Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

President Iran ziet verband tussen lek en atoomoverleg

President Iran ziet verband tussen lek en atoomoverleg

TEHERAN (ANP/AFP/RTR) - De Iraanse president Hassan Rohani denkt dat een gevoelige audio-opname van zijn minister van Buitenlandse Zaken is gelekt om voor binnenlandse verdeeldheid te zorgen tijdens het internationale overleg over het nucleaire programma van zijn land. Hij zei dat Iraniërs moeten samenwerken om van buitenlandse sancties af te komen.

Minister Mohammad Javad Zarif had in het uitgelekte gesprek kritiek geuit op de machtige Revolutionaire Garde. Die heeft volgens hem grote invloed op het Iraanse buitenlandbeleid. Ook suggereerde hij dat generaal Qassem Soleimani (1957-2020) van de Garde had geprobeerd het atoomakkoord te saboteren.

Dat akkoord stamt uit 2015 en werd gezien als een belangrijk wapenfeit van Rohani en Zarif. Iran beloofde toen zijn nucleaire programma aan banden te leggen als internationale sancties opgeheven zouden worden. De Amerikaanse president Donald Trump trok zijn land na enkele jaren terug uit de deal, maar inmiddels wordt in Wenen gekeken of het akkoord nieuw leven ingeblazen kan worden.

Verontwaardiging

President Rohani ziet een verband tussen het lek en die internationale onderhandelingen. Hij zei dat de opname van Zarif ook een week eerder naar buiten gebracht had kunnen worden. "Maar het gebeurde precies toen de gesprekken in Wenen op het hoogtepunt van hun succes waren, zodat verdeeldheid zou ontstaan binnen Iran."

De gelekte uitspraken van Zarif zorgen in Iran inderdaad voor grote verontwaardiging onder conservatieven. De minister kreeg in de media het verwijt karaktermoord te plegen op Soleimani, die begin vorig jaar is gedood door de Verenigde Staten.

Zarif

De opname van het urenlange privégesprek lekte afgelopen weekend uit via het in Londen gevestigde nieuwskanaal Iran International. De minister reageerde woensdag op de ophef en zei dat zijn "eerlijke en gepassioneerde" pleidooi ten onrechte is uitgelegd als "persoonlijke kritiek". Zarif vertelde dat hij pleit voor een "slimme bijstelling" van de relatie tussen militairen en diplomaten.

Het Korps van de Islamitische Revolutionaire Garde is opgericht als de stoottroepen van het regime van de conservatieve sjiitische geestelijkheid. Het is uitgegroeid tot een macht die militair, economisch en politiek een dominante rol speelt.

President Rohani benadrukte later dat sommige uitspraken van zijn minister niet de officiële standpunten van de regering zijn, maar zei ook dat sommige functionarissen er eigen opvattingen op na kunnen houden. "In een vrij land als Iran kunnen we gewoon onze mening geven tijdens bijeenkomsten."

Meer uit Buitenland

Celstraf voor kapitein na dodelijke brand op schip in Californië

LOS ANGELES (ANP/RTR) - De kapitein van een Californisch schip dat in 2019 in brand vloog, waardoor 34 mensen omkwamen, moet vier jaar de cel in. De inmiddels 70-jarige Jerry Boylan krijgt de celstraf voor "grove nalatigheid, onoplettendheid bij het nakomen van zijn plichten, en roekeloze minachting voor menselijk leven".

26 minuten geleden
Bemanning van door Iran gekaapt schip vrijgelaten

TEHERAN (ANP/RTR) - Iran heeft de bemanning vrijgelaten van een containerschip dat vorige maand in beslag werd genomen. Het vaartuig met Israëlische banden blijft wel onder Iraanse controle. Dat heeft de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Hossein Amirabdollahian, bekendgemaakt.

1 uur geleden
Amerikanen houden Russen in Niger in de gaten

WASHINGTON (ANP/RTR) - "We blijven de aanwezigheid van Russische strijdkrachten in de gaten houden." Dat zei de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin in een reactie op de aanwezigheid van Russische troepen op een Amerikaanse luchtbasis in de Nigerese hoofdstad Niamey.

2 uur geleden
Dierenwelzijn onderdeel van grondwet in België

BRUSSEL (ANP) - De Belgische Kamer van volksvertegenwoordigers heeft donderdagnacht een wet aangenomen om het welzijn van dieren op te nemen in de grondwet. De Senaat had eerder al voor de grondwetswijziging gestemd.

5 uur geleden
Duizenden protesteren tegen regering in Slowakije

BRATISLAVA (ANP) - Duizenden Slowaken zijn donderdag de straat op gegaan om tegen plannen van de links-nationalistische regering Fico te demonstreren. De Slowaken keren zich tegen het voornemen om de publieke omroep RTVS te hervormen. De oppositiepartij Progressief Slowakije had tot de demonstratie opgeroepen.

6 uur geleden
Pro-Palestijnse protesten op Canadese universiteiten

TORONTO (ANP) - Op de campussen van verschillende universiteiten in Canada, waaronder Montreal, Toronto en Ottawa, hebben studenten pro-Palestijnse kampen ingericht. Premier François Legault van Quebec heeft verzocht het kamp in de McGill Universiteit in Montreal te ontruimen.

8 uur geleden
Turkije eist meer noodhulp Gaza voor hervatten handel met Israël

ANKARA (ANP/RTR) - Turkije bevestigt dat het per direct alle handel met Israël staakt vanwege de situatie in de Gazastrook. Ankara zal de handel met de Israëliërs pas weer hervatten als er "ononderbroken en voldoende" humanitaire hulp naar de Palestijnse bevolking in Gaza gaat, meldt het ministerie van Handel.

11 uur geleden