Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

President Mexico: schuldigen drama asielopvangcentrum bestraffen

President Mexico: schuldigen drama asielopvangcentrum bestraffen

CIUDAD JUAREZ (ANP) - De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador heeft openheid beloofd over het onderzoek naar de brand in een detentiecentrum voor migranten in grensplaats Ciudad Juarez maandagavond. Zij die schuld hebben aan de dood van bijna veertig migranten zullen gestraft worden, aldus de president.

De boodschap kwam nadat er videobeelden waren opgedoken die lijken te tonen dat bewakers zich tijdens de brand uit de voeten maken terwijl migranten nog opgesloten zitten in het brandende gebouw.

Op de video, waarvan de echtheid is bevestigd door de Mexicaanse overheid, is flinke kritiek gekomen. Amnesty International haalde uit naar Mexico dat "mensen opsluit zonder de mogelijkheid weg te komen in geval van brand", Witte Huis-woordvoerder Karine Jean-Pierre noemde de video "hartverscheurend" en El Salvador, dat zegt burgers te hebben onder de slachtoffers, eist dat de leiding van het detentiecentrum gestraft wordt.

In de opvang, vlak bij de grens met de Verenigde Staten, zaten bijna zeventig mannen uit Centraal- en Zuid-Amerika. López Obrador verklaarde eerder dat de migranten de brand hadden aangestoken als protest en de gevolgen niet hadden overzien. Tijdens een persconferentie woensdag beloofde hij de zaak tot op de bodem uit te zoeken: "Er zal niet worden geprobeerd te feiten te verhullen, er zullen geen pogingen zijn wie dan ook de hand boven het hoofd te houden."

Meer uit Buitenland

Aardbeving van 5.7 voor kust Zuidwest-Griekenland

PYRGOS (ANP) - Voor de kust van Zuidwest-Griekenland is een aardbeving geweest met een kracht van 5.7, meldt het Europees-Mediteraans Seismologisch Centrum (EMSC). Op een groot deel van de Peloponnesos zouden bevingen te voelen zijn geweest, melden Griekse media.

36 minuten geleden
Opnieuw busongeluk in Duitsland, ruim twintig gewonden

WERL (ANP/DPA) - In Duitsland is opnieuw een busongeluk gebeurd. Nog geen twee dagen na het ongeval met een bus bij Leipzig, is in Noordrijn-Westfalen een dubbeldekker met mbo-studenten van de weg geraakt. 21 van de 60 inzittenden raakten gewond.

41 minuten geleden
Marinechef Taiwan bezoekt volgende week de VS

WASHINGTON/TAIPE (ANP/RTR) - Het hoofd van de Taiwanese marine, admiraal Tang Hua, bezoekt vanaf volgende week de Verenigde Staten. Dat meldt persbureau Reuters op basis van bronnen in Taiwan en de VS.

3 uur geleden
New York gaat wapendetectiesystemen testen voor de metro

NEW YORK (ANP/RTR) - De Amerikaanse stad New York gaat wapendetectietechnologie testen in verschillende metrostations. Dat heeft burgemeester Eric Adams donderdag aangekondigd. De politie zal onder meer het gebruik van draagbare scanmachines uitproberen.

8 uur geleden
Zelensky wil snel vitale militaire hulp van Amerikaans parlement

KYIV (ANP/AFP/RTR) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft een krachtig pleidooi voor vitale militaire hulp gehouden bij een kopstuk van het Amerikaanse parlement. Hij oefende druk uit op de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Mike Johnson. De Republikeinen van ex-president Donald Trump blokkeren een omvangrijk steunpakket van 60 miljard euro voor Oekraïne.

11 uur geleden
Vier mensen verdronken in Spanje tijdens hevige storm

SAN ESTEBAN DE PRAVIA/TARRAGONA (ANP) - Tijdens zwaar stormachtig weer in Spanje zijn kort na elkaar vier mensen aan de kust verdronken. In de noordelijke regio Asturië raakte een Britse toerist te water die vanaf een dam naar de extreem hoge golven was gaan kijken. Hij werd door metershoge golven meegesleurd en is verdronken.

13 uur geleden
Rusland blokkeert verlenging missie VN-waarnemers van Noord-Korea

NEW YORK (ANP/AFP/RTR) - Rusland heeft in de Veiligheidsraad zijn veto gebruikt om een VN-missie over toezicht op sancties tegen Noord-Korea te stoppen. Het gaat om een jaarlijkse verlenging van het werk van specialistische waarnemers die moeten kijken of de vele sancties tegen Noord-Korea worden nageleefd.

13 uur geleden