Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

President Kazachstan minder machtig met grondwetswijziging

President Kazachstan minder machtig met grondwetswijziging

NUR-SULTAN (ANP/DPA) - De president van Kazachstan, Kassim-Jomart Tokajev, heeft straks na een grondwetswijziging iets minder macht. Vijf maanden nadat massale protesten plaatsvonden in het land van bijna 20 miljoen inwoners, heeft de bevolking in een referendum een aanpassing van de grondwet daarvoor goedgekeurd.

Volgens de officiële uitslagen kwam bijna 70 procent van de kiezers opdagen en 77 procent stemde voor de wetswijziging. De president mag onder meer geen familieleden meer voor de regering laten werken. De regel geldt ook voor zijn voorganger Nursultan Nazarbajev en diens familie. Nazarbajev regeerde het land dictatoriaal van 1990 tot 2019. Hij wordt ook van een titel beroofd die hij na zijn aftreden bleef gebruiken om invloed te behouden, 'Leider van de Natie'.

De protesten begin dit jaar zijn de kop ingedrukt met hulp van Russische troepen. Er zouden zeker tweehonderd doden zijn gevallen. Tokajev was een trouwe bondgenoot van Nazarbajev die met familieleden ook na 2019 de touwtjes in handen hield. Maar sinds begin dit jaar probeert Tokajev de clan van Nazarbajev en hun getrouwen uit het regeringsapparaat te werken.

Meer uit Buitenland

Gevechten Soedan gaan door na verlenging wapenstilstand

KHARTOEM (ANP/RTR) - In de Soedanese hoofdstad Khartoem wordt dinsdag opnieuw gevochten, ondanks dat de strijdende partijen een wapenstilstand hebben verlengd die erop gericht is humanitaire hulp mogelijk te maken.

25 minuten geleden
Aantal gewonde NAVO-militairen in Kosovo loopt op

ZVECAN (ANP/AFP) - Zeker dertig NAVO-militairen zijn maandag gewond geraakt bij botsingen tussen Servische demonstranten en de politie in het noorden van Kosovo, meldt de door de NAVO aangestuurde Kosovo Force (KFOR). Elf Italiaanse en negentien Hongaarse militairen raakten gewond. Eerder werd er nog van 25 gewonden gesproken. Het gaat vooral om botbreuken en brandwonden.

31 minuten geleden
Voorzitter klimaattop liet Wikipedia aanpassen voor groener imago

LONDEN (ANP) - Het team van de voorzitter van de aankomende klimaattop heeft Wikipediapagina's bewerkt om hem een duurzamer imago te geven, hebben de Britse krant The Guardian en het Center for Climate Reporting ontdekt. Sultan al-Jaber is zowel de baas van het staatsoliebedrijf van de Verenigde Arabische Emiraten als de klimaatgezant van het land. De klimaattop (COP28) is dit jaar in de VAE.

2 uur geleden
Rechtbank Japan: niet toestaan homohuwelijk is tegen de grondwet

NAGOYA (ANP/RTR/AFP) - Dat Japan huwelijken tussen personen van hetzelfde geslacht niet toestaat, is in strijd met de grondwet. Dat heeft een rechtbank bepaald. De uitspraak wordt gezien als een nieuwe stap naar huwelijksgelijkheid in het Oost-Aziatische land.

3 uur geleden
Rusland geeft Oekraïne de schuld van droneaanval op Moskou

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - Oekraïne zit achter een "terroristische droneaanval" dinsdagochtend op Moskou, stelt het Russische ministerie van Defensie. Alle acht drones zouden zijn neergehaald. Een adviseur van de Oekraïense president ontkent dat Kyiv bij het incident betrokken is.

5 uur geleden
Biden na aanvallen op Kyiv: geef Oekraïne wat het nodig heeft

KYIV (ANP/AFP) - In een reactie op de Russische aanvallen op Kyiv zei de Amerikaanse president Joe Biden maandag tegen verslaggevers: "Het is niet onverwacht". En hij voegde eraan toe: "Daarom moeten we Oekraïne alles blijven geven wat het nodig heeft."

9 uur geleden
RAF-terrorist die twee Nederlandse douaniers neerschoot overleden

FRANKFURT (ANP) - De Duitse voormalige Rote Armee Fraktion (RAF)-terrorist Rolf Heissler is overleden, meldt het Duitse tijdschrift Bild. Heissler vermoordde in 1978 samen met een handlanger twee Nederlandse douanebeambten in Kerkrade. De reeds zwaargewonde en weerloze mannen werden met schoten van dichtbij geëxecuteerd, schrijft Bild.

15 uur geleden