Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

President Nicaragua mag niet meer naar VS na onvrije verkiezingen

President Nicaragua mag niet meer naar VS na onvrije verkiezingen

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Verenigde Staten laten de president van Nicaragua, de linkse Daniel Ortega, niet meer binnen na de "onvrije" en "oneerlijke" verkiezingen in het Centraal-Amerikaanse land. Ook talrijke andere hooggeplaatste verantwoordelijken zijn niet meer welkom, zoals Ortegas vrouw Rosario Murillo die vicepresident is, en ministers.

De Amerikaanse president Joe Biden had al meteen harde kritiek geuit op de "ondemocratische" verkiezingen van 7 november en sprak over een poppenkast. President Ortega liet de afgelopen jaren een reeks rivalen en andere vooraanstaande oppositieleden arresteren. Door die onderdrukking werd hij zoals verwacht de winnaar van de verkiezingen. Hij kreeg driekwart van de stemmen. Maar volgens onafhankelijke waarnemers stemde hooguit 20 procent van de stemgerechtigden.

Bij de 76-jarige socialistische revolutionair Ortega gaat het om de vierde presidentstermijn sinds 2007. Hij leidde het land, eerst als juntaleider en later als president, ook al tussen 1979 en 1990. Ortega beweert dat criminelen hem met Amerikaanse steun proberen te verdrijven. De VS en de Europese Unie stelden eerder al sancties in tegen leden van de Ortega-clan.

Meer uit Buitenland

Onvermurwbaar Hongarije jaagt EU-landen schrik aan

BRUSSEL (ANP) - EU-landen maken zich zorgen over het verzet van Hongarije tegen hulp aan Oekraïne en de volgende stap voor dat land naar EU-lidmaatschap. Drie dagen voor de EU-top waar de EU-leiders het daarover eens hopen te worden, geeft Hongarije nog geen krimp.

57 minuten geleden
Raad van Europa bezorgd over asielzoekers aan Finse grens

STRAATSBURG (ANP) - De Raad van Europa, die toeziet op de naleving van de mensenrechten in Europa, heeft Finland laten weten zorgen te hebben over de rechten en verzorging van asielzoekers aan de Finse grens, nu Finland zijn grens met Rusland heeft gesloten.

1 uur geleden
Twee doden bij schietpartij in Zwitserland, politie zoekt dader

SION (ANP/RTR) - De Zwitserse politie is op zoek naar een man die twee mensen heeft doodgeschoten in de Zwitserse plaats Sion. Een derde raakte gewond, aldus de politie.

1 uur geleden
VN-chef hamert op klimaattop op het belang van uitfasering en geld

DUBAI (ANP) - VN-chef António Guterres is maandag speciaal ingevlogen op de klimaattop in Dubai om politici en onderhandelaars aan te moedigen snel tot een overeenkomst te komen. De onderhandelende partijen moeten het nog eens worden over óf fossiele brandstoffen uitgefaseerd gaan worden en over het geld dat daarvoor nodig is.

2 uur geleden
Hooggerechtshof geeft Modi gelijk in kwestie Jammu en Kashmir

NEW DELHI (ANP/AFP/RTR) - Het Indiase hooggerechtshof heeft de regering van premier Modi gelijk gegeven in het ontnemen van de gedeeltelijke autonomie van Jammu en Kashmir in het noorden van India. In 2019 zei de Indiase regering dat het gebied onder het centrale bestuur van New Delhi moest vallen en maakte het grondwettelijke recht op autonomie van Jammu en Kashmir ongedaan.

3 uur geleden
Moskou: meerdere terroristische aanvallen voorkomen op de Krim

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische veiligheidsdienst FSB zegt dit jaar achttien "terroristische aanvallen" te hebben voorkomen op de door Rusland geannexeerde Krim. Het zou onder andere gaan om moordpogingen en pogingen tot sabotage.

4 uur geleden
Amerikaanse F-16 crasht in Zuid-Korea, piloot gered op zee

SEOUL (ANP/RTR) - Een Amerikaanse F-16 is tijdens een routinevlucht gecrasht in Zuid-Korea. De piloot kon worden gered uit de Gele Zee, tussen het Koreaanse schiereiland en China.

4 uur geleden