Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Pride-pelgrims aangekomen in Amsterdam

Pride-pelgrims aangekomen in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Een groep gelovige lhbti'ers heeft zaterdagmiddag bij de Westerkerk in Amsterdam een pelgrimstocht afgesloten die ze ruim 24 uur eerder waren begonnen in de Janskerk in Utrecht. Met hun 45 kilometer lange tocht vierden ze het 25-jarig bestaan van Amsterdam Pride en vroegen ze om meer begrip voor lhbti'ers.

Volgens de coördinator van de tocht, de Amsterdamse predikant Wielie Elhorst, liepen ongeveer dertig pelgrims mee, van wie tien het volledige traject. Tussen Amsterdam en Utrecht stopten de pelgrims bij negen kerken, waar lokale gelovigen een eindje meeliepen. "In totaal waren we met een man of zestig", aldus Elhorst. Onderweg kregen ze volgens hem ook veel steunbetuigingen van buschauffeurs en mensen die in hun tuin zaten. "Ze wisten waarmee we bezig waren."

In de kerken vierden ze een gebedsdienst met als thema Take Pride in Us, het motto van Pride 2021. "Daarin stond Handelingen 10 centraal, waarin Petrus zegt dat voor God niemand onheilig of onrein is", vertelde Elhorst. Ook werd stilgestaan bij de recente mishandeling van de 14-jarige Frédérique in Amstelveen. Het meisje wilde geen antwoord geven op de vraag welk geslacht ze heeft en werd vervolgens mishandeld.

In de kerken kregen de pelgrims ook gebeden mee, die ze na aankomst in Amsterdam in een grote envelop hebben achtergelaten bij het Homomonument. Daar werd samen met de predikant van de Westerkerk een afsluitende dienst gehouden. "We waren iets te laat en daardoor konden we niet in de Westerkerk. Daar was net een orgelconcert begonnen", aldus Elhorst.

Meer uit Binnenland

Nederlandse versie Brits royaltyboek per direct uit de handel

HAARLEM (ANP) - Eindstrijd, de Nederlandse versie van het nieuwe boek van de Britse schrijver Omid Scobie over het Britse koningshuis, wordt tijdelijk uit de handel gehaald. Dat bevestigt een zegsvrouw van Xander Uitgevers na berichtgeving van royaltyverslaggever Rick Evers.

37 minuten geleden
Voor 1,7 miljoen euro aan iPhones gestolen bij bedrijf Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - De Koninklijke Marechaussee doet onderzoek naar de diefstal van een lading nieuwe iPhones ter waarde van 1,7 miljoen euro bij een vrachtbedrijf op Schiphol. Ook zaten er anderhalf miljoen diodes in de gestolen lading. Dat zijn onderdelen die worden gebruikt bij de fabricage van printplaten. De telefoons zijn iPhones 15 Pro Max, in verschillende kleuren.

1 uur geleden
Verbieden hoofddoek mag ook voor ambtenaar achter de schermen

LUXEMBURG (ANP) - Overheden mogen ambtenaren, ook die achter de schermen werken, verbieden om een hoofddoek te dragen. Ze moeten dan wel consequent zijn en ook andere religieuze uitingen als kruisjes en keppeltjes niet toestaan, oordeelt de hoogste Europese rechter.

1 uur geleden
OM eist 20 jaar cel tegen minderjarige verdachte huurmoord

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft twintig jaar cel geëist tegen de verdachte die nog minderjarig was toen hij opdracht zou hebben gegeven voor de moord op de 56-jarige Itzhak Meiri. Het slachtoffer uit Almere werd op 22 december 2021 na een bezoek aan de tandarts doodgeschoten in de Wieringerstraat in Amstelveen.

2 uur geleden
Asielzoekers blijven nog 3 jaar langer in Gronings dorp Farmsum

DELFZIJL (ANP) - De tijdelijke opvang voor asielzoekers in het Groningse dorp Farmsum blijft nog drie jaar open. De locatie wordt verlengd tot 31 december 2026. In het gebouw zitten 160 kansrijke asielzoekers.

3 uur geleden
Brand in gemeentehuis Soest mogelijk aangestoken

SOEST (ANP) - De brand die maandag rond middernacht woedde in het gemeentehuis in Soest is mogelijk aangestoken. De politie sluit dat niet uit na forensisch onderzoek en een buurtonderzoek.

4 uur geleden
Trevor Noah vindt winnen Erasmusprijs 'werkelijk een eer'

AMSTERDAM (ANP) - Trevor Noah vindt het winnen van de Erasmusprijs "werkelijk een eer". Dat zei de Zuid-Afrikaanse komiek en televisiepresentator dinsdag in zijn dankwoord na het in ontvangst nemen van de prijs. Hij kreeg de prijs uit handen van koning Willem-Alexander in het Koninklijk Paleis Amsterdam. De Erasmusprijs gaat jaarlijks naar een persoon of instelling die een belangrijke bijdrage heeft geleverd op het gebied van de geesteswetenschappen, sociale wetenschappen en kunsten.

4 uur geleden