Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

President Oekraïne wil niet dat Westen paniek zaait over Rusland

President Oekraïne wil niet dat Westen paniek zaait over Rusland

KIEV (ANP/AFP/RTR) - De Oekraïense president Volodimir Zelenski dringt er bij westerse leiders op aan geen paniek te zaaien over Russische troepen vlak over de Oekraïense grens in Rusland. "We kunnen geen paniek gebruiken", ook met het oog op de zwakke economie van Oekraïne. Het is volgens Zelenski "belangrijk niet alle informatie van inlichtingendiensten te halen".

Oekraïne dreigt zijn economie te verliezen, aldus Zelenski. Volgens hem is de situatie wezenlijk niet anders dan in 2014. "Het grootste gevaar voor Oekraïne is de destabilisering van binnenuit." In de impasse met Rusland is nu de NAVO volgens Zelenski de enige garantie voor veiligheid in Oekraïne. De oostelijke lidstaten van dat bondgenootschap lopen het risico dat ze net als Oekraïne het slachtoffer worden van Russische cyberaanvallen. Hij heeft Rusland dringend opgeroepen snel stappen te zetten om de spanning te laten afnemen of de crisis "te de-escaleren". Zijn Russische en zijn Franse ambtgenoot, Vladimir Poetin en Emmanuel Macron, voelden daar in een gesprek vrijdag ook voor.

De wrijvingen tussen het Westen en Rusland leiden onder meer tot steeds meer pesterijen op het diplomatieke vlak. Rusland heeft geklaagd dat de Verenigde Staten hebben geëist dat dit jaar 55 diplomaten worden teruggetrokken uit de Russische ambassade in Washington. Die zou dan verder moeten met 184 personeelsleden, een fractie van wat het vijf jaar geleden was. Het is gebruikelijk dat de reactie bij dergelijke uitwijzingen leidt tot soortgelijke uitzettingen in het getroffen land. Dan moeten er ook meer Amerikanen weg uit de ambassade in Moskou. Rusland heeft vrijdag ook de Europese Unie te verstaan gegeven dat het een aantal Europeanen gaat weren die actief zijn in de militaire industrie.

In 2014 werd een gekozen pro-Russische president in Oekraïne afgezet. Joe Biden was toen vicepresident van de VS. Volgens de Russen was dat in een door de VS aangestuurde staatsgreep, volgens het Westen door een pro-Europese volksopstand. Rusland lijfde in een boze reactie de Krim in. Het schiereiland was in de jaren vijftig bij de Sovjetrepubliek Oekraïne gevoegd en bleef Oekraïens na de ineenstorting van de Sovjet-Unie tot ergernis van het Kremlin.

Meer uit Buitenland

Onderzoekers presenteren rapport over neutraliteit van UNRWA

NEW YORK (ANP) - Een groep onafhankelijke onderzoekers presenteert een eindrapport over de neutraliteit van de VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA). Het onderzoek is een reactie op Israëlische beschuldigingen over de betrokkenheid van twaalf UNRWA-medewerkers bij de aanval van Hamas op Israël in oktober vorig jaar.

2 uur geleden
Amerikaanse leger trekt zich terug uit Niger

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten trekken hun troepen terug uit Niger. De duizend Amerikaanse militairen die zich in het Afrikaanse land bevinden zullen in de komende maanden vertrekken.

2 uur geleden
Rusland meldt twee doden bij Oekraïense droneaanval Belgorod

POROZ (ANP/AFP) - Bij een Oekraïense droneaanval in de Russische grensregio Belgorod zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag twee mensen omgekomen. Dat meldt de lokale gouverneur op Telegram.

3 uur geleden
Man die zichzelf in brand stak noemt het extreme daad van protest

NEW YORK (ANP/AFP) - De man die zichzelf in brand stak bij de rechtbank van het Trump-proces in New York, heeft een uitvoerige verklaring op internet gepubliceerd. Op het Amerikaanse onlineplatform Substack spreekt hij over een "extreme daad van protest om de aandacht te vestigen op een dringende en belangrijke ontdekking."

8 uur geleden
Jury in zwijggeldproces Trump compleet, proces maandag van start

NEW YORK (ANP/RTR) - Alle juryleden in het zwijggeldproces rond de voormalige Amerikaanse president Donald Trump zijn geselecteerd. Hierdoor kan het proces maandag officieel starten. Trump staat terecht omdat hij documenten om zwijggeldbetalingen aan pornoactrice Stormy Daniels te verhullen, zou hebben vervalst.

10 uur geleden
Man steekt zichzelf in brand bij rechtbank Trump-proces

NEW YORK (ANP/RTR/AFP) - Een man heeft zichzelf in brand gestoken bij de rechtbank in New York waar het eerste strafproces tegen de Amerikaanse ex-president Donald Trump wordt gehouden. Beelden van de Amerikaanse nieuwszender CNN toonden een man in vlammen. Het is nog onbekend wat het motief was. Volgens The New York Times gaat het om een jongeman en gooide hij pamfletten in de lucht voordat hij zichzelf in brand stak.

10 uur geleden
Iran meldt aanval met mini-drones zonder schade

TEHERAN (ANP/RTR/DPA) - Iran zegt dat er mini-drones zijn neergehaald in Isfahan, na berichten over een Israëlische raketaanval. Volgens buitenlandminister Hossein Amirabdollahian zijn er geen slachtoffers en is er geen schade ontstaan. Hij legde een link met aartsvijand Israël, door te stellen dat pro-Israëlische media het incident afschilderen als overwinning, terwijl het een nederlaag zou zijn.

11 uur geleden