Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Prijs voor gas in Europa breekt weer record

Prijs voor gas in Europa breekt weer record

AMSTERDAM (ANP) - De prijs voor aardgas in Europa is verder gestegen, nu Rusland de export van de brandstof nog altijd beperkt en er door het warme weer veel energie nodig is voor koeling. Een megawattuur gas kostte bij het slot van de handel op de toonaangevende beurs in Amsterdam 241 euro. Dat is de hoogste slotprijs ooit en bijna elf keer zoveel als het normale niveau in deze tijd van het jaar.

Rusland levert aan sommige Europese landen helemaal geen gas meer, zoals Nederland, Finland, Bulgarije en Polen. Andere landen, waaronder grootverbruiker Duitsland, moeten het stellen met veel minder Russisch gas dan normaal. Hoewel Rusland technische redenen opgeeft, zeggen Duitsers dat het om een politiek drukmiddel gaat om Europese sancties wegens de oorlog in Oekraïne af te zwakken.

De energiecrisis wordt nog bemoeilijkt door de lage waterstanden in de Rijn. Binnenvaartschepen kunnen daardoor minder lading meenemen, terwijl ze belangrijk zijn voor het vervoer van brandstoffen uit de havens van Rotterdam of Antwerpen naar het Europese achterland.

Gasopslagen

Op 7 maart steeg de prijs voor gas op de Amsterdamse beurs al een keer kortstondig tot een historische piek van 345 euro per kilowattuur, maar diezelfde dag nog zakte de prijs tot 227 euro bij het slot van de handel.

Lidstaten van de Europese Unie streven ernaar hun gasopslagen voor zeker 80 procent gevuld te krijgen voor de winter begint. Als Rusland de gastoevoer dan nog altijd beperkt houdt of zelfs verder terugschroeft, zullen landen die voorraden snel moeten aanspreken.

Blijvend hoge gasprijzen

Het hoofd van de Duitse toezichthouder voor de energievoorziening, Klaus Mueller, waarschuwde daarom in een interview met t-online voor blijvend hoge gasprijzen. De reserves moeten vervolgens namelijk opnieuw worden aangevuld. "Het is belangrijk dat iedereen beseft: het gaat niet om slechts één winter, maar minstens twee", zo vertelde hij de nieuwswebsite. "De volgende winter kan zelfs moeilijker worden."

Ondertussen hebben industriebedrijven die veel gas verbruiken het zwaar. De Belgische zinksmelterij Nyrstar heeft zijn fabriek in het Noord-Brabantse Budel onlangs gesloten vanwege de hoge energiekosten. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek verbruikte de Nederlandse industrie vorige week ruim 40 procent minder gas dan in 2019, het laatste jaar voor de coronapandemie.

Meer uit Financieel

Trump krijgt voor miljard dollar extra aandelen in zijn mediagroep

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse voormalige president Donald Trump krijgt extra aandelen in zijn mediagroep, ter waarde van meer dan een miljard dollar naar de huidige koers.

24 minuten geleden
Boerenorganisaties komen met crisisplan voor mestaanpak

DEN HAAG (ANP) - Verschillende boerenorganisaties zijn met een crisisplan gekomen voor een Nederlandse mestaanpak. LTO, NAJK, NZO en De Natuurweide stellen voor dat boeren vrijwillig hun veestapel inkrimpen en daar dan een jaarlijkse vergoeding voor krijgen.

5 uur geleden
Tesla wil goedkopere elektrische auto eerder op de markt brengen

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Tesla wil sneller goedkopere elektrische auto's op de markt brengen dan eerder gecommuniceerd. Het Amerikaanse concern van topman Elon Musk hoopt op deze manier zijn in het slop geraakte verkopen aan te jagen.

6 uur geleden
Beleggers zetten Spotify flink hoger op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Muziekstreamingdienst Spotify was dinsdag een grote winnaar op Wall Street. Beleggers kregen een hele stroom aan bedrijfsresultaten te verwerken. Spotify sprong eruit met een sterk kwartaalbericht. Op de Amerikaanse beurzen was verder aandacht voor Tesla, dat na de slotbel met zijn financiële cijfers naar buiten komt.

7 uur geleden
Troostwijk mag superjacht pro-Russische oligarch veilen

AMSTERDAM (ANP) - Het Nederlandse veilinghuis Troostwijk Auctions mag het superjacht van de pro-Russische oligarch Viktor Medvedtsjoek uit Oekraïne veilen. Dat heeft de Oekraïense overheidsinstantie Asset Recovery and Management Agency (ARMA) besloten. Volgens Troostwijk-directeur Arno Hendrikse gaat het om het duurste object dat zijn veilinghuis ooit heeft geveild.

7 uur geleden
ByteDance stuurt Brussel document over risico's TikTok Lite

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - ByteDance, het moederbedrijf van TikTok, heeft bij de Europese Commissie een document ingediend over de risico's voor minderjarigen bij het gebruik van TikTok Lite. Eerder deze week stelde Brussel het socialemediabedrijf een ultimatum om de mogelijk verslavende werking van TikTok Lite. De commissie dreigde ook met een boete en een mogelijk verbod op een beloningstoepassing in de app.

8 uur geleden
X van Elon Musk bevestigt komst nieuwe videodienst

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Socialemediaplatform X van Elon Musk komt met een nieuw videoplatform. Daarmee wil de onderneming, voorheen bekend als Twitter, onder meer de concurrentie aangaan met YouTube van Google-moederbedrijf Alphabet.

10 uur geleden