Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

President Trump wilde verkiezingen frauduleus laten verklaren

President Trump wilde verkiezingen frauduleus laten verklaren

WASHINGTON (ANP/DPA/RTR) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump wilde de presidentsverkiezingen vorig jaar 'oneerlijk' laten verklaren door zijn ministerie van Justitie. Hij hoopte met deze ongekende stap zijn verkiezingsnederlaag teniet te doen, meldt de krant The New York Times.

De Republikein zou in een telefoongesprek eind december met minister van Justitie Jeffrey Rosen en diens plaatsvervanger Richard Donoghue hebben gezegd: "Zeg maar dat de verkiezingen frauduleus waren en laat de rest aan mij over." Het was Trumps reactie op de uitspraak van Donoghue dat zijn ministerie de uitslag van de verkiezingen niet kon veranderen. Trump dreigde zelfs met vervanging van Rosen.

Een parlementscommissie maakte de tekst van het telefoongesprek openbaar nadat de The New York Times eruit had geciteerd. Het gaat om de handgeschreven aantekeningen van Donoghue. Het parlement onderzoekt de pogingen van Trump om de verkiezingen in diskrediet te brengen en zelfs de uitslag om te draaien.

Aantekeningen

De commissie kreeg de Donoghue-tekst van het ministerie van Justitie. Doorgaans verstrekt de regering het parlement geen aantekeningen over de besprekingen van de president met leden van zijn regering. In dit geval deed het ministerie van Justitie van de Democratische president Joe Biden afstand van de geheimhouding, omdat het om mogelijke overtredingen van een ex-president als persoon gaat. Het is geen overheidsactie die bescherming verdient, aldus The New York Times over de afweging.

Na de verkiezingen van 3 november sprak Trump van "massale verkiezingsfraude" en zette hij verkiezingsfunctionarissen onder druk, bijvoorbeeld in de staat Georgia. Tientallen rechtbanken hebben echter de claims over vermeende fraude afgewezen.

Meer uit Buitenland

Links blok kiest onbekende ambtenaar als Franse premierskandidaat

PARIJS (ANP/AFP) - Het Franse linkse blok dat de verkiezingen in Frankrijk won, heeft de Parijse ambtenaar en econoom Lucie Castets naar voren geschoven als kandidaat-premier. De vier partijen van het Nieuw Volksfront laten dat in een verklaring weten.

2 uur geleden
Democratische leiders: Harris wilde zelf haar nominatie verdienen

WASHINGTON (ANP) - De leiders van de Democraten in het Congres hebben naar eigen zeggen op verzoek van Kamala Harris gewacht met het uitspreken van hun steun. Harris vond het belangrijk dat de gedelegeerden haar van onderaf zouden steunen, in plaats van dat de partijtop haar naar voren zou schuiven, zei de leider van de partij in de Senaat, Chuck Schumer. Maandagavond bleek de steun van de meerderheid binnen te zijn.

2 uur geleden
Amerikaanse president Biden hersteld van corona

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft geen corona meer. Zijn lijfarts laat dat weten in een brief die het Witte Huis heeft gedeeld. Volgens de arts zijn alle ziektesymptomen verdwenen en heeft Biden na zijn besmetting geen koorts gehad.

2 uur geleden
Biden spreekt woensdag de natie toe over zijn presidentschap

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden geeft woensdagavond om 20.00 uur (Amerikaanse tijd) een toelichting op zijn besluit om zich terug te trekken uit de race voor herverkiezing. Dat laat de president weten op X.

5 uur geleden
Hoofd van Secret Service stapt op na kritiek op beveiliging Trump

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het hoofd van de dienst die onder meer Amerikaanse presidenten beveiligt, is opgestapt. Kimberly Cheatle was als directeur van de Secret Service (USSS) verantwoordelijk voor de bewaking bij het evenement waar oud-president Donald Trump werd beschoten. De Amerikaanse president Joe Biden heeft haar bedankt voor haar werk.

5 uur geleden
ICC vraagt zienswijzen rond mogelijk aanhoudingsbevel Netanyahu

DEN HAAG (ANP) - Ruim zestig regeringen, organisaties en personen mogen bij het Internationaal Strafhof (ICC) hun standpunt indienen over mogelijke arrestatiebevelen tegen onder anderen de Israëlische minister-president Benjamin Netanyahu. Het hof buigt zich over de vraag of Netanyahu, de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant en de hoge Hamasfunctionarissen Yahya Sinwar, Mohammed Al-Masri en Ismail Haniyeh aangehouden moeten worden, zoals de aanklager wil.

8 uur geleden
Vliegveld Catania tijdelijk dicht na uitbarsting vulkaan Etna

CATANIA (ANP/AFP) - Het vliegveld van Catania op het Italiaanse Sicilië is dinsdag gesloten na een uitbarsting van de vulkaan Etna. Het vliegverkeer ligt tijdelijk stil vanwege de vrijgekomen as.

8 uur geleden