Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Prigozjin: 10.000 huurlingen uit de gevangenis gedood in Oekraïne

Prigozjin: 10.000 huurlingen uit de gevangenis gedood in Oekraïne

MOSKOU (ANP/AFP) - De Wagner Groep heeft naar eigen zeggen zware verliezen geleden tijdens de strijd in Oekraïne. Van de 50.000 gerekruteerde gevangenen zijn er ongeveer 10.000 omgekomen, aldus Wagner-chef Jevgeni Prigozjin. Hij zegt dat van de andere soldaten uit zijn huurlingenleger ook zo'n 20 procent is gesneuveld, maar noemde geen specifiek aantal.

Zowel de Russische krijgsmacht als Wagner doet zelden uitspraken over het aantal slachtoffers tijdens de oorlog. De laatste keer dat Rusland zelf iets zei over het dodental was in september. Toen ging het om 6000 doden. Westerse schattingen gaan uit van ongeveer 150.000 doden en gewonden onder Russische militairen, net zoveel als aan Oekraïense zijde.

Prigozjin ging vorig jaar de gevangenissen in Rusland langs om troepen te werven voor zijn huurlingenleger. Hij beloofde ze een goed salaris en dat ze vrij zouden zijn als ze de oorlog zouden overleven en terugkeren in Rusland. Westerse analisten gaan ervan uit dat de gerekruteerde gevangenen in de vuurlinie worden ingezet en veel van hen daarom sneuvelen. Prigozjin heeft vaak met een beschuldigende vinger naar Moskou gewezen omdat zijn troepen aan hun lot werden overgelaten. Hij vond dat Wagner te weinig munitie kreeg en dat daardoor veel slachtoffers zijn gevallen.

De Wagner Groep heeft de afgelopen maanden het voortouw genomen bij de belegering van de Oost-Oekraïense stad Bachmoet. Afgelopen zaterdag beweerde Prigozjin dat de inname voltooid was, maar Kyiv ontkent dat en zegt nog altijd een klein deel in handen te hebben. Volgens Prigozjin begint Wagner donderdag met een gestage terugtrekking uit Bachmoet, om de stad over te dragen aan het Russische leger.

Meer uit Buitenland

VN: recordaantal van 120 miljoen mensen wereldwijd op de vlucht

GENÈVE (ANP) - Wereldwijd zijn 120 miljoen mensen op de vlucht, zegt VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Dat aantal stijgt al jaren en lag nog nooit eerder zo hoog.

22 minuten geleden
G7-top in Italië begint met gesprekken over steun Oekraïne

FASANO (ANP) - De G7-top begint in de Italiaanse regio Apulië met gesprekken over steun aan Oekraïne. De leiders van de lidstaten hopen op een deal over hoe ze de winst op bevroren tegoeden uit Rusland kunnen gebruiken ten gunste van Oekraïne.

25 minuten geleden
Protesten in Argentinië om nieuwe hervormingspogingen van Milei

BUENOS AIRES (ANP) - In de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires zijn woensdag grote straatprotesten gehouden tegen hervormingen die de uiterst rechtse president Javier Milei wil doorvoeren. In de Argentijnse senaat wordt gedebatteerd over de zogeheten omnibuswet, die in hervormingen voorziet als privatisering van overheidsbedrijven en flexibilisering van de arbeidsmarkt.

2 uur geleden
Hamas spoort VS aan druk uit te oefenen op Israël voor bestand

DOHA (ANP) - Hamas heeft de Verenigde Staten verzocht om hun bondgenoot Israël onder druk te zetten om een ​​permanent staakt-het-vuren in het gebied te aanvaarden, nu de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken een bezoek aan het Midden-Oosten afrondt.

3 uur geleden
Kroonprins Bin Salman afwezig op G7-top in Italië om hadj

ROME (ANP) - De Saudische kroonprins Mohammed bin Salman heeft zich woensdagavond bij de Italiaanse premier Giorgia Meloni afgemeld voor de G7-top die donderdag van start gaat. Dat meldde het staatspersbureau SPA in een verklaring. De 38-jarige troonopvolger gaf aan verhinderd te zijn door de voorbereidingen rondom de pelgrimstocht (hadj), naar de voor moslims heilige plaats Mekka, die dit weekend van start gaat. In zijn bericht aan Meloni verontschuldigde Bin Salman zich voor zijn afwezigheid.

6 uur geleden
Starmer zegt de belasting voor werkenden niet te verhogen

GRIMSBY (ANP) - Labour is niet van plan om de belastingen te verhogen voor werkenden. Dat heeft partijleider Keir Starmer gezegd in een campagneuitzending van Sky News. De Conservatieve partij van premier Rishi Sunak valt Labour vaak aan op belastingen.

8 uur geleden
G7: 50 miljard dollar voor Oekraïne via bevroren Russisch geld

PARIJS (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De G7, een groep van zeven machtige geïndustrialiseerde landen, heeft in principe een akkoord bereikt over de uitbetaling van 50 miljard dollar (ruim 46 miljard euro) aan Oekraïne door gebruik te maken van bevroren Russische tegoeden. Kyiv krijgt het geld nog dit jaar, maakte G7-lid Frankrijk bekend. Verdere details moeten nog worden uitgewerkt.

9 uur geleden