Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Prijspiek voor accumateriaal lithium door leveringsproblemen

Prijspiek voor accumateriaal lithium door leveringsproblemen

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De prijs van lithium heeft een nieuwe piek bereikt. De levering van het belangrijkste materiaal voor accu's heeft last van een reeks problemen, waardoor grotere tekorten dreigen te ontstaan juist nu de vraag naar elektrische voertuigen en accu's sterk toeneemt. Ook door prijsstijgingen van andere grondstoffen zouden de accukosten dit jaar voor het eerst sinds 2010 kunnen stijgen.

Zo is de prijs van nikkel, dat ook gebruikt wordt voor accu's, gestegen naar het hoogste niveau in negen jaar. Naast de huidige leveringsproblemen, zijn er ook uitdagingen om het aanbod van lithium in de komende jaren snel genoeg uit te breiden, zoals de klimaatprotesten tegen de mijnbouwers.

De toch al krappe markt van lithium wordt verder onder meer geplaagd door fabrieksonderhoud, strengere milieuregels en coronamaatregelen in China voorafgaand aan de Olympische Winterspelen in het land en coronagerelateerde personeelstekorten bij mijnbouwers in West-Australië. Het Australische Pilbara Minerals verlaagde onlangs de prognose voor leveringen van spodumeenconcentraat, een tussenproduct dat kan worden verwerkt tot accuchemicaliën.

Krap aanbod

In China wordt regelmatig onderhoud gepleegd aan lithiumfabrieken. Daarnaast worden producenten in noordelijke provincies Shandong en Hebei geconfronteerd met productiebeperkingen om luchtvervuiling tegen te gaan in aanloop naar de Olympische Winterspelen, die in februari beginnen. De komst van de omikronvariant in China vergroot daarnaast het gevaar op coronamaatregelen die de productie zouden kunnen schaden.

Het krappe aanbod zal de kostendruk van fabrikanten van elektrische auto's verder vergroten, na een jaar waarin de lithiumprijzen bijna verviervoudigden. In China is de prijs van lithiumcarbonaat dit jaar al met 13 procent gestegen tot een nieuw record, na een prijsstijging van meer dan 400 procent in 2021.

Meer uit Financieel

Damen eist compensatie overheid om sancties tegen Rusland

GORINCHEM (ANP) - Scheepsbouwer Damen eist compensatie van de Nederlandse overheid voor financiële schade als gevolg van de sancties tegen Rusland. Daarvoor heeft het concern een rechtszaak aangespannen, bevestigt Damen na berichtgeving van persbureau Bloomberg.

9 minuten geleden
Turkse inflatie loopt op tot ruim 61 procent

ANKARA (ANP/BLOOMBERG) - Turken waren in september ruim 61 procent meer kwijt aan hun boodschappen en diensten zoals een kappersbezoek. Daarmee is de inflatie in het land toegenomen in vergelijking met de voorgaande maanden.

1 uur geleden
UWV: openstaande vacatures verduurzaming van industrie verdubbeld

DEN HAAG (ANP) - Het aantal openstaande vacatures voor beroepen die nodig zijn om de industrie te verduurzamen is de afgelopen zeven jaar meer dan verdubbeld, meldt het UWV na een analyse. Het gaat bijvoorbeeld om technische beroepen in de werktuigbouw en elektro, maar ook om ICT'ers. Veel werknemers in dit soort sectoren gaan komende jaren met pensioen, terwijl het aantal studenten voor relevante opleidingen volgens het UWV daalt.

2 uur geleden
Gerechtshof doet nog geen uitspraak in zaak chauffeurs Uber

AMSTERDAM (ANP) - Het gerechtshof Amsterdam doet dinsdag nog geen eindoordeel in de zaak over de zelfstandigheid van chauffeurs van Uber. Het gerechtshof meldt eerst vragen te stellen aan de Hoge Raad voordat het uitspraak doet. De vragen gaan over de rol van het ondernemerschap bij het beoordelen van een arbeidsrelatie en over de procedure die gevolgd moet worden om zo'n relatie voor een groep werkenden te kunnen vaststellen.

2 uur geleden
Amsterdamse beurs begint rustige ochtend met verlies

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is dinsdag met een klein verlies geopend. Beleggers hadden weinig richtinggevend nieuws, maar verwerkten opmerkingen over het rentebeleid in de Verenigde Staten en Australië.

3 uur geleden
Bio-sector wil verplichte etikettering voor gmo van voedsel

EDE (ANP) - Biologische boeren en voedingswinkels willen dat op de etiketten in de supermarkt komt te staan of genetische technieken zijn toegepast bij de productie. Dinsdag neemt de Tweede Kamer 45.000 handtekeningen in ontvangst die zijn ingezameld met de petitie 'houd ons voedsel gentechvrij'. De petitie wordt onder andere ondersteund door brancheorganisatie Bionext en Greenpeace.

3 uur geleden
Beleggers zonder veel richtinggevend nieuws richting openingsbel

AMSTERDAM (ANP) - Op de Europese beurzen is het voor beleggers dinsdag richting zoeken na een ochtend zonder al te veel groot nieuws over beursfondsen. Op de handelsvloeren in Azië en Australië was het sentiment negatief na een nieuw rentebesluit van de Australische centrale bank.

4 uur geleden