Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

President Israël roept EU op antisemitisme hard te bestrijden

President Israël roept EU op antisemitisme hard te bestrijden

BRUSSEL (ANP) - Europa moet niet lijdzaam toekijken hoe antisemitisme weer opkomt, maar de verspreiding van Jodenhaat "tot elke prijs bestrijden". "Antisemitisme is als een auto-immuunziekte", betoogde de Israëlische president Yitzhak Herzog in het Europees Parlement. "Antisemitisme ettert", zei hij op een speciale zitting ter gelegenheid van de Internationale Holocaustherdenkingsdag, die vrijdag wereldwijd wordt gehouden.

De Holocaust ofwel de systematische Jodenvervolging door de nazi's in de Tweede Wereldoorlog waarbij circa 6 miljoen Europese Joden werden vermoord, is "niet in het luchtledige ontstaan", aldus Herzog, maar dankzij "een voedingsbodem voor Jodenhaat". Hij waarschuwde voor de opkomst van antisemitisme in nieuwe vormen. "We zien een virale verspreiding, via platforms op het internet. De afstand tussen een bericht op Facebook en het kapotslaan van grafstenen op een Joodse begraafplaats is minder groot dan we denken. Gestoorde tweets kunnen dodelijk zijn."

Herzog riep de Europarlementariërs op zich met alle mogelijke middelen in te zetten om antisemitisme en Holocaustontkenning in de Europese Unie te bestrijden, onder meer via het onderwijs. Eerder deze week ontstond in Nederland nog ophef over een onderzoek waaruit zou blijken dat bijna een kwart van de Nederlandse jongeren twijfelt aan de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Onderwijsminister Dennis Wiersma zei woensdag als reactie dat een "nog steviger inzet" nodig is om scholieren de feiten te leren over de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. Ook moeten ze leren feiten te onderscheiden van "desinformatie op sociale media", zei hij.

Meer uit Buitenland

VN stelt geen onafhankelijk onderzoek in naar opblazen Nord Stream

NEW YORK (ANP/RTR) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zal geen onafhankelijk onderzoek laten uitvoeren naar de sabotage in september van de Nord Stream-gaspijpleidingen, die via de Oostzee gas van Rusland naar Duitsland kunnen vervoeren. Rusland had de raad om een dergelijk onderzoek verzocht, maar alleen Brazilië, China en Rusland zelf stemden voor de resolutie. De overige twaalf landen in de raad onthielden zich van stemming. Een resolutie heeft negen stemmen nodig om te passeren. Geen van de vijf landen met vetorecht sprak hun veto uit.

3 uur geleden
Scholz bevestigt levering Duitse tanks aan Oekraïne

ROTTERDAM (ANP/DPA) - De Oekraïense strijdkrachten hebben achttien Leopard 2-gevechtstanks ontvangen vanuit Duitsland, zei bondskanselier Olaf Scholz maandag op een persconferentie met premier Mark Rutte in Rotterdam. "We hebben geleverd zoals aangekondigd", aldus het Duitse regeringshoofd. Eerder maandag had het Duitse blad Der Spiegel de aankomst van het wapentuig al gemeld.

5 uur geleden
Zeven doden onder wie drie kinderen na schietpartij in school VS

NASHVILLE (ANP/AFP/RTR) - Door een schietpartij op een christelijke basisschool in Nashville, in de Amerikaanse staat Tennessee, zijn in totaal zeven mensen omgekomen. Dat meldt de politie. Het gaat om drie kinderen, drie medewerkers van de school en de vermoedelijke schutter.

6 uur geleden
Hongarije stemt in met toetreding Finland tot NAVO

BOEDAPEST (ANP/RTR) - Het Hongaarse parlement heeft maandag ingestemd met de toetreding van Finland tot de NAVO. Daarmee is een einde gekomen aan het maandenlange getreuzel van de regerende Fidesz-partij. Over de toetreding van Zweden is nog geen besluit genomen.

6 uur geleden
Netanyahu bevestigt uitstel debat juridische hervormingen

JERUZALEM (ANP/DPA/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft maandagavond tijdens een televisietoespraak bevestigd dat het parlementsdebat over de door hem gewenste juridische hervormingen wordt uitgesteld. Hij zegt daartoe te hebben besloten om een "breuk in de natie te voorkomen".

6 uur geleden
Neergestoken Nederlands meisje in Göteborg uit het ziekenhuis

GÖTEBORG (ANP) - Het Nederlandse meisje dat begin maart werd neergestoken in Göteborg heeft het ziekenhuis in de Zweedse stad verlaten, dat meldt een woordvoerster van academisch medisch centrum Sahlgrenska maandag aan het ANP.

8 uur geleden
Regio Mississippi wacht mogelijk opnieuw onweersbuien na tornado

JACKSON (ANP) - In de zuidelijke Amerikaanse staat Mississippi en omstreken is het maandag en dinsdag nog slecht weer met opnieuw kans op flinke onweersbuien. In de Amerikaanse staat zijn sinds vrijdag zeker 26 mensen om het leven gekomen als gevolg van een tornado die overtrok en voor veel verwoesting zorgde.

8 uur geleden