Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Prijs Brentolie duikt onder de 25 dollar per vat

Prijs Brentolie duikt onder de 25 dollar per vat

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De prijs van Brentolie is woensdagavond te midden van alle onrust op de financiële markten onder de 25 dollar per vat gedoken. Dat is het laagste niveau sinds 2003, toen de angst voor het SARS-virus in Azië de wereld in zijn greep hield. Behalve van de coronacrisis, zijn de oliemarkten nu al dagen in de ban van de prijzenoorlog tussen Saudi-Arabië en Rusland.

Brentolie is de maatstaf voor olie uit onder meer het Midden-Oosten en de Noordzee. Omstreeks 18.30 uur (Nederlandse tijd) werd er voor het eerst in tijden minder dan 25 dollar voor een vat neergeteld. Maandag dook de prijs van Brentolie nog voor het eerst sinds 2016 onder de 30 dollar per vat.

Op de oliemarkten bedroeg het dagverlies voor de prijs van Brentolie woensdag tussentijds meer dan 14 procent. Ook Amerikaanse olie kelderde in prijs. De prijs van een vat zogeheten West Texas Intermediate daalde tot ongeveer 20 dollar, goed voor een dagverlies van circa 25 procent.

Prijzenoorlog

Saudi-Arabië ontketende zo'n anderhalve week geleden een prijzenoorlog, nadat Rusland had geweigerd een nieuw akkoord over productiebeperkingen te sluiten met oliekartel OPEC. Het Arabische land besloot de prijs die het voor olie vraagt te verlagen en de productie vanaf april fors op te voeren. Later kwamen daar zorgen over de massale uitval van vluchten en het sluiten van grenzen vanwege het nieuwe coronavirus bij. Door alle ingestelde reis- en productiebeperkingen ligt de vraag naar olie de laatste dagen een stuk lager.

Tanken is in Nederland inmiddels een stuk goedkoper geworden. Zo was het woensdagavond al mogelijk om bij een goedkope pomp Euro 95-benzine voor minder dan 1,40 euro per liter in de tank te gooien, aldus prijsvergelijker brandstof-zoeker.nl. De gemiddelde landelijke adviesprijs voor dit type benzine was gezakt tot ruim 1,66 euro per liter.

Zware tijden

Deskundige Paul van Selms van consumentencollectief UnitedConsumers liet weten dat de benzineprijzen in Nederland eigenlijk niet veel verder meer omlaag kunnen. "Dat komt door de enorme concurrentie en het feit dat een groot deel van de prijs uit vaststaande accijns bestaat", aldus Van Selms.

Voor Nederlandse pomphouders zijn het momenteel zware tijden. De Belangenvereniging Tankstations (BETA) schat dat die ten opzichte van vorige week tot de helft van hun omzet zijn kwijtgeraakt. De sector kampt met een lagere vraag naar benzine en diesel omdat veel mensen momenteel vanuit huis werken, en dus niet met de auto naar hun werk gaan.

Meer uit Financieel

Muzieklabel achter Taylor Swift winnaar in AEX na deal met Spotify

AMSTERDAM (ANP) - Muzieklabel Universal Music Group (UMG) was donderdag de grote winnaar bij de hoofdfondsen op de beurs in Amsterdam. Het platenconcern achter artiesten als Taylor Swift en Drake heeft zijn banden met muziekstreamingdienst Spotify uitgebreid. Op dat nieuws is door beleggers enthousiast gereageerd.

2 uur geleden
ASML positief over miljardeninvestering voor microchipsector

VELDHOVEN (ANP) - Chipmachinefabrikant ASML reageert positief op het nieuws dat het kabinet samen met de regio Eindhoven 2,5 miljard euro steekt in de verbetering van het ondernemingsklimaat voor de microchipsector. De onderneming uit Veldhoven waarschuwde eerder nog via de media dat het bedrijf wil groeien en uitbreiden, maar dat Nederland mogelijk voor ASML te klein wordt.

3 uur geleden
Milieuorganisaties willen strenge voorwaarden aan steun voor Tata

DEN HAAG (ANP) - Milieuorganisaties blijven kritisch over het subsidiëren van de verduurzamingsplannen van Tata Steel. Ze vinden dat daar in elk geval strikte voorwaarden aan verbonden moeten worden. "De overheid moet Tata Steel geen miljardensteun geven zolang het klimaatplan van het bedrijf niet in lijn is met het Klimaatakkoord van Parijs - en dus leidt tot halvering van de uitstoot in 2030", vindt Milieudefensie.

3 uur geleden
Vakbonden: voer vergroeningsplan Tata zo snel mogelijk uit

DEN HAAG (ANP) - Vakbonden FNV en CNV hopen dat Tata Steel zijn vergroeningsplan in Nederland zo snel mogelijk kan uitvoeren nu het plan volgens onderzoekers de meest logische optie lijkt en het kabinet door wil met het plan. "We gaan ervan uit dat er nu ook echt wat gaat gebeuren. Daar hebben de werknemers, omwonenden en andere betrokkenen inmiddels wel recht op", reageert FNV-bestuurder Cihan Lacin.

3 uur geleden
Frauderende cryptobaas Sam Bankman-Fried moet 25 jaar de cel in

NEW YORK (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De oprichter van de failliete cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, moet 25 jaar de gevangenis in. Met dat vonnis is een rechter in New York gekomen in de zaak over de grote fraude rond het omgevallen cryptoplatform. De 32-jarige werd verdacht van het wegsluizen van 8 miljard dollar van klanten, wat het een van de grootste financiële fraudes ooit maakt.

4 uur geleden
Tata Steel sluit eerdere sluiting Kooksgasfabriek 2 niet uit

DEN HAAG (ANP) - Hans van den Berg, topman van de Nederlandse tak van Tata Steel, is "heel blij" dat het kabinet steun heeft uitgesproken voor het verduurzamingsplan dat de staalfabrikant heeft ingediend. Hij sluit ook niet uit dat de vervuilende en verouderde Kooksgasfabriek 2 eerder dicht kan dan 2029. Maar dat is onderdeel van maatwerk, waarover Van den Berg nog in gesprek gaat met de overheid.

4 uur geleden
Eenmalige investering microchipsector niet genoeg, vindt industrie

ZOETERMEER (ANP) - Een eenmalige investering is niet genoeg om het verslechterende investeringsklimaat structureel te verbeteren. Dit zegt de ondernemersorganisatie van de technologische industrie FME over de ruim 2,5 miljard euro die het demissionaire kabinet en de regio Eindhoven uittrekken voor het verbeteren van het ondernemingsklimaat voor de microchipsector.

5 uur geleden