Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Prijs kunstmest lager dan voor de oorlog in Oekraïne

Prijs kunstmest lager dan voor de oorlog in Oekraïne

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Boeren die gewassen als graan of groenten verbouwen, hebben binnenkort mogelijk een meevaller. De prijzen voor kunstmest zijn de afgelopen week hard gedaald en liggen lager dan voor het begin van de oorlog in Oekraïne. Door de Russische inval in het land schoten de prijzen voor kunstmest hard omhoog, wat tot zorgen leidde over de internationale voedselvoorziening.

Een contract voor de levering van een ton ammoniakgas in het Amerikaanse Tampa, een internationale standaard voor kunstmestprijzen, daalde in een week tijd 25 procent in prijs tot 590 dollar. Dat is het laagste niveau sinds juli 2021, meldt marktonderzoeker Green Markets. Sinds januari is de prijs met 40 procent gedaald.

Vorig jaar stegen de prijzen nog tot recordhoogte doordat de Russische aanval op Oekraïne de wereldmarkten voor kunstmest ernstig verstoorde. Beide landen zijn grote exporteurs van kunstmest maar havens van Oekraïne werden door de oorlog geblokkeerd. Daarnaast stegen de prijzen voor aardgas hard en dat is een belangrijke grondstof voor kunstmest.

Graandeal

Ook stonden ladingen kunstmest vast in havens vanwege onduidelijkheid over sancties, onder andere in de Rotterdamse haven. Maar in de graandeal, die export van landbouwgoederen uit Oekraïne mogelijk moest maken, staat ook de afspraak dat sancties de Russische kunstmestexport niet raken.

Waarschijnlijk zit er enige vertraging tussen de daling van de prijzen op de wereldmarkten en de prijzen die landbouwers uiteindelijk moeten betalen. Maar goedkopere kunstmest kan de oogst van boeren vergroten.

Goedgevulde gasvoorraden

Volgens analisten kunnen de prijzen nog verder zakken. Door de goedgevulde gasvoorraden in Europa zou een aantal kunstmestfabrieken weer meer kunnen produceren. Vorig jaar verlaagden of pauzeerden een aantal fabrieken de productie vanwege het dure gas.

Meer uit Financieel

Ford zakt op Wall Street na bijstellen winstverwachting

NEW YORK (ANP) - Autoproducent Ford behoorde donderdag tot de dalers op de beurzen in New York. Het bedrijf waarschuwde dat de winst dit jaar lager uitvalt door nieuwe afspraken met vakbond United Auto Workers en stijgende loonkosten. Het aandeel verloor uiteindelijk 3,1 procent.

6 uur geleden
Britse regering bezorgd over overname Telegraph, start onderzoek

LONDEN (ANP/AFP/BLOOMBERG/RTR) - De Britse regering heeft een onderzoek ingesteld naar de voorgenomen overname van de Telegraph Media Group door een investeringsfonds dat banden heeft met de Verenigde Arabische Emiraten. De Britse minister van Cultuur Lucy Frazer stelt in een verklaring dat ingrijpen nodig is vanwege zorgen over de juiste weergave van nieuws en de vrijheid van meningsuiting.

6 uur geleden
Apollo verhoogt financiering Air France-KLM naar 1,5 miljard

PARIJS (ANP) - Air France-KLM krijgt 1,5 miljard euro tot zijn beschikking, nu een deal met investeerder Apollo is afgerond. Voor dat geld mag het Amerikaanse Apollo het loyaliteitsprogramma Flying Blue deels uitbaten. Eind oktober werd een financiering van 1,3 miljard euro aangekondigd, maar Apollo heeft dat bedrag verhoogd.

7 uur geleden
Rechter: namaakspeelgoed bij Action mag niet meer worden verkocht

DEN BOSCH (ANP) - De 'Squishy Factory" een product van speelgoedmaker Toi-Toys dat onder andere in de schappen lag bij winkelketen Action, mag niet langer worden verkocht. Dat heeft de rechtbank Oost-Brabant donderdag bepaald. Het speelgoed leek namelijk wel heel erg op de 'Doctor Squish Squishy Maker' van twee andere producenten.

9 uur geleden
Claimclubs krijgen uitnodiging van NN na woekerpolisdeal ASR

AMSTERDAM (ANP) - Verzekeraar NN Group wil ook met claimorganisaties gaan praten over woekerpolissen, nu het rivaal ASR is gelukt om een schikking te treffen in het langslepende woekerpolisdossier. Ab Flipse, voorzitter van Vereniging Woekerpolis.nl, en Marnix Bos, voorzitter van de Stichting Wakkerpolis, laten weten dat ze inmiddels een uitnodiging hebben gekregen voor een verkennende dialoog.

9 uur geleden
ABP verhoogt pensioenen met 3 procent, premie gaat iets omlaag

AMSTERDAM (ANP) - Gepensioneerden die zijn aangesloten bij ambtenarenpensioenfonds ABP zien hun pensioen volgend jaar met 3 procent stijgen. Daarnaast gaat de premie iets omlaag. "Hopelijk geeft de verhoging onze gepensioneerden wat extra armslag. Want bij een pensioen van 1000 euro netto betekent dat toch zo'n 30 euro in de maand erbij", laat bestuursvoorzitter Harmen van Wijnen van het grootste pensioenfonds van Nederland weten.

10 uur geleden
Drie Nederlandse start-ups mogen innovaties voor NAVO ontwikkelen

DEN HAAG (ANP) - Drie Nederlandse start-ups zijn geselecteerd om nieuwe innovaties voor de NAVO te ontwikkelen. Zij krijgen daarvoor elk een subsidie van 100.000 euro. Volgens het ministerie van Defensie gaat het om een bedrijf uit Amsterdam en twee bedrijven uit Delft, namelijk Ore Energy, Lobster Robotics en Enevate.

10 uur geleden