Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

President Litouwen: migrantencrisis aan grens Belarus ten einde

President Litouwen: migrantencrisis aan grens Belarus ten einde

VILNIUS (ANP/DPA) - President Gitanas Nauseda van Litouwen denkt dat de migrantencrisis aan de Belarussische grens voorbij is. De noodtoestand in het grensgebied kan worden opgeheven, zegt hij op de Litouwse radio. De maatregel zou eigenlijk op 14 januari aflopen.

Litouwen riep in november de noodtoestand uit toen duizenden migranten vanuit Belarus probeerden de grens over te steken. Grensbewakers stuurden in enkele maanden tijd ruim 8000 mensen terug. Meer dan 4000 mensen staken illegaal over en vroegen in Litouwen asiel aan.

Sinds de jaarwisseling daalt het aantal pogingen de grens over te gaan. Afgelopen zondag en maandag probeerde voor zover bekend niemand om illegaal vanuit Belarus de Litouwse grens over te steken.

President Nauseda benadrukt dat de noodtoestand "een krachtig instrument is" dat gebruikt moet worden "in uitzonderlijke situaties". Autoriteiten kunnen de noodtoestand volgens hem weer uitroepen als de situatie toch verslechtert.

Ook Polen en Letland zagen afgelopen maanden een grote toestroom van asielzoekers vanuit Belarus. De Europese Unie beschuldigt de Belarussische leider Aleksandr Loekasjenko ervan migranten te laten overkomen uit landen als Syrië, Irak en Afghanistan. Belarus zou deze mensen daarna de grenzen met EU-landen over sturen. Dit zou Loekasjenko doen als reactie op sancties die de EU oplegde na het gewelddadig neerslaan van protesten.

Meer uit Buitenland

Rechtszaak Trump tegen nicht mag doorgaan van rechter

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Een rechter heeft geoordeeld dat Donald Trump een rechtszaak kan aanspannen tegen zijn nicht Mary Trump. Volgens de oud-president zou zij informatie aan The New York Times hebben verstrekt voor een artikel uit 2018 over zijn belastinggeschiedenis.

2 uur geleden
Vier vermiste kinderen na crash in Colombia levend gevonden

BOGOTA (ANP/RTR/AFP) - De vier kinderen die op 1 mei crashten met een vliegtuig in het Amazonewoud in Colombia zijn vrijdag gevonden. Alle vier zijn nog in leven. Dat heeft president Gustavo Petro bekendgemaakt. "Een vreugde voor het hele land! De vier kinderen die 40 dagen geleden verloren zijn gegaan in de Colombiaanse jungle zijn levend teruggevonden", schreef Petro op Twitter.

4 uur geleden
Boris Johnson treedt af als parlementslid om partygate-onderzoek

LONDEN (ANP) - De Britse oud-premier Boris Johnson treedt af als lid van het Lagerhuis om een onderzoek naar het zogenoemde partygate-schandaal. Volgens Britse media heeft hij zijn zetel voor het district Uxbridge and South Ruislip per direct ingeleverd. Johnson zegt in een verklaring dat hij de resultaten van een parlementair onderzoek heeft ontvangen en dat die onderzoekscommissie hem uit het parlement probeerde te duwen.

8 uur geleden
Vrijgegeven stukken: Trump verdacht van 37 misdrijven

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Donald Trump wordt verdacht van 37 misdrijven. Dat blijkt uit rechtbankstukken die openbaar zijn gemaakt. De oud-president van de VS wordt onder meer verdacht van het achterhouden van documenten en het tegenwerken van een strafrechtelijk onderzoek.

10 uur geleden
Advocaten in Trumps strafzaak rond geheime documenten stappen op

WASHINGTON (ANP/RTR) - Twee advocaten die de Amerikaanse oud-president Donald Trump bijstonden in zijn federale strafzaak, zijn teruggetreden. Jim Trusty en John Rowley zeggen zelf te zijn opgestapt. Ze verdedigen hem ook niet meer in de zaak rond de bestorming van het Capitool, op 6 januari 2021.

11 uur geleden
Poetin: Oekraïens offensief is begonnen, maar onsuccesvol

MOSKOU (ANP/RTR) - Niet alleen internationale media en waarnemers stellen dat Oekraïne is begonnen met het langverwachte offensief, dat denkt ook de Russische president Vladimir Poetin. Hij zegt dat de aanval nog niet succesvol is en dat de Oekraïners nog geen van hun doelen hebben bereikt.

12 uur geleden
VN: onafhankelijk onderzoek naar doorbraak Kachovka-dam nodig

GENÈVE (ANP/DPA) - Er is eerst meer onderzoek nodig rond het instorten van de Kachovka-dam in het zuiden van Oekraïne om vast te stellen wat er is gebeurd. "De omstandigheden van het incident zijn vooralsnog te onduidelijk", stelt woordvoerder Jeremy Laurence van het mensenrechtenbureau van de Verenigde Naties OHCHR. Volgens de woordvoerder is het nog te vroeg om te spreken van een oorlogsmisdaad.

12 uur geleden