Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

President Nicaragua mag niet meer naar VS na onvrije verkiezingen

President Nicaragua mag niet meer naar VS na onvrije verkiezingen

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Verenigde Staten laten de president van Nicaragua, de linkse Daniel Ortega, niet meer binnen na de "onvrije" en "oneerlijke" verkiezingen in het Centraal-Amerikaanse land. Ook talrijke andere hooggeplaatste verantwoordelijken zijn niet meer welkom, zoals Ortegas vrouw Rosario Murillo die vicepresident is, en ministers.

De Amerikaanse president Joe Biden had al meteen harde kritiek geuit op de "ondemocratische" verkiezingen van 7 november en sprak over een poppenkast. President Ortega liet de afgelopen jaren een reeks rivalen en andere vooraanstaande oppositieleden arresteren. Door die onderdrukking werd hij zoals verwacht de winnaar van de verkiezingen. Hij kreeg driekwart van de stemmen. Maar volgens onafhankelijke waarnemers stemde hooguit 20 procent van de stemgerechtigden.

Bij de 76-jarige socialistische revolutionair Ortega gaat het om de vierde presidentstermijn sinds 2007. Hij leidde het land, eerst als juntaleider en later als president, ook al tussen 1979 en 1990. Ortega beweert dat criminelen hem met Amerikaanse steun proberen te verdrijven. De VS en de Europese Unie stelden eerder al sancties in tegen leden van de Ortega-clan.

Meer uit Buitenland

Duitsland en Polen richten taskforce op om vissterfte in Oder

BERLIJN/WARSCHAU (ANP/DPA) - Duitsland en Polen richten een gezamenlijke taskforce op om de massale vissterfte in de rivier Oder, die door beide landen stroomt, aan te pakken. Waardoor de vissen zijn gestorven, is nog onduidelijk.

35 minuten geleden
Spanje is voorlopig nog niet af van bosbranden

MADRID (ANP/DPA) - Brandweerlieden zijn in meerdere streken in Spanje bezig met het bestrijden van bosbranden. Maandenlange droogte en hitte die worden toegeschreven aan klimaatverandering zorgen voor nieuwe branden in het hele land.

3 uur geleden
Zes jaar cel voor afgezette premier Aung San Suu Kyi van Myanmar

NAYPYIDAW (ANP/RTR) - De afgezette Myanmarese premier Aung San Suu Kyi is veroordeeld tot zes jaar cel voor corruptie in vier gevallen. De winnares van de Nobelprijs voor de Vrede zou geld van haar eigen liefdadigheidsorganisatie hebben weggesluisd, oordeelde een rechtbank in de militaire dictatuur.

4 uur geleden
Paniek in IKEA Shanghai door plotselinge coronasluiting

SHANGHAI (ANP/BLOOMBERG) - In een IKEA-vestiging in de Chinese stad Shanghai hebben zich chaotische taferelen afgespeeld toen de autoriteiten plotseling besloten het gebouw af te sluiten na een coronabesmetting. Niemand mocht er meer uit of in.

5 uur geleden
In Rusland veroordeelde Amerikaanse sportster Griner in beroep

MOSKOU (ANP/AFP) - De Amerikaanse topbasketbalster Brittney Griner is zoals verwacht in beroep gegaan tegen de negen jaar celstraf die ze in Rusland opgelegd heeft gekregen wegens bezit en smokkel van hasjproducten. Ze kreeg begin deze maand de celstraf in een proces waarin ze ze zei per ongeluk cannabisolie bij zich te hebben gehad en niet met de bedoeling te smokkelen. De advocaten hadden om vrijspraak gevraagd.

6 uur geleden
Iran stelt geen enkele band te hebben met aanvaller Rushdie

TEHERAN/NEW YORK (ANP/AFP) - Iran heeft naar zeggen geen enkele band met de man die vrijdag in de staat New York de vermaarde schrijver Salman Rushdie met een mes aanviel. "Wij ontkennen categorisch elke band tussen de aanvaller en Iran. Niemand heeft het recht onze republiek te beschuldigen", aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Teheran.

6 uur geleden
Noorse verkeersbrug stort in en voertuigen te water

TRETTEN (ANP/AFP) - In Noorwegen is plotseling een tien jaar oude overwegend houten verkeersbrug ingestort. Hierdoor kwamen een vrachtauto en een auto helemaal of gedeeltelijk in de rivier Lagen terecht. De bijna 150 meter lange brug in Tretten, 150 kilometer ten noorden van Oslo, begaf het op meerdere punten volledig door nog onbekende oorzaak.

8 uur geleden