Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Pride-pelgrims aangekomen in Amsterdam

Pride-pelgrims aangekomen in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Een groep gelovige lhbti'ers heeft zaterdagmiddag bij de Westerkerk in Amsterdam een pelgrimstocht afgesloten die ze ruim 24 uur eerder waren begonnen in de Janskerk in Utrecht. Met hun 45 kilometer lange tocht vierden ze het 25-jarig bestaan van Amsterdam Pride en vroegen ze om meer begrip voor lhbti'ers.

Volgens de coördinator van de tocht, de Amsterdamse predikant Wielie Elhorst, liepen ongeveer dertig pelgrims mee, van wie tien het volledige traject. Tussen Amsterdam en Utrecht stopten de pelgrims bij negen kerken, waar lokale gelovigen een eindje meeliepen. "In totaal waren we met een man of zestig", aldus Elhorst. Onderweg kregen ze volgens hem ook veel steunbetuigingen van buschauffeurs en mensen die in hun tuin zaten. "Ze wisten waarmee we bezig waren."

In de kerken vierden ze een gebedsdienst met als thema Take Pride in Us, het motto van Pride 2021. "Daarin stond Handelingen 10 centraal, waarin Petrus zegt dat voor God niemand onheilig of onrein is", vertelde Elhorst. Ook werd stilgestaan bij de recente mishandeling van de 14-jarige Frédérique in Amstelveen. Het meisje wilde geen antwoord geven op de vraag welk geslacht ze heeft en werd vervolgens mishandeld.

In de kerken kregen de pelgrims ook gebeden mee, die ze na aankomst in Amsterdam in een grote envelop hebben achtergelaten bij het Homomonument. Daar werd samen met de predikant van de Westerkerk een afsluitende dienst gehouden. "We waren iets te laat en daardoor konden we niet in de Westerkerk. Daar was net een orgelconcert begonnen", aldus Elhorst.

Meer uit Binnenland

Boeren vrezen klap mestregels en willen 'vuist op tafel' bij EU

DEN HAAG (ANP) - Boeren vrezen dat Europese mestregels waar ze de komende jaren aan moeten voldoen grote gevolgen zullen krijgen voor de sector. Boerenorganisatie LTO vindt dat de Nederlandse overheid terug moet naar Brussel "om daar met de vuist op tafel te slaan en nog steviger te onderhandelen" over de zogeheten derogatieregels.

49 minuten geleden
NPO-omroepen willen journalistiek niet meer samenwerken met ON

HILVERSUM (ANP) - Een aantal NPO-omroepen wil op journalistiek gebied niet meer samenwerken of praten met omroep Ongehoord Nederland. Dat heeft WNL-hoofdredacteur Bert Huisjes woensdag gezegd in het NPO Radio 1-programma Spraakmakers. Hij spreekt namens een aantal omroepen, waaronder KRO-NCRV, MAX en WNL. "We overleggen hier nog over, maar er tekent zich een meerderheid af", aldus Huisjes.

53 minuten geleden
Waarschuwing: kabinet niet voorbereid op zware scenario's corona

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet is "onvoldoende voorbereid op zwaardere scenario's" als het aantal coronabesmettingen in het najaar en de winter ver oploopt, "terwijl het niet uitgesloten is dat die scenario's zich gaan voordoen". Dat zegt Jolande Sap. Zij is voorzitter van het Maatschappelijk Impact Team (MIT), dat het kabinet moet adviseren over de gevolgen van coronamaatregelen voor de samenleving.

1 uur geleden
Noord-Brabant haalt protestvlaggen langs provinciale wegen weg

DEN BOSCH (ANP) - De provincie Noord-Brabant haalt de boerenprotestvlaggen langs provinciale wegen weg. Dat gebeurt in verband met de verkeersveiligheid, maakte de provincie woensdag bekend. Het weghalen van de protestvlaggen gebeurt ook in andere provincies.

1 uur geleden
Van Dissel: voorlopig geen nieuwe coronamaatregelen nodig

DEN HAAG (ANP) - Het is voorlopig niet nodig om nieuwe maatregelen te nemen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. De basismaatregelen, zoals handen wassen en bij een positieve test in quarantaine gaan, zijn voldoende. Dat adviseert Jaap van Dissel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

2 uur geleden
Advocaten publiceren ook de brieven van Mohammed B. aan Taghi

UTRECHT (ANP) - De advocaten van Ridouan Taghi hebben ook de brieven die Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh, aan hun cliënt heeft gestuurd, openbaar gemaakt. Ze willen daarmee naar eigen zeggen een eind maken aan de speculaties over de inhoud van de correspondentie. Vijf brieven van Taghi aan B. waren al naar buiten gebracht.

2 uur geleden
Groen licht voor noodopvang asielzoekers in Elst

ELST (ANP) - In het Gelderse Elst komt een tijdelijke opvanglocatie voor 120 asielzoekers. De gemeenteraad van Overbetuwe, waar Elst onder valt, heeft ingestemd met een voorstel daarvoor. De vluchtelingen kunnen er vanaf begin november terecht. Het is de bedoeling dat ze er drie maanden blijven.

2 uur geleden