Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

President Suriname: aanpak corruptie hoog op agenda

President Suriname: aanpak corruptie hoog op agenda

PARAMARIBO (ANP) - Behalve het herstel van de economie en het bestrijden van de armoede staat ook de strijd tegen corruptie hoog op de prioriteitenlijst van de Surinaamse regering. Dat zei president Chan Santokhi dinsdagmiddag in zijn jaarrede voor 2021. Hij hield zijn toespraak tijdens een speciale zitting van het parlement in een tent op het Onafhankelijkheidsplein in Paramaribo. Voor ondersteuning van Surinamers met een laag inkomen is ongeveer 45 miljoen euro per jaar uitgetrokken.

Het opsluiten van kopstukken uit het corruptieschandaal bij de Centrale Bank van Suriname en de Postspaarbank zijn voorbeelden van de nieuwe aanpak van corruptie. Ook het stopzetten van onterechte uitgiftes van grond en geldverspilling op de ministeries passen volgens de regering in dit rijtje. Mede door deze aanpak staat Suriname er nu al beter voor dan drie maanden geleden, meent Santokhi. ‘’Ondanks alle moeilijke beslissingen, ondanks alle pijnlijke maatregelen, durf ik dat te zeggen.’’

Santokhi ging ook in op de plannen voor het buitenlands beleid. Hij benadrukte dat Suriname zich wil presenteren als een land dat democratische beginselen en instituten respecteert en waar goed bestuur de norm is. De ambities zijn groot. "Wij willen vele vrienden in de wereld maken, niet alleen een of twee", zo zei de president. Ook het aantrekken van buitenlandse investeerders is een belangrijk speerpunt.

Uitwisseling van ambassadeurs

Behalve met de buurlanden Brazilië, Guyana en Frans-Guyana, wil Suriname ook de relatie met Indonesië, China en India een nieuwe invulling geven. Dit zijn de voormalige moederlanden van een groot deel van de inwoners van Suriname.

Met Nederland is afgesproken dat er voor 25 november een uitwisseling van ambassadeurs zal zijn. Op die dag is het 45 jaar geleden dat Suriname onafhankelijk werd van Nederland. Eerder is al afgesproken dat er speciaal beleid komt om de Surinaamse gemeenschap in Nederland, de diaspora, meer te betrekken bij Suriname. Hiervoor zal een diaspora-instituut in het leven worden geroepen.

Begroting

Ook met de Verenigde Staten is de band aangehaald. Minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo bracht vorige week een bliksembezoek aan Suriname.

Uit de dinsdag gepresenteerde begroting blijkt dat de regering bijna 1,4 miljard euro wil uitgeven. De verwachte inkomsten zijn een kleine 1 miljard euro.

Meer uit Buitenland

Zuid-Korea breekt eigen record voor laagste vruchtbaarheidscijfer

SEOUL (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het aantal kinderen dat Zuid-Koreaanse vrouwen krijgen, heeft opnieuw een historisch dieptepunt bereikt. Het vruchtbaarheidscijfer stond vorig jaar volgens het landelijke statistiekbureau op 0,72, tegenover 0,78 in 2022. Zuid-Korea is voor zover bekend het land met het laagste vruchtbaarheidscijfer in de wereld. Dat heeft grote maatschappelijke en economische gevolgen. De bevolking kan deze eeuw bijna halveren in omvang.

1 uur geleden
Zuid-Europa aankomende zomer mogelijk 'abnormaal warm en droog'

SOUTHAMPTON (ANP) - Zuid-Europa staat een "abnormaal warme en droge zomer" te wachten, denken wetenschappers van het National Oceanography Centre (NOC). Ze zien dat een toename van smeltwater in de Noord-Atlantische Oceaan kan leiden tot hetere en drogere zomers in Europa. En dat lijkt er nu weer aan te komen. Het kan in de komende vijf jaar ook voor een warme zomer zorgen in het noorden van Europa.

3 uur geleden
Tienduizenden Australiërs evacueren om dreiging van bosbranden

SYDNEY (ANP) - Tienduizenden mensen in het zuidoosten van Australië hebben woensdag te horen gekregen dat ze moeten evacueren wegens een intense hittegolf die volgens de autoriteiten tot een enorme bosbrand kan leiden in de deelstaat Victoria.

5 uur geleden
Joelia Navalnaja herdenkt dood van haar man in Europees Parlement

STRAATSBURG (ANP) - Joelia Navalnaja, de weduwe van het recent in een strafkamp omgekomen Russische oppositiekopstuk Aleksej Navalny, zal vandaag het Europees Parlement toespreken om zijn werk en leven te herdenken.

6 uur geleden
Geen verrassingen in Michigan: Biden en Trump winnen primaries

LANSING (ANP) - De voorverkiezingen in de Amerikaanse staat Michigan hebben niet tot verrassingen geleid. Aan Democratische zijde won president Joe Biden ruim, hij stond in een tussentijdse uitslag op 81 procent van de stemmen. Aan Republikeinse zijde kreeg voormalig president Donald Trump met 68 procent een flinke meerderheid. Alle grote Amerikaanse media hebben Biden en Trump tot winnaars uitgeroepen.

6 uur geleden
Leger Oekraïne trekt zich terug uit twee dorpen nabij Avdiivka

KYIV (ANP) - Het Oekraïense leger heeft zich teruggetrokken uit nog twee dorpen in de buurt van de oostelijke stad Avdiivka, die eerder deze maand werd veroverd door Russische troepen. Dat meldt de Oekraïense militaire woordvoerder Dmytro Lykhovy. Volgens hem hebben de Russen bij de zware gevechten "aanzienlijke verliezen" geleden.

7 uur geleden
Media: VS eisen garanties Israël over gebruik Amerikaanse wapens

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten willen medio maart schriftelijke garanties ontvangen van Israël over de wijze waarop de Israëlische strijdkrachten Amerikaanse wapens in Gaza inzetten. Dat meldt het Amerikaanse nieuwsplatform Axios, dat zich baseert op anonieme Amerikaanse en Israëlische regeringsfunctionarissen.

8 uur geleden