
Pride-foto's beklad in Vlissingen, organisatie gaat aangifte doen
VLISSINGEN (ANP) - In Vlissingen zijn foto's op vijf van de twintig panelen van de expositie Pride Photo beklad, bevestigt directeur van de expositie Hein-Jan Keijzer na berichtgeving van Omroep Zeeland. Met name de meer expliciete foto's of die waarop twee mannen zoenen zijn beklad, en dus ziet Keijzer het als doelbewuste, moedwillige vernieling. De organisatie gaat aangifte doen.
De tentoonstelling reist van april tot en met januari net als afgelopen jaar door heel Nederland, bedoeld om op een laagdrempelige en respectvolle manier na te denken over seksuele en genderdiversiteit, zo valt op de site te lezen. Na eerst Amsterdam was Vlissingen sinds vijf dagen als tweede locatie aan de beurt, waar de tentoonstelling onderdeel is van het Bevrijdingsfestival donderdag. "In het licht van leven in vrijheid en zijn wie je wilt zijn", zegt Keijzer.
"Het feit dat dit gebeurt, bewijst wel het bestaansrecht voor de tentoonstelling, waarmee we een discussie op gang willen brengen. Dat is wel gelukt, maar het is jammer dat ik niet weet met wie ik in gesprek moet", aldus de directeur. "Het is diep- en dieptriest dat dit in 2022 gebeurt."
Na overleg met medewerkers van het Bevrijdingsfestival in Zeeland is besloten de foto's niet weg te halen of schoon te maken voor donderdag. Dat zou nog wel op tijd lukken volgens Keijzer, "maar de ervaring leert dat dit vaak een nieuwe actie uitlokt, het kan provocerend werken". Daarom blijven de bekladde panelen "als statement" staan. "En we gaan aangifte doen. Het is vernieling en daar zijn kosten mee gemoeid. Het is geen vandalisme, maar een statement." De expositie in Vlissingen wordt wel enkele dagen eerder dan gepland afgebroken, om de panelen schoon of vernieuwd op tijd bij de volgende stad af te leveren.
Meer uit Binnenland
SCHIPHOL (ANP) - Een helikopter van de Amerikaanse luchtmacht is woensdagavond aangekomen op Schiphol, ziet een ANP-fotograaf. Mogelijk gaat het om de helikopter die de Amerikaanse president Donald Trump vervoert. Die heet dan, zodra de president erin zit, de Marine One. Het toestel is naar Nederland gebracht door een militair transportvliegtuig.
1 uur geledenRILLAND (ANP) - Op snelweg A58 zijn ter hoogte van het Zeeuwse Rilland twee volwassenen en een kind gewond geraakt door een ongeluk. Rond 18.15 uur botsten daar drie auto's op elkaar, meldt de politie. De slachtoffers zijn met spoed naar het ziekenhuis vervoerd. Over hun toestand is niets bekendgemaakt.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De drie politievakbonden en de Centrale Ondernemingsraad uiten in een brief aan de Tweede Kamer hun zorgen over financiële tekorten bij de politie. De organisatie verwacht een tekort van tientallen miljoenen in 2026 dat oploopt tot 300 miljoen euro in 2030, maakte demissionair justitieminister David van Weel (VVD) donderdag bekend.
5 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Schrijver Pim Lammers heeft zijn tweede Zilveren Griffel gewonnen. De auteur is bekroond voor zijn boek Een ongelofelijk grote, ongelofelijk gevaarlijke leguaan. De illustraties van Natascha Stenvert kregen een Zilveren Penseel. Dat heeft boekenkoepel CPNB woensdag bekendgemaakt. Lammers won de Zilveren Griffel eerder in 2018.
7 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - Kapitein Mark van Rennes van het activistenschip Madleen dat naar Gaza wilde varen, heeft in Jordanië twee keer het ziekenhuis bezocht voor "een korte behandeling". Van Rennes zei dit bij zijn aankomst op luchthaven Schiphol vanuit Amman in antwoord op de vraag hoe hij behandeld is toen hij in Israël in detentie zat.
7 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - De Nederlandse kapitein Mark van Rennes is woensdagmiddag aangekomen op Schiphol. In de aankomsthal wachtten familieleden en ongeveer dertig medestanders hem op en juichten en klapten toen ze hem zagen.
7 uur geledenUTRECHT (ANP) - Het is "goed nieuws voor de reiziger" dat vakbonden VVMC, FNV en CNV stakingen op het spoor voorlopig hebben opgeschort. Dit meldt een woordvoerster van NS woensdag.
8 uur geleden