Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Prijsvergelijker: gebruik warmtepomp duurder door energieplafond

Prijsvergelijker: gebruik warmtepomp duurder door energieplafond

AMERSFOORT (ANP) - Met het instellen van een prijsplafond voor energie zouden huishoudens met een warmtepomp duurder uit zijn dan consumenten met een cv-ketel. Dat vermoedt vergelijkingssite Slimster, die becijferde dat de jaarrekening tot wel 900 euro hoger zou kunnen uitvallen. De bevindingen van Slimster staan niet op zichzelf. Energiebedrijf Zonneplan en de Consumentenbond kwamen met soortgelijke conclusies.

Slimster berekende de energiekosten voor gemiddelde huishoudens met een cv-ketel of warmtepomp. Daarbij werden de gemiddelde tarieven gebruikt die de drie grootste energieleveranciers hanteren in hun modelcontracten. Volgens Slimster blijkt daaruit dat huishoudens met een hybride warmtepomp er door een energieplafond ongeveer 31 procent op vooruitgaan. De energierekening van mensen met een elektrische warmtepomp gaat met zo’n 10 procent omlaag.

Daarnaast meldt de vergelijkingssite dat huishoudens met een cv-ketel er door een energieplafond het meest op vooruitgaan. Hun energierekening wordt "ruimschoots gehalveerd". Slimster denkt dan ook dat Nederlanders "de aanschaf van een warmtepomp voorlopig zullen uitstellen".

Gasprijs

Als reden voor de verschillen noemt Slimster dat het plafond voor de gasprijs lager ligt dan dat van de stroomprijs. Zo lag de prijs voor een kuub gas voorheen vier keer hoger dan de prijs voor een kilowattuur stroom. Nu is de gasprijs nog maar twee keer zo hoog als de prijs van stroom.

Zonneplan denkt dan ook dat de invoering van een prijsplafond de energietransitie afremt. "Met de aanschaf van een volledig elektrische warmtepomp ben je bijvoorbeeld in één klap van je totale gasverbruik af. Alleen zal je stroomverbruik ook minimaal verdubbelen", legt een woordvoerder uit. En met een energieplafond zoals dat nu op tafel ligt "betaal je voor die extra stroom de hoofdprijs".

Eerder uitte de Consumentenbond al kritiek op de uitwerking van het energieplafond. Dat zou namelijk niets doen voor huishoudens die zijn aangesloten op het warmtenet en mensen die hun huis verwarmen met elektriciteit. Ook zet de belangenbehartiger voor consumenten vraagtekens bij de grenzen van het plafond. Die zou huishoudens onvoldoende stimuleren om van het gas af te gaan, iets waar het kabinetsbeleid altijd op aanstuurde.

Meer uit Financieel

Ahold Delhaize en Heineken aan kop in licht hogere AEX

AMSTERDAM (ANP) - Supermarktconcern Ahold Delhaize en bierbrouwer Heineken gingen vrijdag aan kop in de AEX-index, die een kleine winst liet zien. Beleggers reageerden onder meer op de nieuwste inflatiecijfers. Die lieten zien dat de prijzen in Nederland en de hele eurozone deze maand minder hard zijn gestegen. Dat komt echter vooral door de dalende energieprijzen. Voedingsmiddelen en dranken werden wel in rap tempo duurder.

18 minuten geleden
5G-veiling levert staatskas mogelijk minder op dan gedacht

DEN HAAG (ANP) - De verdeling dit najaar van nieuwe vergunningen voor razendsnel mobiel internet (5G) levert de staatskas mogelijk minder op dan eerder gedacht. De minimumopbrengst is vastgesteld op 176 miljoen euro. Eerder was dat nog 300 miljoen euro. De uitkomst van de veiling bepaalt de daadwerkelijke opbrengst.

19 minuten geleden
Nu ook variabel gastarief Eneco onder prijsplafond

ROTTERDAM (ANP) - Energiebedrijf Eneco gaat nu ook voor gas minder vragen dan het prijsplafond van de overheid. Een groep klanten die in mei een nieuw variabel tarief krijgt betaalt dan minder dan het door de overheid vastgestelde maximum. In april kon Eneco, een van de grootste energieleveranciers van Nederland, al stroomtarieven rekenen die daaronder liggen.

54 minuten geleden
Werkloosheid in eurozone iets gedaald in februari

LUXEMBURG (ANP) - De werkloosheid in de eurozone is in februari iets gedaald ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Volgens het Europese statistiekbureau Eurostat kwam de werkloosheid vorige maand uit op 6,6 procent, tegen 6,8 procent een jaar eerder. Ten opzichte van januari dit jaar bleef de werkloosheid stabiel. De werkloosheid onder jongeren nam op jaarbasis wel toe tot 14,4 procent, maar bleef ten opzichte van januari ongewijzigd.

1 uur geleden
Inflatie eurolanden fiks lager, prijzen voedsel stijgen nog hard

LUXEMBURG (ANP) - De prijzen in de eurolanden zijn in maart veel minder hard gestegen dan in februari. Dat komt vooral doordat gas, olie en andere energiebronnen goedkoper werden na de extreme prijsstijgingen van vorig jaar. Maar voedingsmiddelen werden wel in rap tempo duurder.

1 uur geleden
Ook Schiphol merkt staking op Heathrow, vluchten geannuleerd

SCHIPHOL (ANP/DPA) - Een staking bij beveiligingsmedewerkers op de grote Londense luchthaven Heathrow heeft al op de eerste dag gevolgen voor Schiphol. Een aantal aankomende en vertrekkende vluchten van luchtvaartmaatschappij British Airways is geannuleerd.

2 uur geleden
Toch kleine groei Britse economie in vierde kwartaal

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse economie heeft in het vierde kwartaal van vorig jaar toch een kleine groei laten zien. Volgens een nieuw cijfer van het nationale statistiekbureau bedroeg de groei 0,1 procent in vergelijking met de voorgaande periode. Eerder werd een stagnatie van de economie van het Verenigd Koninkrijk gemeld door het statistiekbureau.

2 uur geleden