Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

President Kazachstan minder machtig met grondwetswijziging

President Kazachstan minder machtig met grondwetswijziging

NUR-SULTAN (ANP/DPA) - De president van Kazachstan, Kassim-Jomart Tokajev, heeft straks na een grondwetswijziging iets minder macht. Vijf maanden nadat massale protesten plaatsvonden in het land van bijna 20 miljoen inwoners, heeft de bevolking in een referendum een aanpassing van de grondwet daarvoor goedgekeurd.

Volgens de officiële uitslagen kwam bijna 70 procent van de kiezers opdagen en 77 procent stemde voor de wetswijziging. De president mag onder meer geen familieleden meer voor de regering laten werken. De regel geldt ook voor zijn voorganger Nursultan Nazarbajev en diens familie. Nazarbajev regeerde het land dictatoriaal van 1990 tot 2019. Hij wordt ook van een titel beroofd die hij na zijn aftreden bleef gebruiken om invloed te behouden, 'Leider van de Natie'.

De protesten begin dit jaar zijn de kop ingedrukt met hulp van Russische troepen. Er zouden zeker tweehonderd doden zijn gevallen. Tokajev was een trouwe bondgenoot van Nazarbajev die met familieleden ook na 2019 de touwtjes in handen hield. Maar sinds begin dit jaar probeert Tokajev de clan van Nazarbajev en hun getrouwen uit het regeringsapparaat te werken.

Meer uit Buitenland

Amerikaanse president Biden hersteld van corona

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft geen corona meer. Zijn lijfarts laat dat weten in een brief die het Witte Huis heeft gedeeld. Volgens de arts zijn alle ziektesymptomen verdwenen en heeft Biden na zijn besmetting geen koorts gehad.

5 minuten geleden
Biden spreekt woensdag de natie toe over zijn presidentschap

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden geeft woensdagavond om 20.00 uur (Amerikaanse tijd) een toelichting op zijn besluit om zich terug te trekken uit de race voor herverkiezing. Dat laat de president weten op X.

2 uur geleden
Hoofd van Secret Service stapt op na kritiek op beveiliging Trump

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het hoofd van de dienst die onder meer Amerikaanse presidenten beveiligt, is opgestapt. Kimberly Cheatle was als directeur van de Secret Service (USSS) verantwoordelijk voor de bewaking bij het evenement waar oud-president Donald Trump werd beschoten. De Amerikaanse president Joe Biden heeft haar bedankt voor haar werk.

3 uur geleden
ICC vraagt zienswijzen rond mogelijk aanhoudingsbevel Netanyahu

DEN HAAG (ANP) - Ruim zestig regeringen, organisaties en personen mogen bij het Internationaal Strafhof (ICC) hun standpunt indienen over mogelijke arrestatiebevelen tegen onder anderen de Israëlische minister-president Benjamin Netanyahu. Het hof buigt zich over de vraag of Netanyahu, de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant en de hoge Hamasfunctionarissen Yahya Sinwar, Mohammed Al-Masri en Ismail Haniyeh aangehouden moeten worden, zoals de aanklager wil.

6 uur geleden
Vliegveld Catania tijdelijk dicht na uitbarsting vulkaan Etna

CATANIA (ANP/AFP) - Het vliegveld van Catania op het Italiaanse Sicilië is dinsdag gesloten na een uitbarsting van de vulkaan Etna. Het vliegverkeer ligt tijdelijk stil vanwege de vrijgekomen as.

6 uur geleden
Zondag was wereldwijd de warmste dag ooit gemeten

LONDEN (ANP) - 21 juli, afgelopen zondag, is de warmste dag ooit geregistreerd. De gemiddelde temperatuur wereldwijd bedroeg 17,09 graden. Dat komt dinsdag naar voren uit de dagelijkse metingen van de Europese klimaatdienst Copernicus. Het oude record was 17,08 graden op 6 juli vorig jaar. De gegevens worden sinds 1940 bijgehouden.

6 uur geleden
Macron spreekt voor het eerst met pers sinds verkiezingen

PARIJS (ANP) - De Franse president Emmanuel Macron gaat dinsdag om 20.10 uur in gesprek met de pers. Dat is de eerste keer sinds de parlementsverkiezingen op 7 juli werden afgerond, aldus Franse media.

7 uur geleden