Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Prijsstijging postzegel ergert Kamer, maar mag volgens minister

Prijsstijging postzegel ergert Kamer, maar mag volgens minister

DEN HAAG (ANP) - Een flink deel van de Tweede Kamer is ontstemd over de stijging van de postzegelprijs die PostNL deze week aankondigde. Het wordt vanaf volgend jaar 7 cent duurder om een kaart of brief te versturen. Dat is binnen de marge die toezichthouder ACM heeft gesteld, zei minister Dirk Beljaarts (Economische Zaken) tijdens het wekelijkse vragenuur, waar hem om opheldering werd gevraagd.

Kamerlid Joris Thijssen (GroenLinks-PvdA) ziet de stijging als een teken dat PostNL zijn monopoliepositie op de postmarkt misbruikt en de belangen van aandeelhouders vooropstelt. Hij wees erop dat de prijs van een postzegel de afgelopen tien jaar tijd al is verdubbeld, en vreest dat het straks onbetaalbaar wordt voor veel mensen om nog een brief of kaart te sturen.

Beljaarts denkt dat dit wel meevalt. De meeste mensen sturen volgens de bewindsman maar vijf à zes brieven per jaar. Zij zullen niet failliet gaan als ze daar bij elkaar 35 cent meer voor kwijt zijn, verwacht hij. Het is ook niet zo dat PostNL "naar believen" de tarieven kan vaststellen, zei Beljaarts. De ACM ziet er volgens hem streng op toe dat het bedrijf zich aan de afspraken houdt die horen bij de wettelijke taak die het heeft om vijf dagen per week post te bezorgen.

Dag extra

BBB'er Henk Vermeer verwonderde zich erover dat PostNL de tarieven mag verhogen terwijl de kwaliteit en betrouwbaarheid van de bezorging al jaren ondermaats zijn. Beljaarts antwoordde dat de ruimte die het bedrijf heeft om de postzegel duurder te maken, niet gekoppeld is aan de kwaliteit van de bezorging, maar aan het al jaren dalende postvolume.

Dat PostNL over de hele linie genoeg winst maakt om dividend uit te keren en daarnaast eigen aandelen in te kopen, een punt waar NSC'er Femke Zeedijk mee kwam, doet volgens Beljaarts evenmin ter zake. Op de bezorging van pakketten wordt inderdaad winst gemaakt, maar die mag niet worden gebruikt om verliezen op de verplichte postbezorging te dekken, aldus de minister.

De eisen aan de postbezorging zijn de afgelopen jaren stap voor stap versoepeld. Het aantal brievenbussen is fors verminderd en de post wordt nog maar op vijf dagen per week bezorgd. PostNL wil de dalende vraag en personeelstekorten het hoofd bieden door de dienstverlening verder uit te kleden. Beljaarts stelde onlangs voor het bedrijf een dag extra te geven om post van consumenten te bezorgen. Maar onder druk van een grote Kamermeerderheid trok hij dat weer in.

Meer uit Politiek

Bruins bereid alternatief voor onderwijsbezuiniging te zoeken

DEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Eppo Bruins is bereid om op zoek te gaan naar alternatieven voor onderwijsbezuinigingen, als de Tweede Kamer daarom vraagt. Dat heeft de NSC-minister gezegd in een debat over de onderwijsbegroting.

17 uur geleden
PVV stemt voor asielnoodmaatregelenwet met strafbare illegaliteit

DEN HAAG (ANP) - Nu de Tweede Kamer een aanpassing heeft aangenomen om illegaal verblijf van vreemdelingen strafbaar te stellen, stemt de PVV hoe dan ook voor de Asielnoodmaatregelenwet. Dat schrijft PVV-leider Geert Wilders op X. De wet schaft asielvergunningen voor onbepaalde tijd af en verkort de maximale duur van tijdelijke vergunningen van vijf naar drie jaar.

17 uur geleden
Meerderheid tekent zich af tegen onderwijsbezuiniging 177 miljoen

DEN HAAG (ANP) - Een Kamermeerderheid tekent zich af tegen de bezuiniging van jaarlijks 177 miljoen euro die het kabinet wil doorvoeren op een regeling waardoor voornamelijk vmbo-scholieren extra ondersteuning krijgen. NSC-Kamerlid Aant Jelle Soepboer zei in een debat over de onderwijsbegroting dat hij een motie ondertekent die het kabinet vraagt om de bezuiniging op deze onderwijskansenregeling te "heroverwegen" richting Prinsjesdag.

17 uur geleden
Geen nee NSC of geld constitutioneel hof naar cellentekort kan

DEN HAAG (ANP) - NSC reageert niet meteen afwijzend op het oppositieplan om geld dat eigenlijk is bedoeld voor een constitutioneel hof, uit te geven om het nijpende cellentekort te verkleinen. "Ik zeg niet 'nee', ik zeg alleen ook nog geen 'ja'. Ik ben zonder meer bereid om met alle partijen hier aan tafel in gesprek te gaan om te zien hoe we dit rondkrijgen", zei NSC-Kamerlid Willem Koops dinsdagmiddag tijdens een debat.

19 uur geleden
Tuinman tegen VVD: vliegdekschip is geen optie voor Defensie

DEN HAAG (ANP) - Defensie krijgt er veel geld bij. Voor de VVD was het dinsdag aanleiding om te vragen of een vliegdekschip voor de Koninklijke Marine geen optie is. Demissionair staatssecretaris Gijs Tuinman was duidelijk: een vliegdekschip is voor Nederland niet te betalen. "Het is extreem duur in aanschaf en exploitatie." Bovendien vraagt de NAVO ons land ook niet om zo'n schip te kopen, zei hij.

20 uur geleden
Kabinet wil snoeien in de ruim 8800 overheidswebsites

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil het aantal overheidswebsites verminderen om informatie makkelijker vindbaar te maken. De overheid heeft zeker ruim 8800 websites en apps, waarvan bijna de helft niet voldoet aan de regels voor digitale toegankelijkheid. Staatssecretaris Eddie van Marum heeft dinsdag het nationaal actieplan webbeleid naar de Tweede Kamer gestuurd.

21 uur geleden
Kamer wil af van voorrang statushouders bij sociale huurwoning

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat statushouders niet langer met voorrang kans maken op een sociale huurwoning. Een voorstel van de PVV om dat in de wet aan te passen, is dinsdag aangenomen. SGP, VVD, BBB, FVD en JA21 stemden voor het PVV-amendement, goed voor 75 zetels. Niet alle Kamerleden waren aanwezig, de hoofdelijke stemming kwam uit op 72 voor en 69 tegen.

21 uur geleden