Principeakkoord over verdeling topbanen EU
BRUSSEL (ANP) - Onderhandelaars van de drie grote politieke families zijn het eens over de verdeling van de belangrijkste EU-posten voor de komende jaren. Als de Europese leiders donderdag ook instemmen, blijft de Duitse christendemocrate Ursula von der Leyen voorzitter van de Europese Commissie. De Portugese sociaaldemocraat António Costa zou voorzitter van de raad van regeringsleiders worden, en de liberale Estse premier Kaja Kallas buitenlandchef, zeggen EU-bronnen.
Die verdeling lag vorige week maandag ook al op tafel toen de EU-leiders zich voor het eerst over de puzzel bogen. Maar toen gingen ze nog zonder akkoord uiteen. De centrumrechtse EVP van Ursula von der Leyen, die in de Europese verkiezingen nog uitliep op de sociaaldemocraten en al helemaal op de fors verliezende liberalen, wilde een grotere portie. De sociaaldemocraat Costa zou halverwege moeten plaatsmaken voor een EVP'er. Dat was voor zijn politieke familie onverteerbaar.
Of Costa na tweeënhalf jaar mag blijven zitten, lijkt nu open te blijven, zeggen ingewijden. Zijn drie voorgangers werden elk zonder veel deining herbenoemd.
Ook de rechts-nationalistische Italiaanse premier Giorgia Meloni was tot dusver nog ontevreden. Uiterst rechts staat bij de verdeling van de macht nog aan de kant. Het is nog onduidelijk hoe de onderhandelaars het Europese zwaargewicht Italië aan boord denken te trekken.
Het principe-akkoord is volgens Brusselse bronnen gesloten door de zes onderhandelaars van de drie traditionele Europese middenpartijen die de afgelopen jaren de macht verdeelden. Een van hen is scheidend premier Mark Rutte, die door de liberalen naar voren is geschoven. De zes hopen op de EU-top donderdag in Brussel het leeuwendeel van de EU-leiders mee te krijgen.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De fractievoorzitters van oppositiepartijen CDA, ChristenUnie, JA21 en SGP hebben het overleg met de coalitie over de onderwijsbezuinigingen dinsdagmiddag hervat. "Zolang er geen uitkomst is, kan het beide kanten op", zei ChristenUnie-leider Mirjam Bikker bij binnenkomst op de vraag of de onderhandelingen ook konden mislukken.
20 uur geledenARNHEM (ANP) - Het dagelijks bestuur van de provincie Gelderland moet uitleg geven over mogelijke overtreding van de regels voor staatssteun bij het uitkopen van boerenbedrijven. De oppositiepartijen PvdA, GroenLinks, D66 en SP hebben hierover een spoeddebat op de agenda gezet voor de Statenvergadering van 18 december. De vier partijen willen van het college horen waarom zowel de betreffende boeren als de Provinciale Staten in 2023 niet zijn ingelicht toen bleek dat de Europese Commissie de uitkoopregeling als onrechtmatig zou kunnen zien. "De reputatie van de provincie als betrouwbare kooppartner staat onder druk", aldus de oppositie.
23 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Raad van State (RvS) heeft "grote zorgen" over de gevolgen van asielvoorstellen van minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) voor de rechtspraak. Het gaat om de asielnoodmaatregelenwet en de Wet tweestatusstelsel.
23 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Reinette Klever (PVV, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp) leidt begin februari een handelsmissie naar Saudi-Arabië. Het streng islamitische koninkrijk biedt "zakelijke kansen voor Nederlandse bedrijven", volgens de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De coalitie en de christelijke oppositiepartijen praten maandagmiddag verder over de onderwijsbegroting, en manieren om bezuinigingen daarop te verzachten. Een definitief akkoord valt evenwel nog niet te verwachten, ook omdat PVV-leider Geert Wilders nog in Israël is voor een bezoek.
1 dag geledenEIJSDEN (ANP) - Asielminister Marjolein Faber bestrijdt dat de inzet op grenscontroles een symboolmaatregel is. "Ik zie het helemaal niet als symboolpolitiek." De bewindsvrouw wijst vooral op het bredere "mandaat" dat de Koninklijke Marechaussee heeft gekregen om "efficiënter te gaan werken". Extra marechaussees worden niet ingezet.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De financieel specialisten van de coalitiepartijen praten met hun collega's uit het oppositieverbond van CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 over geld om een deel van de onderwijsbezuinigingen tegen te houden. Vrijdag bleek dat de partijen het over de onderwijsbegroting zo goed als eens zijn, de vraag is alleen waar het geld vandaan moet komen.
2 dagen geleden