Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Prijs Brentolie stijgt tot boven 86 dollar per vat

Prijs Brentolie stijgt tot boven 86 dollar per vat

SINGAPORE (ANP/BLOOMBERG) - De prijs van een vat Brentolie, de maatstaf voor olie uit onder meer het Midden-Oosten en de Noordzee, is maandag gestegen tot boven de 86 dollar. Ook Amerikaanse olie werd weer duurder, waarmee de olieprijzen hun opmars van de afgelopen tijd verder doorzetten. De prijzen liggen op de hoogste niveaus in jaren.

De prijzen kregen steun van opmerkingen door Saudi-Arabië dat de olie-alliantie OPEC+ door zal gaan met de voorzichtige aanpak bij het geleidelijk verhogen van de productie. Volgens de Saudische olieminister zijn er namelijk nog steeds risico's voor de oliemarkt door de coronapandemie. Hij denkt dat de vraag naar olie dit jaar sterker kan worden als de winter in het noordelijk halfrond kouder wordt dan normaal.

In de afgelopen twaalf maanden zijn de olieprijzen meer dan verdubbeld door de sterke vraag vanwege het economische herstel in de wereld uit de coronacrisis. Daar staat een krap aanbod op de oliemarkt tegenover. De OPEC+, de alliantie van oliekartel OPEC met bondgenoten als Rusland, is de dagelijkse productie elke maand met 400.000 vaten aan het verhogen, maar dat is onvoldoende om aan de grote vraag te voldoen. De olievraag wordt verder aangejaagd door het gebrek aan gas en steenkool in Europa en Azië. Daardoor stappen energiebedrijven over op olie om de productie gaande te houden.

Aan de pomp worden de oplopende olieprijzen duidelijk gevoeld. De Nederlandse adviesprijs voor benzine gaat inmiddels naar bijna 2,10 euro per liter.

Meer uit Financieel

Israël doodt Palestijnse 'terroristen' op Westelijke Jordaanoever

JERUZALEM (ANP/AFP/RTR) - Het Israëlisch leger heeft naar eigen zeggen vijf Palestijnse terroristen gedood op de Westelijke Jordaanoever. Bij de actie raakte een Israëlische soldaat gewond. Zeker vier doden waren lid van de gewapende tak van Hamas.

35 minuten geleden
Bekende belegger Warren Buffett brengt belang in Apple fors terug

OMAHA (ANP/RTR) - De bekende belegger Warren Buffett heeft zijn belang in Apple flink verkleind. Dat meldt de inmiddels 93-jarige Amerikaan in de kwartaalcijfers van zijn investeringsvehikel Berkshire Hathaway.

5 uur geleden
Kredietwaardigheid Turkije omhoog door normaler economisch beleid

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Kredietbeoordelaar S&P Global is positiever geworden over de financiële gezondheid van Turkije. Vooral het feit dat er bij de Turkse regering eindelijk weer sprake is van een orthodoxer economisch beleid, wordt door het toonaangevende ratingbureau gewaardeerd.

6 uur geleden
Blokker stelt toekomst veilig door akkoord met geldverstrekker

AMSTERDAM (ANP) - Blokker heeft een akkoord bereikt over een belangrijke herfinanciering, waardoor de toekomst van de winkelketen is veiliggesteld. Dankzij de lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

9 uur geleden
Franse justitie onderzoekt TotalEnergies om terreuraanval

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse justitie is een onderzoek gestart naar olie- en gasconcern TotalEnergies. Het Franse bedrijf heeft zich mogelijk schuldig gemaakt aan dood door schuld tijdens een jihadistische aanval in Mozambique in 2021.

10 uur geleden
Schiphol verwacht weer druk, maar beheersbaar vakantieweekend

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol verwacht wederom een druk weekend vanwege de meivakantie. Inmiddels keren vakantiegangers ook terug, waardoor het bij de paspoortcontroles drukker kan zijn. "We verwachten dat het druk wordt, maar beheersbaar", voorziet een woordvoerder.

18 uur geleden
Apple wint na kwartaalcijfers, banenrapport stuwt beurzen New York

NEW YORK (ANP) - Techbedrijf Apple heeft vrijdag aan beurswaarde gewonnen na goed ontvangen kwartaalresultaten. De omzetdaling als gevolg van mindere iPhone-verkopen was minder erg dan analisten hadden verwacht. Ook kondigde Apple aan om voor 110 miljard dollar aan eigen aandelen in te kopen, een beloning voor de aandeelhouders.

23 uur geleden