
Pricewise: ruim helft Nederlanders bezorgd over hoge vaste lasten
AMSTERDAM (ANP) - De hoge vaste lasten lijken steeds meer Nederlands boven het hoofd te groeien. Recentelijk onderzoek van prijsvergelijker Pricewise heeft uitgewezen dat meer dan de helft van de Nederlanders zich zorgen maakt over de hoogte van hun vaste lasten. Ook lijkt er volgens directeur Hans de Kok van Pricewise geen eind te komen aan de stijging van de vaste lasten.
Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) verwachtte dat het financieel gezien voor de meeste huishoudens een jaar van bijkomen en herstellen zou worden, maar tot nu toe gaat de gemiddelde koopkracht van de Nederlanders achteruit met 1,1 procent, meldt Pricewise. Daarnaast verwacht het Centraal Planbureau (CPB) dat de inflatie dit jaar en in 2024 op een relatief hoog niveau zal blijven van respectievelijk 3,9 procent en 3,8 procent.
"De inflatie ligt nu weliswaar 3 procent, maar deze hakt er nog steeds flink in", zegt De Kok. De benzineprijzen zijn volgens hem sinds afgelopen zomer weer enorm gestegen en Nederlanders maken zich al maanden zorgen over de energierekening. "De zomer drukte de energiekosten, maar langzaam komt de winter er weer aan en aan het einde van het jaar vervalt het prijsplafond. Velen weten nog niet wat dat voor hen gaat betekenen", aldus De Kok.
Verzekeringen
Het Nibud geeft daarnaast aan dat het zichtbaar is dat veel Nederlanders gebukt gaan onder de hoge vaste lasten en stijgende uitgaven. Een derde van de huishoudens ontvangt betalingsherinneringen, 21 procent heeft een betalingsregeling getroffen en 10 procent van de huishoudens heeft een voorschot op het salaris gevraagd. Maar liefst 28 procent van de te laat betaalde rekeningen zijn afkomstig van de zorgverzekering en 27 procent van de energierekening.
Besparen op de vaste lasten is volgens De Kok nu belangrijker dan ooit. Naast de energierekening geldt dat volgens hem ook voor andere vaste lasten zoals internet, tv en (zorg)verzekeringen.
Meer uit Financieel
UTRECHT (ANP) - De landelijke staking van meubelmakers en interieurbouwers is definitief van de baan, meldt FNV. Na maanden cao-onderhandelingen hebben de vakbondsleden van FNV ingestemd met een verbeterd eindbod van de werkgevers.
55 minuten geledenNEW YORK (ANP) - Tesla ging dinsdag 7,3 procent omlaag op de aandelenbeurzen in New York. De ruzie tussen Tesla-topman Elon Musk en president Donald Trump lijkt opnieuw op te laaien. Musk en Trump maakten vorige maand al openlijk ruzie, waarbij de techmiljardair afgaf op Trumps nieuwe begrotingswet die het overheidstekort flink doet oplopen.
1 uur geledenMUMBAI/AMSTERDAM (ANP) - Verfconcern AkzoNobel blijft altijd een deel van zijn verf of coatings in Nederland produceren, maar kijkt tegelijkertijd kritisch naar de kosten en flexibiliteit in het thuisland. Dat zegt topman Greg Poux-Guillaume. Dit en vorig jaar kondigde het bedrijf de sluiting van fabrieken in Wapenveld en Groot-Ammers aan.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Nederland is verder gezakt op de ranglijst van aantrekkelijkste landen voor buitenlandse investeringen in Europa, meldt accountants- en adviesorganisatie EY op basis van een jaarlijks onderzoek. "Waar ons land tot 2017 steevast tot de top 5 behoorde, is Nederland nu gezakt naar de tiende plaats, achter landen als België, Spanje en Polen."
1 uur geledenZWOLLE (ANP) - Meer uitzendkrachten leggen het werk neer bij distributiecentra van Albert Heijn. De stakingen breiden zich uit naar een distributiecentrum in Zwolle en bij AH Online in Oosterhout, meldt vakbond FNV. Daarmee wordt nu op vier plekken gestaakt.
1 uur geledenLEIDSCHENDAM (ANP) - Supermarkten roepen de politiek op om iets te doen tegen de dure boodschappen. Uit onderzoek van de Consumentenbond kwam dinsdag naar voren dat consumenten over de grens vaak voordeliger uit zijn dan in Nederland. De supermarkten merken op dat prijsverschillen mede worden veroorzaakt door hogere belastingen en andere regels in Nederland.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) stelt dat consumenten extra bescherming nodig hebben door de opkomst van afbetaalapps waarbij je achteraf kunt betalen, ook wel bekend als 'buy now, pay later'. Deze worden steeds populairder, maar leiden ook tot veel betalingsproblemen.
3 uur geleden