![Prijzen in augustus nog harder gestegen](http://www.zeelandnet.nl/nieuws/storage/anp/ANP310822047-1.jpeg)
Prijzen in augustus nog harder gestegen
DEN HAAG (ANP) - Het dagelijks leven is in augustus 13,6 procent duurder geworden dan in dezelfde maand een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarmee stegen de prijzen in doorsnee nog harder dan een maand eerder.
De inflatie is al tijden erg hoog doordat de prijzen voor gas en elektriciteit hard zijn gestegen. Maar die hogere kosten voor energie werken ook steeds harder door in de voedselprijzen. Volgens het CBS waren voedingsmiddelen, drank en tabak in augustus bijna 11 procent duurder dan in dezelfde maand vorig jaar.
Het inflatiecijfer dat woensdag naar buiten kwam, is berekend volgens de geharmoniseerde Europese methode. Dat valt altijd hoger uit dan de eigen methode van het CBS. Dat cijfer verschijnt pas volgende week. In juli bedroeg de inflatie volgens de Europese rekenmethode nog 11,6 procent.
Kosten levensonderhoud
Doordat onmisbare producten zoals eten, drinken, gas en licht snel duurder worden, dreigen de kosten voor het levensonderhoud voor veel Nederlandse huishoudens onhoudbaar te worden. Het is voor het kabinet de grote vraag hoe het huishoudens gaat ondersteunen. Na een marathonoverleg over de begroting tussen de coalitiepartijen verklaarde het kabinet eerder woensdag dat nieuwe plannen goed zullen zijn voor de koopkracht van Nederlanders, zonder in detail te treden.
De marktprijzen voor gas liepen in augustus op tot nieuwe recordniveaus. Daardoor stegen de prijzen voor energie, benzine, diesel en andere brandstoffen afgelopen jaar met ruim 88 procent op jaarbasis.
De hoge gasprijzen komen vooral door de vrees dat Rusland de toevoer van de brandstof naar Europa verder zal afknijpen. Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom kondigde aan de belangrijke Nord Stream-pijpleiding naar Duitsland opnieuw stil te leggen, wegens ongepland onderhoud. Na de Russische inval in Oekraïne is Gazprom al gestopt met het leveren van gas aan een aantal Europese landen. Grootverbruikers, zoals Duitsland, krijgen veel minder dan normaal.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met verliezen geëindigd. Na recordstanden eerder deze week deden beleggers het rustiger aan, waarbij met name chipfondsen aan populariteit inboetten. Over de hele week bezien boekten de bekendste graadmeters op Wall Street nog wel winst.
1 uur geledenNICE (ANP/AFP) - Nice legt de komst van grote cruiseschepen aan banden. Burgemeester Christian Estrosi heeft maatregelen aangekondigd die ervoor moeten zorgen dat schepen met meer dan 900 passagiers niet meer aanmeren in de buurt van de Zuid-Franse kuststad. Daarmee wil hij overlast door massatoerisme tegengaan.
2 uur geledenMENLO PARK (ANP/BLOOMBERG) - Meta wil dit jaar tot 65 miljard dollar (61,8 miljard euro) investeren in projecten die te maken hebben met de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI). Het geld is onder andere bedoeld voor de bouw van nieuwe datacenters en de aankoop van nieuwe chips.
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is met een aanzienlijk verlies het weekend ingegaan. Het sentiment op het Damrak verslechterde in de namiddag. Cijfers uit de Verenigde Staten wezen op een verslechterd consumentenvertrouwen onder Amerikanen. Ook verwachten consumenten in de VS sterkere prijsstijgingen.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De massale inzet op kunstmatige intelligentie (AI) in de Verenigde Staten dwingt Europa zijn positie op dit gebied te versterken. Dit stelt AI Coalitie 4 NL, een publiek-private aanjager van de AI-industrie in Nederland. Volgens bestuursvoorzitter Willem Jonker zijn forse investeringen nodig in de opbouw van een Europese AI-industrie. Ook pleit hij voor striktere handhaving van de Europese data- en AI-wetgeving.
7 uur geledenNEW YORK (ANP) - Creditcardmaatschappij American Express is vrijdag op de aandelenbeurs in New York gedaald na de presentatie van de kwartaalcijfers. Beleggers waren teleurgesteld in de prognoses die het betaalbedrijf afgaf. Ook andere grote beursgenoteerde bedrijven presenteerden hun resultaten.
7 uur geledenLIESHOUT (ANP) - Bierbrouwer Royal Swinkels wil de ambachtelijke brouwerij De Molen in Bodegraven sluiten. Volgens een woordvoerder staan de resultaten van de Zuid-Hollandse brouwer "geruime tijd onder druk". Het moederbedrijf van Bavaria koppelt dit aan een dalende vraag op de biermarkt.
7 uur geleden