Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Prijs voor grootste privacyschender gaat naar minister Yeşilgöz

Prijs voor grootste privacyschender gaat naar minister Yeşilgöz

AMSTERDAM (ANP) - Demissionair minister Dilan Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid is door burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom uitgeroepen tot de grootste privacyschender. Ze heeft maandagavond een Big Brother Award gekregen, van het publiek ontving ze de meeste stemmen.

Bits of Freedom had Yeşilgöz genomineerd omdat mensen soms ten onrechte op terreurlijsten zijn gezet. Wanneer ze daar de gevolgen van ondervonden, bijvoorbeeld aan een grens, zouden ze door het ministerie van Yeşilgöz aan hun lot zijn overgelaten. "De minister moet zorgen voor veiliger beleid bij de politie als het gaat over wanneer mensen op een terreurlijst terechtkomen en wanneer er een signalering naar Interpol uitgaat. Daarnaast moet er een plan komen hoe mensen hier bij een onterechte registratie direct vanaf worden gehaald", zegt de directeur van Bits of Freedom, Evelyn Austin.

Het ministerie stelt in een reactie dat het "cruciaal" is in de strijd tegen terrorisme om informatie te kunnen delen met andere landen. "Deze dreiging stopt helaas niet bij onze landsgrenzen". Het signaleren van mensen "zal altijd met zorgvuldigheid en volgens nationale en internationale wetten worden gedaan", aldus een woordvoerder.

Ontzettend vervelend

Dat dit desondanks niet altijd goed gaat "is natuurlijk ontzettend vervelend voor de betrokkene". Als een signalering onterecht blijkt, "dan wordt deze uiteraard vernietigd". Maar als dit in een ander land gebeurt, dan zijn de mogelijkheden voor Nederland om in te grijpen "zeer beperkt".

De juryprijs van de awards ging naar de sociale media Meta (moederbedrijf van Facebook en Instagram), Telegram en X, het voormalige Twitter. Zij belemmeren kritische berichten uit conflictgebieden, terwijl oproepen tot geweld en genocide juist ruim baan krijgen, zegt Bits of Freedom. Die noemt hun aanpak roekeloos.

Koninklijke Marechaussee

De Koninklijke Marechaussee was ook genomineerd. Die had na een protestactie van Extinction Rebellion ongeveer 175 mensen een waarschuwingsbrief gestuurd, terwijl sommige mensen überhaupt niet bij het protest waren. Rechercheurs bleken te hebben gekeken naar profielen op sociale media. Vervolgens vergeleken ze de profielfoto's van gebruikers daar met beelden van de demonstratie. Op grond daarvan concludeerden ze dat het om dezelfde mensen moest gaan. Het Openbaar Ministerie heeft inmiddels erkend dat dit fout was. De andere genomineerde was demissionair staatssecretaris Marnix van Rij, die over de Belastingdienst gaat.

Vijf mensen kregen een positieve prijs, de Felipe Rodriquez Award, voor mensen die zich inzetten voor privacy. Een van hen is Robin Pocornie, die had geklaagd over discriminatie door software tegen spieken van de Universiteit van Amsterdam. Ook de Muslim Rights Watch, die opkomt voor mensen die onterecht op terreurlijsten staan, krijgt de prijs.

Meer uit Politiek

Bruins bereid alternatief voor onderwijsbezuiniging te zoeken

DEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Eppo Bruins is bereid om op zoek te gaan naar alternatieven voor onderwijsbezuinigingen, als de Tweede Kamer daarom vraagt. Dat heeft de NSC-minister gezegd in een debat over de onderwijsbegroting.

4 uur geleden
PVV stemt voor asielnoodmaatregelenwet met strafbare illegaliteit

DEN HAAG (ANP) - Nu de Tweede Kamer een aanpassing heeft aangenomen om illegaal verblijf van vreemdelingen strafbaar te stellen, stemt de PVV hoe dan ook voor de Asielnoodmaatregelenwet. Dat schrijft PVV-leider Geert Wilders op X. De wet schaft asielvergunningen voor onbepaalde tijd af en verkort de maximale duur van tijdelijke vergunningen van vijf naar drie jaar.

4 uur geleden
Meerderheid tekent zich af tegen onderwijsbezuiniging 177 miljoen

DEN HAAG (ANP) - Een Kamermeerderheid tekent zich af tegen de bezuiniging van jaarlijks 177 miljoen euro die het kabinet wil doorvoeren op een regeling waardoor voornamelijk vmbo-scholieren extra ondersteuning krijgen. NSC-Kamerlid Aant Jelle Soepboer zei in een debat over de onderwijsbegroting dat hij een motie ondertekent die het kabinet vraagt om de bezuiniging op deze onderwijskansenregeling te "heroverwegen" richting Prinsjesdag.

5 uur geleden
Geen nee NSC of geld constitutioneel hof naar cellentekort kan

DEN HAAG (ANP) - NSC reageert niet meteen afwijzend op het oppositieplan om geld dat eigenlijk is bedoeld voor een constitutioneel hof, uit te geven om het nijpende cellentekort te verkleinen. "Ik zeg niet 'nee', ik zeg alleen ook nog geen 'ja'. Ik ben zonder meer bereid om met alle partijen hier aan tafel in gesprek te gaan om te zien hoe we dit rondkrijgen", zei NSC-Kamerlid Willem Koops dinsdagmiddag tijdens een debat.

7 uur geleden
Tuinman tegen VVD: vliegdekschip is geen optie voor Defensie

DEN HAAG (ANP) - Defensie krijgt er veel geld bij. Voor de VVD was het dinsdag aanleiding om te vragen of een vliegdekschip voor de Koninklijke Marine geen optie is. Demissionair staatssecretaris Gijs Tuinman was duidelijk: een vliegdekschip is voor Nederland niet te betalen. "Het is extreem duur in aanschaf en exploitatie." Bovendien vraagt de NAVO ons land ook niet om zo'n schip te kopen, zei hij.

7 uur geleden
Kabinet wil snoeien in de ruim 8800 overheidswebsites

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil het aantal overheidswebsites verminderen om informatie makkelijker vindbaar te maken. De overheid heeft zeker ruim 8800 websites en apps, waarvan bijna de helft niet voldoet aan de regels voor digitale toegankelijkheid. Staatssecretaris Eddie van Marum heeft dinsdag het nationaal actieplan webbeleid naar de Tweede Kamer gestuurd.

9 uur geleden
Kamer wil af van voorrang statushouders bij sociale huurwoning

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat statushouders niet langer met voorrang kans maken op een sociale huurwoning. Een voorstel van de PVV om dat in de wet aan te passen, is dinsdag aangenomen. SGP, VVD, BBB, FVD en JA21 stemden voor het PVV-amendement, goed voor 75 zetels. Niet alle Kamerleden waren aanwezig, de hoofdelijke stemming kwam uit op 72 voor en 69 tegen.

9 uur geleden