Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

President Mexico geeft toe: meer moorden onder zijn bewind

President Mexico geeft toe: meer moorden onder zijn bewind

MEXICO-STAD (ANP) - De Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador heeft dinsdag in een toespraak toegegeven dat het aantal moorden en afpersingen door criminele bendes onder zijn bewind is toegenomen. De linkse populist, die in december 2018 aan de macht kwam, worstelt met de aanpak van de hoge misdaadcijfers, die te wijten zijn aan de machtige en alom aanwezige drugskartels in het Midden-Amerikaanse land.

Lopez Obrador zei in zijn toespraak dat het aantal moorden is toegenomen met 7,9 procent en dat het aantal gevallen van afpersing 12,7 procent hoger ligt. Volgens de president is er een "fundamenteel" verband tussen die statistieken en de georganiseerde misdaad. Hij zei dat het beleid van zijn regering tegen de criminele bendes zich met name richt op het creëren van banen, het aanbieden van onderwijs en uitkeringen voor mensen die in de handen van bendes dreigen te vallen, met name jongeren.

In de eerste zeven maanden van dit jaar zijn er in Mexico al maar liefst 20.494 moorden geregistreerd, ruim duizend moorden meer dan op hetzelfde moment in 2018. In heel 2019 werden er in het hele jaar 34.582 moorden geregistreerd, de grootste hoeveelheid sinds Mexico het aantal moorden in 1997 is gaan bijhouden. AMLO, zoals de president met zijn initialen wordt aangeduid, stelde dat het aantal ontvoeringen en de gevallen van straatroof wel zijn afgenomen sinds hij president is.

Sinds 2006 zet Mexico steeds vaker het leger in plaats van de politie in tegen de drugsbendes. De president krijgt kritiek van mensenrechtengroepen omdat hij nog niets heeft gedaan aan die zogeheten militarisatie. "Er zijn geen martelingen, verdwijningen of slachtingen meer", probeert de president die kritiek te pareren. "Mensenrechten worden gerespecteerd en de schuldigen worden gestraft."

Meer dan een kwart miljoen mensen zijn sinds 2006 in Mexico vermoord volgens een officiële telling. Daarin wordt overigens niet bijgehouden hoeveel moorden verband houden met de georganiseerde misdaad. Het bloedvergieten gaat dit jaar onverminderd door, ondanks de lockdownmaatregelen tegen de coronapandemie die in Mexico ongeveer 64.000 doden en zware economische schade heeft veroorzaakt.

Meer uit Buitenland

Kremlin: nep-Poetin op de radio na hack

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Een radiotoespraak waarin de Russische president Vladimir Poetin zijn landgenoten waarschuwt voor een Oekraïense invasie van Rusland, is nep. Dat zegt het Kremlin, dat hackers verantwoordelijk houdt voor het uitzenden van de speech.

29 minuten geleden
WHO wil Europese coronareispas als model voor rest van de wereld

BRUSSEL (ANP) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaat het Europese coronareisbewijs delen met de rest van de wereld. Het digitale certificaat heeft zich volgens de WHO en de Europese Unie bewezen tijdens de corona-epidemie. Het zou bij een volgende pandemie veel breder dienst kunnen doen, maar er ook bij kunnen helpen dat bijvoorbeeld vluchtelingen bij hun medische gegevens kunnen.

33 minuten geleden
Britse premier meldt flinke afname illegale migratie

LONDEN (ANP) - De Britse premier Rishi Sunak heeft een succes geclaimd bij de aanpak van illegale migratie. Hij meldt een afname "van bijna 90 procent" van het aantal Albanese migranten dat in kleine bootjes arriveert in het Verenigd Koninkrijk. Het totale aantal illegale oversteken via het Kanaal zou in enkele maanden tijd met 20 procent zijn verminderd.

2 uur geleden
Wagner-baas: Oekraïne herovert dorp in de buurt van Bachmoet

BACHMOET (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Oekraïense troepen hebben een deel van het dorpje Berchivka ten noorden van de stad Bachmoet heroverd. Dat stelt Jevgeni Prigozjin, de baas van Wagner. Ook Oekraïense autoriteiten zeggen terrein te winnen in de omgeving van Bachmoet.

3 uur geleden
VS geven beelden vrij van incident met oorlogsschepen bij Taiwan

TAIPEI (ANP/RTR) - De Verenigde Staten en China maken elkaar verwijten over een incident met oorlogsschepen uit de twee landen in de Straat van Taiwan. De Amerikaanse marine publiceerde een video met beelden van de "onveilige interactie". Een Chinees schip zou de Amerikaanse torpedobootjager USS Chung-Hoon hebben afgesneden.

3 uur geleden
Oekraïense minister: helft schuilkelders Kyiv onbruikbaar

KYIV (ANP/RTR) - De helft van de schuilkelders in de Oekraïense hoofdstad Kyiv is niet klaar voor gebruik. Dat zegt minister van Strategische Industrieën Oleksandr Kamysjin, op basis van een onderzoek dat werd ingesteld nadat drie Oekraïners om het leven waren gekomen bij een Russische aanval omdat ze geen schuilkelder in konden vluchten.

4 uur geleden
'Beruchtste moordenares' Australië vrij na twijfel over schuld

SYDNEY (ANP/RTR/AFP) - Een Australische vrouw die 20 jaar vastzat voor de dood van haar vier kinderen, heeft gratie gekregen en is vrijgelaten. Uit nieuw onderzoek komt naar voren dat Kathleen Megan Folbigg mogelijk onschuldig is.

6 uur geleden