Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

President Iran ziet verband tussen lek en atoomoverleg

President Iran ziet verband tussen lek en atoomoverleg

TEHERAN (ANP/AFP/RTR) - De Iraanse president Hassan Rohani denkt dat een gevoelige audio-opname van zijn minister van Buitenlandse Zaken is gelekt om voor binnenlandse verdeeldheid te zorgen tijdens het internationale overleg over het nucleaire programma van zijn land. Hij zei dat Iraniërs moeten samenwerken om van buitenlandse sancties af te komen.

Minister Mohammad Javad Zarif had in het uitgelekte gesprek kritiek geuit op de machtige Revolutionaire Garde. Die heeft volgens hem grote invloed op het Iraanse buitenlandbeleid. Ook suggereerde hij dat generaal Qassem Soleimani (1957-2020) van de Garde had geprobeerd het atoomakkoord te saboteren.

Dat akkoord stamt uit 2015 en werd gezien als een belangrijk wapenfeit van Rohani en Zarif. Iran beloofde toen zijn nucleaire programma aan banden te leggen als internationale sancties opgeheven zouden worden. De Amerikaanse president Donald Trump trok zijn land na enkele jaren terug uit de deal, maar inmiddels wordt in Wenen gekeken of het akkoord nieuw leven ingeblazen kan worden.

Verontwaardiging

President Rohani ziet een verband tussen het lek en die internationale onderhandelingen. Hij zei dat de opname van Zarif ook een week eerder naar buiten gebracht had kunnen worden. "Maar het gebeurde precies toen de gesprekken in Wenen op het hoogtepunt van hun succes waren, zodat verdeeldheid zou ontstaan binnen Iran."

De gelekte uitspraken van Zarif zorgen in Iran inderdaad voor grote verontwaardiging onder conservatieven. De minister kreeg in de media het verwijt karaktermoord te plegen op Soleimani, die begin vorig jaar is gedood door de Verenigde Staten.

Zarif

De opname van het urenlange privégesprek lekte afgelopen weekend uit via het in Londen gevestigde nieuwskanaal Iran International. De minister reageerde woensdag op de ophef en zei dat zijn "eerlijke en gepassioneerde" pleidooi ten onrechte is uitgelegd als "persoonlijke kritiek". Zarif vertelde dat hij pleit voor een "slimme bijstelling" van de relatie tussen militairen en diplomaten.

Het Korps van de Islamitische Revolutionaire Garde is opgericht als de stoottroepen van het regime van de conservatieve sjiitische geestelijkheid. Het is uitgegroeid tot een macht die militair, economisch en politiek een dominante rol speelt.

President Rohani benadrukte later dat sommige uitspraken van zijn minister niet de officiële standpunten van de regering zijn, maar zei ook dat sommige functionarissen er eigen opvattingen op na kunnen houden. "In een vrij land als Iran kunnen we gewoon onze mening geven tijdens bijeenkomsten."

Meer uit Buitenland

Trudeau biedt Zelensky excuses aan voor SS'er in Lagerhuis Canada

OTTAWA (ANP/RTR) - De Canadese premier Justin Trudeau heeft zijn excuses aangeboden voor het incident met een oud-SS'er in het Canadese parlement afgelopen week. Trudeau richtte zich met name op de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, die aanwezig was geweest bij het pijnlijke moment.

6 uur geleden
Navalni: overgeplaatst naar de zwaarst mogelijke gevangenis

MOSKOU (ANP/AFP) - De Russische oppositieleider Aleksej Navalni zegt dat hij wordt overgeplaatst naar de "zwaarst mogelijke gevangenis". Dinsdag kreeg Navalni te horen dat zijn hoger beroep werd verworpen. Navalni moet een gevangenisstraf van 19 jaar uitzitten.

6 uur geleden
Duitse oud-minister Krause veroordeeld voor fraude

ROSTOCK (ANP/DPA) - De Duitse oud-minister Günther Krause is veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van een jaar en elf maanden voor pogingen tot fraude. Volgens de rechter heeft hij gelogen en bezittingen verborgen toen hij in een faillissement verwikkeld was.

6 uur geleden
Republikeinen houden weer verkiezingsdebat, opnieuw zonder Trump

SIMI VALLEY (ANP) - Republikeinse kandidaten voor de aankomende Amerikaanse presidentsverkiezingen houden voor de tweede keer een debat. Dat begint om 03.00 uur Nederlandse tijd in Simi Valley (Californië) en wordt uitgezonden op televisie. De grote afwezige is oud-president Donald Trump, die zich ook had afgemeld voor het eerste debat.

6 uur geleden
Menendez ontkent omkoping, moet 100.000 dollar borg betalen

NEW YORK (ANP/RTR) - De Amerikaanse senator Robert Menendez heeft voor de rechter ontkend schuldig te zijn aan omkoping. De rechter legde hem een borgsom op van 100.000 dollar (95.000 euro) om weer vrij te komen. Menendez moest zijn persoonlijke paspoort inleveren, maar mag wel zijn overheidspaspoort houden waarmee hij als Amerikaanse senator naar het buitenland kan reizen.

8 uur geleden
VS organiseren volgende maand topoverleg met EU-leiders

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden ontvangt volgende maand Charles Michel en Ursula von der Leyen, de leiders van de Europese Unie. De Verenigde Staten organiseren volgens een Europese functionaris 20 oktober een Amerikaans-Europese top in Washington, waar de leiders hun samenwerking willen verdiepen.

9 uur geleden
VS leggen sancties op aan netwerk dat Iraanse drones ontwikkelt

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Verenigde Staten leggen nieuwe sancties op aan een netwerk van personen en bedrijven dat betrokken zou zijn bij de ontwikkeling van Iraanse Shahed-136-drones. Washington houdt Iran al langer verantwoordelijk voor het leveren van zulke drones aan Rusland die in de oorlog in Oekraïne worden ingezet.

10 uur geleden