Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

President Macron belooft nieuwe leiderschapsstijl

President Macron belooft nieuwe leiderschapsstijl

AUBERVILLIERS (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Emmanuel Macron belooft een nieuwe stijl van leiderschap, mocht hij een tweede termijn krijgen als president van Frankrijk. Het 44-jarige staatshoofd heeft een comfortabele voorsprong in de peilingen.

Macrons campagnemotto ‘Met jullie’ betekent volgens hem "een methode voor de lange termijn" om contact te houden met de bevolking en het land zelfvoorzienender te maken. Tijdens een lange persconferentie in Aubervilliers bij Parijs gaf Macron aan fors te gaan investeren in defensie, waarbij hij zijn inzet voor de Franse belangen in de Europese Unie benadrukte. Hij beloofde het land door het "tijdperk van crisis" te loodsen, verwijzend naar de "tragedie" in Oekraïne en de opwarming van de aarde.

Ook stelde hij een belastingverlaging van jaarlijks 15 miljard euro in het vooruitzicht en bevestigde hij dat de pensioenleeftijd in Frankrijk geleidelijk wordt opgetrokken naar 65 jaar. Macron kondigde bij de presentatie van zijn politieke programma aan verder te gaan met hervorming van de arbeidsmarkt. De politicus wees op de economische groei en de daling van de werkloosheid de afgelopen jaren.

La Pen

Zijn officiële kandidatuur maakte Macron pas anderhalve week geleden bekend, terwijl de eerste ronde van de presidentsverkiezingen al op 10 april is. Tot nu toe heeft hij nauwelijks campagne gevoerd, maar dat lijkt gezien zijn voorsprong op zijn belangrijkste rivaal Marine Le Pen ook niet nodig. Hij heeft al aangekondigd niet deel te nemen aan debatten met andere kandidaten.

Macron wordt er soms van beschuldigd vanuit een ivoren toren te regeren met bombastische toespraken. De lange persconferentie wordt gezien als een poging zich toegankelijker op te stellen. Hij heeft journalisten de afgelopen vijf jaar op afstand gehouden.

Poetin

Hoewel Macrons (mislukte) pogingen de Russische president Vladimir Poetin ervan te weerhouden Oekraïne binnen te vallen tot minachtende reacties bij tegenstanders leidde, heeft zijn aanpak van de crisis en de coronapandemie wel een soort gevoel van nationale eenheid gecreëerd, waar Macron van profiteert. Het protest van de gelehesjesbeweging is volgens waarnemers mede door zijn toedoen de afgelopen jaren weggeëbd. "We moeten ongelijkheid bij de wortels aanpakken", aldus Macron.

Als geen enkele kandidaat een absolute meerderheid van de stemmen krijgt tijdens de eerste verkiezingsronde op 10 april, volgt twee weken later een nieuwe ronde tussen de twee populairste deelnemers. Als Macron wint, heeft hij vervolgens een zege van zijn La Republique en Marche-partij nodig bij de parlementsverkiezingen in juni om zijn programma krachtig te kunnen uitvoeren.

Meer uit Buitenland

Biden komt met nieuw militair steunpakket voor Oekraïne

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden gaat donderdag een nieuw militair hulppakket voor Oekraïne aankondigen. Het nieuwe pakket zal onder meer luchtverdedigingssystemen bevatten, zei de nationale veiligheidsadviseur van het Witte Huis Jake Sullivan.

1 uur geleden
Erdogan kan zich niet vinden in 'negativisme' over Poetin

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan vindt dat andere wereldleiders overdreven negatief staan tegenover zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin. "Ik vind dat geen goede houding. Want Rusland is geen gewoon land", zei het Turkse staatshoofd in New York tegen verslaggevers uit zijn land.

1 uur geleden
President Polen: misverstand over wapenleveringen voor Oekraïne

WARSCHAU (ANP/AFP) - De opmerkingen van de Poolse premier Morawiecki over het niet langer bewapenen van Oekraïne zijn verkeerd opgevat. Dat zegt althans de president van Polen, Andrzej Duda. Mateusz Morawiecki's "woorden werden op de slechtst mogelijke manier geïnterpreteerd. Naar mijn mening bedoelde de premier dat we de nieuwe wapens die we momenteel kopen niet naar Oekraïne zullen overbrengen omdat we het Poolse leger moderniseren".

1 uur geleden
Bronnen: VS overwegen defensieverdragen met Saudi-Arabië en Israël

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Verenigde Staten overwegen het sluiten van verdedigingsverdragen met Israël en Saudi-Arabië. Dat zeggen ingewijden tegen persbureau Bloomberg. Zo moet een grote stap worden gezet richting het normaliseren van de diplomatieke relatie tussen de twee landen, die behoren tot de belangrijkste Amerikaanse bondgenoten in het Midden-Oosten.

2 uur geleden
Armeense premier: Rusland faalt in vredestaak

JEREVAN (ANP/AFP) - De Armeense premier Nikol Pasjinian heeft kritiek op de Russische vredesmacht die in de regio Nagorno-Karabach is gestationeerd. Hij verwijt de Russen dat ze er niet in zijn geslaagd een Azerbeidzjaans offensief af te wenden.

2 uur geleden
Zelensky in Washington: we verliezen de oorlog zonder hulp VS

WASHINGTON (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft tijdens een besloten bijeenkomst in Washington gezegd dat het wegvallen van Amerikaanse steun aan zijn land grote gevolgen kan hebben. De Democratische fractievoorzitter in de Senaat Chuck Schumer zei volgens Amerikaanse media dat de Oekraïense leider met een grimmige waarschuwing kwam: "Als we de hulp niet krijgen, verliezen we de oorlog."

3 uur geleden
Trump wil shutdown om geldkraan aanklagers dicht te draaien

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump heeft Republikeinen in het Congres opgeroepen aan te sturen op een shutdown, het platleggen van de landelijke overheid. "Dit is de laatste kans om de financiering te stoppen van de politieke vervolging tegen mij en andere patriotten", schreef de Republikein op zijn berichtenplatform Truth Social.

4 uur geleden