Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

President Oekraïne wil top met Biden en Poetin

President Oekraïne wil top met Biden en Poetin

BREST/KIEV (ANP/AFP) - De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft voorgesteld een topconferentie over de crisis in zijn land te houden met zijn Amerikaanse en zijn Russische collega, Joe Biden en Vladimir Poetin. Ondertussen proberen Duitsland en Frankrijk een grotere rol af te dwingen voor de EU in het conflict. De Duitse en Franse ministers van Buitenlandse Zaken reizen maandag af naar Kiev.

Dinsdag stelde Zelenski nog topoverleg voor met Frankrijk, Duitsland en Rusland, die eerder betrokken waren bij gesprekken over het beëindigen van de crisis in het land. Deze vier begonnen overleg over Oekraïne tijdens herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog in juni 2014 in Normandië.

Tijdens de diplomatieke marathon van afgelopen week over de crisis stond de EU, tot haar onvrede, grotendeels buitenspel terwijl de VS het voortouw namen. De Franse minister Jean-Yves Le Drian en zijn Duitse collega Annalena Baerbock werken aan een grotere Europese inbreng en bezoeken Kiev en de frontlinie in het oosten van het land. Baerbock reist ook naar Moskou. De Amerikanen hebben de EU overigens steeds uitmuntend bijgepraat over de besprekingen van afgelopen week, beklemtoont EU-buitenlandchef Josep Borrell.

Spanning

Volgens Zelenski bedreigt de huidige spanning tussen het Westen en Rusland over Oekraïne het voortbestaan van zijn land. De slepende conflicten in en over Oekraïne vloeien voort uit de afzetting van een gekozen pro-Russische president van Oekraïne in 2014. Het Westen ziet dat als het gevolg van een volksopstand, het Kremlin ziet dat als een gevolg van een vooral door de VS aangemoedigde staatsgreep die in Washington zorgvuldig zou zijn voorbereid.

Biden bezocht tijdens het presidentschap van Barack Obama (2009-2017) als vicepresident Oekraïne wel zes keer. Rusland lijfde kort na de machtswisseling begin 2014 in Kiev boos het schiereiland de Krim in. Moskou steunt sindsdien pro-Russische opstandelingen in het oosten van Oekraïne. Daar heerst sinds 2014 feitelijk een burgeroorlog.

Meer uit Buitenland

EU dreigt met nieuwe sancties Belarus om Russische kernwapens

BRUSSEL (ANP/AFP) - De Europese Unie is bereid nieuwe sancties op te leggen aan Belarus als dat land Russische kernwapens plaatst. "Wit-Rusland als gastheer van Russische kernwapens zou een onverantwoordelijke escalatie en bedreiging voor de Europese veiligheid betekenen", schreef EU-buitenlandchef Josep Borrell zondag op Twitter. "Belarus kan het nog steeds stoppen, het is hun keuze. De EU staat klaar om te reageren met verdere sancties."

50 minuten geleden
NAVO noemt 'nucleaire' uitlatingen Rusland onverantwoordelijk

BRUSSEL/SOFIA/KYIV (ANP/RTR/DPA) - Russische uitlatingen over het stationeren van nucleaire wapens in Belarus zijn volgens de NAVO "gevaarlijk en onverantwoordelijk". President Vladimir Poetin heeft gezegd dat zijn land tactische nucleaire wapens in het buurland Belarus wil plaatsen en hij maakte daarbij de NAVO verwijten. Poetin wees erop dat de VS ook zijn kernwapens hebben geplaatst in andere landen, met name bij NAVO-bondgenoten.

4 uur geleden
Poetin: we bouwen niet aan een militair bondgenootschap met China

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin zegt niet aan een militair bondgenootschap met China te werken. De landen werken volgens hem wel samen op militair vlak, maar dat zou geen bondgenootschap zijn.

8 uur geleden
Media: Criminaliteit afgelopen jaar toegenomen in Duitsland

BERLIJN (ANP/DPA) - Het aantal misdrijven is in 2022 met 11,5 procent gestegen in Duitsland, schrijft de krant Welt am Sonntag op basis van een rapport dat donderdag wordt gepresenteerd. Het gaat volgens de krant om 5,6 miljoen misdrijven in het hele land.

9 uur geleden
Biden zegt landelijke hulp toe aan Mississippi vanwege noodweer

JACKSON (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft hulp van de landelijke overheid toegezegd voor de staat Mississippi die de afgelopen dagen is getroffen door noodweer en tornado's. Zeker 25 mensen zijn omgekomen door het noodweer in de staat. Een persoon overleed in de staat Alabama. Zondag wordt meer noodweer verwacht,

9 uur geleden
Libanon zit in wintertijd en zomertijd door beslissing minister

BEIROET (ANP/RTR) - In Libanon is de zomertijd officieel nog niet ingegaan, doordat waarnemend minister-president Najib Mikati donderdag besloot dat de klok op 20 april een uur vooruit wordt gezet. Een groot deel van de bevolking, vooral christenen, is het hier niet mee eens en heeft de klok wel een uur vooruit gezet, waardoor het land nu twee verschillende tijden heeft.

10 uur geleden
Honduras en China beginnen diplomatieke relatie

BEIJING/TEGUCIGALPA (ANP/RTR) - China en Honduras hebben zondag de diplomatieke banden aangehaald, kort nadat Honduras die juist verbrak met Taiwan. China heeft bekendgemaakt dat de landen ambassadeurs gaan sturen naar het andere land.

12 uur geleden