Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

President: Oekraïne moet erkennen dat het geen lid wordt van NAVO

President: Oekraïne moet erkennen dat het geen lid wordt van NAVO

LVIV (ANP/RTR/AFP) - Oekraïne moet erkennen dat het lidmaatschap van de NAVO er niet inzit, aldus de Oekraïense president Volodimir Zelenski. Het is daarom nodig dat Oekraïne zichzelf beter kan beschermen. Ook zijn veiligheidsgaranties nodig, zei hij. Volgens waarnemers lijkt Zelenski daarmee te zinspelen op een mogelijk compromis in het bloedige conflict met grote buur Rusland.

Een Oekraïense toetreding tot het westerse militaire bondgenootschap NAVO is voor het regime in Moskou onacceptabel. Het is mede de reden geweest voor de Russische invasie in Oekraïne bijna drie weken geleden. Het Kremlin wil dat Oekraïne neutraal wordt.

Oekraïne moet accepteren dat het geen lid zal worden van de door de Verenigde Staten geleide alliantie, aldus Zelenski. "Oekraïne is geen lid van de NAVO. Dat begrijpen we. We hebben jarenlang gehoord dat de deuren openstonden, maar we hebben ook gehoord dat we niet konden toetreden. Het is een waarheid en het moet erkend worden", zei Zelenski tijdens een conferentie van militaire functionarissen.

Afzonderlijke veiligheidsgaranties

Als de deur van de NAVO niet openstaat, zo zei Zelenski, "dan moeten we samenwerken met de instellingen waarmee we dat kunnen". Dat kan Oekraïne helpen en beschermen. Daarnaast moeten er afzonderlijke veiligheidsgaranties komen, vindt de president.

Het streven naar aansluiting bij de NAVO is vastgelegd in de Oekraïense grondwet. Het heeft volgens opiniepeilers de laatste jaren de steun van een royale meerderheid van de bevolking.

Keuze Oekraïne

Als Oekraïne ervan afziet, zou dat volgens hoge NAVO-diplomaten heel jammer zijn. De grote pestkop die een buurland binnenvalt, kapot schiet en dwingt om toetreding tot de NAVO op te geven krijgt dan volgens een bron tragisch genoeg gelijk. Maar de keuze is nu eenmaal aan Oekraïne zelf.

Bovendien is het nog onduidelijk of Rusland genoegen neemt met een neutraal Oekraïne, of dat het per se een marionettenregering in Kiev wil installeren, memoreert een diplomaat. En hoe een neutraal Oekraïne beschermd zou worden tegen nieuwe opdringerigheid van diezelfde grote buur.

Meer uit Buitenland

Rutte: Orbán hoeft geen excuses in ruil voor steun voor NAVO-baan

BRUSSEL (ANP) - De Hongaarse premier Viktor Orbán heeft demissionair premier Mark Rutte niet om excuses gevraagd voor eerdere uitlatingen over Hongarije die volgens dat land onrespectvol waren. Wel is er afgesproken dat Rutte zijn Hongaarse collega een brief stuurt, waarin hij zal uitspreken dat hij beseft dat die verkeerd zijn gevallen. Rutte is "voorzichtig optimistisch" dat ook Hongarije hem zal steunen als nieuwe topman van de NAVO.

36 minuten geleden
NAVO-chef Stoltenberg: zeker 20 lidstaten halen 2 procentsnorm

WASHINGTON (ANP/DPA) - Meer dan twintig leden van de NAVO zullen 2 procent van hun bruto binnenlands product aan defensie uitgeven. Dat zei secretaris-generaal Jens Stoltenberg maandag in Washington.

1 uur geleden
Geen deal maar 'nuttige tussenstap' op EU-top over EU-topbanen

BRUSSEL (ANP) - De leiders van de EU-landen zijn het nog niet eens over de verdeling van de belangrijkste EU-posten voor de komende jaren. Hun overleg in Brussel van maandagavond was wel een "nuttige tussenstap", zegt hun voorzitter Charles Michel.

1 uur geleden
Wopke Hoekstra na aannemen EU-natuurherstelwet: 'We hebben haast'

LUXEMBURG (ANP) - De Europese Commissie is opgelucht dat de natuurherstelwet is aangenomen na een lastig parcours langs de EU-lidstaten.

4 uur geleden
Politie Hamburg hield zondag 6 Oranjefans aan rondom EK-wedstrijd

HAMBURG (ANP) - De politie in Hamburg heeft zondag rondom de wedstrijd Nederland - Polen zes Nederlandse voetbalfans aangehouden. Ze worden onder meer verdacht van poging tot zware mishandeling, drugsbezit of verzet tegen de politie. De zes zijn inmiddels weer vrij, tegen hen is een onderzoek gestart.

5 uur geleden
Saudische kroonprins roept op tot erkenning Palestijnse staat

MEKKA (ANP) - De Saudische kroonprins Mohammed bin Salman heeft landen opgeroepen de Palestijnse staat te erkennen als ze dat nog niet hebben gedaan. Dat meldt staatspersbureau SPA. De troonopvolger deed de oproep in Mekka tijdens een bijeenkomst over de islamitische pelgrimstocht die in de stad plaatsvindt. Door het erkennen van een Palestijnse staat, kan er volgens hem worden toegewerkt naar "duurzame en allesomvattende vrede" in de regio.

5 uur geleden
Stoltenberg: de weg naar vrede is met meer wapens

WASHINGTON (ANP/AFP) - NAVO-chef Jens Stoltenberg heeft op bezoek in Washington gezegd dat volgens hem "de weg naar vrede in Oekraïne loopt via het meer wapens leveren aan dat land". Het militaire bondgenootschap zou nog meer wapens moeten leveren.

6 uur geleden