Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Prijsverhoging Durex-condooms schrikt klanten af

Prijsverhoging Durex-condooms schrikt klanten af

SLOUGH (ANP/BLOOMBERG) - Het moederbedrijf van condoommerk Durex, Reckitt Benckiser, gaat een uitdagend jaar tegemoet. Met name de prijsverhogingen van de afgelopen tijd lijken consumenten af te schrikken. Die waren nodig om de hoge inflatie en gestegen grondstofkosten op te vangen. Desondanks denkt het bedrijf de winstgevendheid licht te kunnen verbeteren.

Over heel 2022 stegen de kosten voor het Reckitt Benckiser, dat ook achter merken als Strepsils en Dettol zit, met 17 procent. Het bedrijf verhoogde de prijzen in het vierde kwartaal daarom met 12 procent. Als gevolg daarvan daalde het aantal verkochte producten met 5,8 procent. Dat kwam ook deels door de coronalockdowns in China, waardoor klanten geen winkels konden bezoeken.

De omzet van Reckitt Benckiser steeg op jaarbasis met ruim 9 procent tot 14,5 miljard pond, omgerekend 16,3 miljard euro. De winst bedroeg 2,3 miljard pond, tegen een verlies van 21 miljoen pond een jaar eerder.

Teruglopende klandizie

Voor de eerste helft van dit jaar is de verwachting dat de kosten opnieuw zullen stijgen, aldus financieel directeur Jeff Carr. Hij gaat daarbij wel uit van een stijging van hooguit 9 procent, waardoor de winstgevendheid licht zal verbeteren. Maar door de teruglopende klandizie is het de vraag in hoeverre Reckitt Benckiser de prijzen kan blijven verhogen om deze kostenstijging het hoofd te bieden.

De onzekerheid blijft dus boven de markt hangen. Ook omdat Reckitt Benckiser nog altijd geen vervanger heeft gevonden voor de vorig jaar abrupt opgestapte topman Laxman Narasimhan. Hij nam destijds ontslag om baas te worden bij Starbucks.

Meer uit Financieel

Jeff Bezos investeert in bedrijf achter mensachtige AI-robot

SUNNYVALE (ANP) - Amazon-oprichter Jeff Bezos investeert tientallen miljoenen in een bedrijf dat mensachtige robots ontwikkelt die met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) taken van ons moeten overnemen. Volgens persbureau Bloomberg, dat zich op ingewijden baseert, doet ook chipbedrijf Nvidia mee aan een nieuwe kapitaalinjectie in de start-up Figure AI.

18 minuten geleden
Drie mogelijke gasvelden ontdekt onder Arubaanse zeebodem

ORANJESTAD (ANP) - Het Amerikaanse bedrijf Armstrong Oil and Gas heeft ten noordoosten van Aruba drie mogelijke gasvelden gevonden. De Arubaanse minister van Energie, Glenbert Croes, bevestigde vrijdag dat hij daarover is ingelicht. Een van de mogelijke gasvelden heeft de potentie heel groot te zijn, zei Croes.

2 uur geleden
Bosch schrapt 3500 banen bij divisie voor huishoudelijke apparaten

MÜNCHEN (AFN/DPA) - Het Duitse technologieconcern Bosch is van plan de komende drie jaar 3500 banen te schrappen bij zijn divisie voor huishoudelijke apparaten. Met die ingreep wil het bedrijf de kosten omlaag krijgen en de organisatie vereenvoudigen, laat een woordvoerster weten.

3 uur geleden
Chipbedrijven eindigen onderaan op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index van de Amsterdamse aandelenbeurs is vrijdag lager gesloten, met chipbedrijven bij de sterkste dalers. Toeleverancier voor de chipindustrie Besi eindigde onderaan bij de hoofdfondsen. Ook ASML en ASMI daalden na een week waarin enthousiasme over kunstmatige intelligentie en de chipsector eerder juist voor flinke koerswinsten zorgden.

3 uur geleden
Duitsland mag vergroening ArcelorMittal met 1,3 miljard steunen

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Commissie vindt het goed dat Duitsland 1,3 miljard euro steekt in een plan van staalconcern ArcelorMittal om een deel van de staalproductie in dat land te verduurzamen. In Nederland wil Tata Steel ook graag financiële hulp van de overheid voor de vergroening van zijn hoogovencomplex bij IJmuiden, maar onderhandelingen hierover lopen nog.

4 uur geleden
Nederlander op Britse sanctielijst om handel in Russische olie

LONDEN (ANP) - De Britse overheid heeft sancties opgelegd aan de Nederlandse oliehandelaar Niels Troost, omdat hij zou hebben geholpen bij het omzeilen van boycotmaatregelen tegen Russische olie. Zijn bedrijf Paramount Energy & Commodities maakte "onbelemmerde handel in Russische olie mogelijk buiten het bereik van sancties van het Verenigd Koninkrijk en de G7", maakte het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken bekend.

5 uur geleden
Frietmaker Aviko kan door stakingen niet aan vraag voldoen

STEENDEREN (ANP) - Aardappelverwerker Aviko kan dit weekend niet aan alle vraag naar verse friet voldoen, omdat medewerkers het werk in meerdere fabrieken hebben neergelegd. "De klanten die het betreft, hebben we hierover geïnformeerd", meldt het bedrijf. Het gaat om horeca-afnemers, licht Aviko toe.

5 uur geleden