Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

President Iran: 'huurling' Israël pleegde aanslag voor VS

President Iran: 'huurling' Israël pleegde aanslag voor VS

TEHERAN (ANP/AFP/DPA) - De Iraanse president Hassan Rohani stelt dat "het huurlingenregime in Israël verantwoordelijk is voor de terroristische moordaanslag" op de Iraanse nucleaire wetenschapper en militair Mohsen Fakhrizadeh. "Huurling Israël" pleegde de aanslag voor de Verenigde Staten, volgens Rohani. Fakhrizadeh werd vrijdag ten oosten van Teheran vermoord. Zijn auto werd onder vuur genomen door drie of vier terroristen, aldus Iraanse media.

Rohani kondigde aan dat de moord zal worden gewroken. Hij zei dat Israël chaos probeert te creëren, maar daar niet in slaagt.

Fakhrizadeh was een belangrijke figuur in onderzoeksinstituten van de Revolutionaire Garde en van het ministerie van Defensie. Volgens Amerikaanse en Israëlische leiders was hij een sleutelfiguur in het nucleaire onderzoek van Iran. Israël en de VS beschuldigen Iran er al heel lang van een kernbom te willen maken. Iran stelt geen kernwapens te willen, maar wel kernenergie. Volgens Rohani heeft de moord geen impact op het wetenschappelijk onderzoek in Iran.

The New York Times berichtte dat enkele Amerikaanse functionarissen hebben bevestigd dat Israël achter de moordaanslag zit. De moord komt twee maanden voor de Democraat Joe Biden president wordt van de VS. Hij heeft gezegd te willen streven naar een oplossing van conflicten met Iran via de diplomatie.

President Trump heeft telkens de confrontatie gezocht onder meer met nieuwe sancties. Hij trok zijn land in 2018 uit een internationaal akkoord waarmee Iran en een reeks mogendheden tot een vergelijk kwamen over de Iraanse nucleaire projecten. Daarmee moest de door het internationaal isolement vastgelopen Iraanse economie weer op gang komen.

Meer uit Buitenland

Poetin: vernietiging Oekraïense dam is een barbaarse daad

MOSKOU (ANP/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin ziet de vernietiging van de Kachovka-dam in Oekraïne als een "barbaarse daad die heeft geleid tot een ecologische en humanitaire catastrofe". Dat zei hij volgens het Kremlin in een telefoongesprek met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Het is Poetins eerste publieke reactie op de damdoorbraak van dinsdag.

50 minuten geleden
CNN-chef Chris Licht stapt na bewogen jaar per direct op

ATLANTA (ANP/BLOOMBERG) - Topman van het Amerikaanse nieuwsmedium CNN Chris Licht stapt na ongeveer een jaar per direct op. Lichts positie was al een tijd onzeker door teruglopende kijkcijfers en een fel bekritiseerde recente uitzending waarin voormalig president Donald Trump complottheorieën verkondigde en de CNN-presentatrice beledigde.

1 uur geleden
The Guardian: staatsoliebedrijf van VAE kon COP28-mails lezen

ABU DHABI (ANP) - Het staatsoliebedrijf ADNOC van de Verenigde Arabische Emiraten kon e-mails lezen van de organisatie van de COP28-klimaattop. Dat meldt de Britse krant The Guardian. Topman van ADNOC Sultan al-Jaber is eveneens voorzitter van de klimaattop die in november in Dubai wordt gehouden.

1 uur geleden
Moskou en Kyiv beschuldigen elkaar van opblazen ammoniakpijplijn

TOGLIATTI/ODESA (ANP/RTR) - Een ammoniakpijplijn in Oekraïne is opgeblazen en de Russen en de Oekraïners beschuldigen de ander ervan achter de aanval te zitten. De pijplijn, die loopt tussen het Russische Togliatti en het Oekraïense Odesa, is niet meer in gebruik sinds de Russische invasie in het buurland, maar speelt een belangrijke rol in de onderhandelingen over een verlenging van de graandeal.

2 uur geleden
Russische gouverneur Cherson ziet voordeel in damdoorbraak

MOSKOU (ANP/DPA/RTR) - Rusland heeft een militair voordeel gehaald uit de verwoesting van de stuwdam in het zuiden van Oekraïne. Dat heeft de door Rusland geïnstalleerde gouverneur van de regio Cherson verklaard in gesprek met de Russische staatstelevisie.

3 uur geleden
EU pakt Polen aan om 'Ruslandwet' die oppositie zou smoren

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie begint een nieuwe strafprocedure tegen Polen wegens een nieuwe wet die volgens de Poolse oppositie tegen haar is gericht. Die kan Polen voor de hoogste Europese rechter brengen. Dan dreigen boetes en dwangsommen.

4 uur geleden
Heetste lente in Spanje sinds metingen in 1961 begonnen

MADRID (ANP/AFP) - Spanje heeft dit jaar de heetste lente doorgemaakt sinds metingen in 1961 begonnen. Daarnaast was de lente van 2023 de op een na droogste ooit in Spanje, zegt het Spaanse meteorologische instituut AEMET.

5 uur geleden