Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Pride-pelgrims aangekomen in Amsterdam

Pride-pelgrims aangekomen in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Een groep gelovige lhbti'ers heeft zaterdagmiddag bij de Westerkerk in Amsterdam een pelgrimstocht afgesloten die ze ruim 24 uur eerder waren begonnen in de Janskerk in Utrecht. Met hun 45 kilometer lange tocht vierden ze het 25-jarig bestaan van Amsterdam Pride en vroegen ze om meer begrip voor lhbti'ers.

Volgens de coördinator van de tocht, de Amsterdamse predikant Wielie Elhorst, liepen ongeveer dertig pelgrims mee, van wie tien het volledige traject. Tussen Amsterdam en Utrecht stopten de pelgrims bij negen kerken, waar lokale gelovigen een eindje meeliepen. "In totaal waren we met een man of zestig", aldus Elhorst. Onderweg kregen ze volgens hem ook veel steunbetuigingen van buschauffeurs en mensen die in hun tuin zaten. "Ze wisten waarmee we bezig waren."

In de kerken vierden ze een gebedsdienst met als thema Take Pride in Us, het motto van Pride 2021. "Daarin stond Handelingen 10 centraal, waarin Petrus zegt dat voor God niemand onheilig of onrein is", vertelde Elhorst. Ook werd stilgestaan bij de recente mishandeling van de 14-jarige Frédérique in Amstelveen. Het meisje wilde geen antwoord geven op de vraag welk geslacht ze heeft en werd vervolgens mishandeld.

In de kerken kregen de pelgrims ook gebeden mee, die ze na aankomst in Amsterdam in een grote envelop hebben achtergelaten bij het Homomonument. Daar werd samen met de predikant van de Westerkerk een afsluitende dienst gehouden. "We waren iets te laat en daardoor konden we niet in de Westerkerk. Daar was net een orgelconcert begonnen", aldus Elhorst.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Farmer. 1 maand geleden
Terwijl Nederland en haar politieke leiders een land als Hongarije voortdurend de les lezen over de rechten van de LHBTI'ers voltrekt zich in ons eigen land een zelfde drama, alleen dat gaat geruisloos en gedoseerd. Over iets meer dan 20 jaar bestaat de Nederlandse bevolking voor de helft uit niet-westerlingen. Een belangrijk deel daarvan houdt er orthodoxe islamitische opvattingen op na. De islam is niet tolerant, zeker niet jegens vrouwen en LHBTI'ers. Tot nu toe heeft geen enkele islamitisch gelovige of immam verkondigd - in tegenstelling tot het christendom- dat zij de groep LHBTI' ers respecteren en dat voor hen de islam ook open staat.

Meer uit Binnenland

Amsterdammer (49) meldt zich voor mislukte kunstroof Zaans Museum

ZAANDAM (ANP) - Een 49-jarige Amsterdammer heeft zich bij de politie gemeld voor de mislukte kunstroof uit het Zaans Museum in Zaandam halverwege vorige maand. Een politiewoordvoerder bevestigt een bericht hierover van De Telegraaf.

11 minuten geleden
Jetten tegen Wilders: uw obsessie met Kaag wordt zorgelijk

DEN HAAG (ANP) - D66-fractievoorzitter Rob Jetten vindt dat de "obsessie" van Geert Wilders met Sigrid Kaag "zorgwekkende vormen aanneemt". Wilders opende zijn inbreng tijdens de algemene politieke beschouwingen met een frontale aanval op Kaag, die afwezig is bij het debat. Zij vindt het niet zuiver om als afgetreden bewindspersoon bij het belangrijkste debat in het jaar te zitten, waar de begroting wordt besproken die zij zelf mede heeft gemaakt.

16 minuten geleden
Politieke beschouwingen openen met discussie over het debat zelf

DEN HAAG (ANP) - Het parlement is aan de Algemene Politieke Beschouwingen begonnen met een uitgebreide discussie over de manier waarop het debat wordt gevoerd. Het ging over de volgorde waarin de fractievoorzitters aan het woord zouden komen, de staat van de formatie en de mogelijkheden om nog iets in te brengen over de begroting.

28 minuten geleden
Marechaussee hoeft controles aan grens niet te veranderen

DEN HAAG (ANP) - De Koninklijke Marechaussee maakt zich niet schuldig aan etnisch profileren bij het controleren van mensen die Nederland willen binnenkomen. Marechaussees mogen huidskleur meewegen bij de beslissing om iemand aan de grens uit een rij te halen en te controleren. Dat is niet in strijd met het verbod op discriminatie en daarom hoeft de dienst de controles niet te veranderen, heeft de rechtbank in Den Haag woensdag bepaald.

36 minuten geleden
Consumenten kopen meer duurzame voedingsmiddelen

WAGENINGEN (ANP) - Consumenten kochten vorig jaar meer voedingsmiddelen met een duurzaamheidskeurmerk. Ook het aanbod van duurzame producten stijgt, staat in de Monitor Duurzaam Voedsel van Wageningen University.

2 uur geleden
Waarschuwing voor dichte mistbanken in deel Nederland

DE BILT (ANP) - In een deel van Nederland komt er woensdagochtend dichte mist voor. Voor het midden en noorden van het land geldt code geel, meldt het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KNMI).

4 uur geleden
Stakingen bij NS-personeel leiden tot overlast voor reizigers

UTRECHT (ANP) - Servicemedewerkers van NS en conducteurs op de trein van Amsterdam naar Brussel gaan woensdag staken. De NS rekent op overlast voor reizigers van en naar de Belgische hoofdstad. Die moeten volgens de spoorvervoerder rekening houden met een langere reistijd, uitval van treinen en andere vertrek- en aankomsttijden.

5 uur geleden