Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

President Oekraïne wil niet dat Westen paniek zaait over Rusland

President Oekraïne wil niet dat Westen paniek zaait over Rusland

KIEV (ANP/AFP/RTR) - De Oekraïense president Volodimir Zelenski dringt er bij westerse leiders op aan geen paniek te zaaien over Russische troepen vlak over de Oekraïense grens in Rusland. "We kunnen geen paniek gebruiken", ook met het oog op de zwakke economie van Oekraïne. Het is volgens Zelenski "belangrijk niet alle informatie van inlichtingendiensten te halen".

Oekraïne dreigt zijn economie te verliezen, aldus Zelenski. Volgens hem is de situatie wezenlijk niet anders dan in 2014. "Het grootste gevaar voor Oekraïne is de destabilisering van binnenuit." In de impasse met Rusland is nu de NAVO volgens Zelenski de enige garantie voor veiligheid in Oekraïne. De oostelijke lidstaten van dat bondgenootschap lopen het risico dat ze net als Oekraïne het slachtoffer worden van Russische cyberaanvallen. Hij heeft Rusland dringend opgeroepen snel stappen te zetten om de spanning te laten afnemen of de crisis "te de-escaleren". Zijn Russische en zijn Franse ambtgenoot, Vladimir Poetin en Emmanuel Macron, voelden daar in een gesprek vrijdag ook voor.

De wrijvingen tussen het Westen en Rusland leiden onder meer tot steeds meer pesterijen op het diplomatieke vlak. Rusland heeft geklaagd dat de Verenigde Staten hebben geëist dat dit jaar 55 diplomaten worden teruggetrokken uit de Russische ambassade in Washington. Die zou dan verder moeten met 184 personeelsleden, een fractie van wat het vijf jaar geleden was. Het is gebruikelijk dat de reactie bij dergelijke uitwijzingen leidt tot soortgelijke uitzettingen in het getroffen land. Dan moeten er ook meer Amerikanen weg uit de ambassade in Moskou. Rusland heeft vrijdag ook de Europese Unie te verstaan gegeven dat het een aantal Europeanen gaat weren die actief zijn in de militaire industrie.

In 2014 werd een gekozen pro-Russische president in Oekraïne afgezet. Joe Biden was toen vicepresident van de VS. Volgens de Russen was dat in een door de VS aangestuurde staatsgreep, volgens het Westen door een pro-Europese volksopstand. Rusland lijfde in een boze reactie de Krim in. Het schiereiland was in de jaren vijftig bij de Sovjetrepubliek Oekraïne gevoegd en bleef Oekraïens na de ineenstorting van de Sovjet-Unie tot ergernis van het Kremlin.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

bramvl 3 maanden geleden
Hoe je het ook bekijkt, een staatsgreep is het niet. Begrijp wel, dat de wereld veiligheid in handen is is van dit soort figuren, dat zich daarmee bezighoudt. Vindt wel dat "Oekraïne zich minder agressief dient te gedragen. Het westen is er niet om jullie verschil van mening (met de russen) op te lossen. Dat moeten jullie zelf doen !!

Meer uit Buitenland

Topgeneraals VS en Rusland praten voor het eerst sinds invasie

WASHINGTON/BRUSSEL (ANP/RTR) - De hoogste Amerikaanse militaire officier, generaal Mark Milley, en de Russische stafchef Valeri Gerasimov hebben elkaar voor het eerst sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne gesproken, meldt het Pentagon. Zoals vooraf afgesproken, blijft de inhoud van het telefoongesprek geheim.

3 uur geleden
VS kunnen Oekraïne wapens geven tegen Russische vloot

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse regering bekijkt of het Oekraïne zware wapens kan leveren om de Russische vloot in de Zwarte Zee te bestrijden. Het Witte Huis werkt aan een plan om geavanceerde anti-scheepsraketten aan het Oekraïense leger te geven. Het kan een einde maken aan de Russische zeeblokkade.

3 uur geleden
Gepensioneerde koning Juan Carlos aangekomen in Spanje

MADRID (ANP/AFP) - De gepensioneerde Spaanse koning Juan Carlos is donderdagavond aangekomen in Spanje. De 84-jarige gepensioneerde koning blijft tot en met maandag in zijn geboorteland. Het is de eerste keer dat Juan Carlos weer in Spanje is sinds hij het land in 2020 halsoverkop verliet, nadat hij in opspraak was geraakt over financiële transacties met onder meer Saudi-Arabië.

3 uur geleden
Senaat VS keurt militair hulppakket Oekraïne van 40 miljard goed

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse Senaat heeft een militair hulppakket ter waarde van 40 miljard dollar (zo'n 38 miljard euro) goedgekeurd om Oekraïne te steunen. Dat land is in oorlog met Rusland. Eerder stemde het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden al in met het voorstel.

4 uur geleden
Griekse componist Vangelis (Chariots of Fire) overleden

ATHENE (ANP/RTR) - De Griekse componist en muzikant Vangelis is op 79-jarige leeftijd overleden. Hij was onder meer bekend van de muziek van de film Chariots of Fire uit 1981, waarvoor hij een Oscar won, en die van Blade Runner uit 1982. Hij stierf dinsdag al, melden Griekse media, zonder een doodsoorzaak te geven.

5 uur geleden
Oekraïense gouverneur: zeker 12 doden bij aanval op Severodonetsk

SEVERODONETSK (ANP/AFP) - Door Russische beschietingen op de Oost-Oekraïense stad Severodonetsk zijn zeker twaalf doden en veertig gewonden gevallen, meldt de Oekraïense gouverneur van de regio. Hij verwacht dat de aantallen nog oplopen.

5 uur geleden
Biden: Zweden en Finland maken de NAVO alleen maar sterker

WASHINGTON (ANP/DPA/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft zijn volledige steun uitgesproken voor de aanvragen van Finland en Zweden om lid te worden van de NAVO. "Finland en Zweden maken de NAVO alleen maar sterker", zei Biden na een ontmoeting in het Witte Huis met de Finse president Sauli Niinistö en de Zweedse premier Magdalena Andersson. "En een sterke NAVO is de basis voor de Amerikaanse veiligheid."

5 uur geleden