Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Prijspiek voor accumateriaal lithium door leveringsproblemen

Prijspiek voor accumateriaal lithium door leveringsproblemen

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De prijs van lithium heeft een nieuwe piek bereikt. De levering van het belangrijkste materiaal voor accu's heeft last van een reeks problemen, waardoor grotere tekorten dreigen te ontstaan juist nu de vraag naar elektrische voertuigen en accu's sterk toeneemt. Ook door prijsstijgingen van andere grondstoffen zouden de accukosten dit jaar voor het eerst sinds 2010 kunnen stijgen.

Zo is de prijs van nikkel, dat ook gebruikt wordt voor accu's, gestegen naar het hoogste niveau in negen jaar. Naast de huidige leveringsproblemen, zijn er ook uitdagingen om het aanbod van lithium in de komende jaren snel genoeg uit te breiden, zoals de klimaatprotesten tegen de mijnbouwers.

De toch al krappe markt van lithium wordt verder onder meer geplaagd door fabrieksonderhoud, strengere milieuregels en coronamaatregelen in China voorafgaand aan de Olympische Winterspelen in het land en coronagerelateerde personeelstekorten bij mijnbouwers in West-Australië. Het Australische Pilbara Minerals verlaagde onlangs de prognose voor leveringen van spodumeenconcentraat, een tussenproduct dat kan worden verwerkt tot accuchemicaliën.

Krap aanbod

In China wordt regelmatig onderhoud gepleegd aan lithiumfabrieken. Daarnaast worden producenten in noordelijke provincies Shandong en Hebei geconfronteerd met productiebeperkingen om luchtvervuiling tegen te gaan in aanloop naar de Olympische Winterspelen, die in februari beginnen. De komst van de omikronvariant in China vergroot daarnaast het gevaar op coronamaatregelen die de productie zouden kunnen schaden.

Het krappe aanbod zal de kostendruk van fabrikanten van elektrische auto's verder vergroten, na een jaar waarin de lithiumprijzen bijna verviervoudigden. In China is de prijs van lithiumcarbonaat dit jaar al met 13 procent gestegen tot een nieuw record, na een prijsstijging van meer dan 400 procent in 2021.

Meer uit Financieel

Beleggers vrezen voor onrust op beurzen na aanslag op Trump

AMSTERDAM (ANP/RTR) - Beleggers staan maandag voor een mogelijk nerveuze handelssessie na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president Donald Trump. De kandidaat namens de Republikeinen voor de presidentsverkiezingen raakte bij een schietpartij gewond aan zijn oor tijdens een verkiezingsbijeenkomst in de staat Pennsylvania. Een toeschouwer van de bijeenkomst werd gedood door een kogel. De Secret Service doodde de schutter. Mogelijk zorgt de aanslag voor onrust op de beurzen.

2 uur geleden
Musk roept op tot aftreden top Secret Service na aanslag Trump

NEW YORK (ANP) - Miljardair Elon Musk vindt dat de leiding van de Amerikaanse Secret Service, die verantwoordelijk is voor de bescherming van Donald Trump als voormalig president van de Verenigde Staten, moet opstappen. De Tesla-topman deelde een BBC-filmpje op X waarin een getuige de politie waarschuwde voor een gewapende man op het dak, voorafgaand aan de schietpartij.

5 uur geleden
Bitcoin stijgt nadat beeld van strijdlustige Trump viraal gaat

NEW YORK (ANP) - De bitcoin steeg zondag tot boven de 60.000 dollar nadat Donald Trump zich strijdlustig had opgesteld, na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president. Trump staat bekend als een voorstander van cryptovaluta.

6 uur geleden
Vliegveld Berlijn verwacht veel drukte door voetbalfans EK-finale

BERLIJN (ANP/DPA) - De luchthaven van Berlijn bereidt zich voor op een grote stroom passagiers voor de finale van het EK voetbal in de Duitse hoofdstad. Naar verwachting zullen er zaterdag tot en met maandag in totaal zo'n 250.000 passagiers aankomen of vertrekken.

1 dag geleden
Amazon en Samsung investeren in Amerikaanse robotstart-up

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Robotstart-up Standard Bots heeft via een reeks deals 63 miljoen dollar opgehaald. De Amerikaanse maker van robotarmen die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie (AI), heeft onder meer financiële injecties gekregen van Amazon en Samsung.

1 dag geleden
Claimzaak tegen sportmerk Lululemon om vermeende greenwashing

VANCOUVER (ANP/BLOOMBERG) - Sportkledingmerk Lululemon wordt in een Amerikaanse claimzaak beschuldigd van misleiding van consumenten via zogeheten greenwashing. Lululemon zou consumenten ten onrechte laten geloven dat het merk duurzaam en milieuvriendelijk is, terwijl de CO2-uitstoot van de onderneming alleen maar toeneemt.

1 dag geleden
Piekdrukte op Schiphol nu ook regio Midden zomervakantie heeft

SCHIPHOL (ANP) - Op Schiphol is sprake van 'piekdrukte" omdat de zomervakantie nu ook voor het midden van het land is begonnen. Volgens een woordvoerder is het zaterdag een van de drukste dagen van de zomerperiode.

1 dag geleden