gezamenlijke fractie Amsterdam per 2026

AMSTERDAM (ANP) - GroenLinks (GL) en de Partij van de Arbeid (PvdA) in Amsterdam willen na de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 gezamenlijk verder in één fractie in de raad. De leden van beide partijen hebben via een digitale peiling "met een grote meerderheid hun enthousiasme uitgesproken voor verregaande samenwerking", aldus de Amsterdamse PvdA. Het definitieve besluit volgt in september via een referendum.

2 dagen geleden
Minister Veldkamp stelt Jordanië gerust na rel over tweet Wilders

DEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) heeft tegenover zijn Jordaanse collega benadrukt dat het Nederland nog steeds achter de tweestatenoplossing staat, waarbij een veilig Israël en levensvatbare Palestijnse staat in vrede naast elkaar bestaan. Hij hoopt zo een diplomatieke rel met het bevriende land snel de kop in te drukken.

2 dagen geleden
Kamerleden: computerstoring laat zien dat weerbaarheid beter moet

DEN HAAG (ANP) - De computerstoring vrijdag in Nederland en andere landen legt een kwetsbaarheid bloot waar de overheid meer tegen moet doen, vinden verschillende Kamerleden. "We moeten toe naar een samenleving waarin de ziekenhuizen spoedeisende hulp kunnen aanbieden, bussen kunnen blijven rijden en vliegtuigen blijven vliegen op het moment dat de systemen uitvallen", vindt Jesse Six Dijkstra (NSC). Kamerleden van VVD en GroenLinks-PvdA pleiten ook voor maatregelen om de weerbaarheid te vergroten.

3 dagen geleden
Europese Commissie: EU-landen moeten internet beter beveiligen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft geen last van de wereldwijde internetstoring, zegt een woordvoerder tegen het ANP. Het is wel van "cruciaal belang" dat de EU-lidstaten hun internetbeveiligingscapaciteit vergroten. Ook vindt de Commissie dat de EU-landen hun inwoners bewuster moeten maken van het belang van internetbeveiliging.

3 dagen geleden